string(0) ""

Οι φυλές σκύλων που έχουν μπλε μάτια – Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο xαρακτηριστικό τους

Στέλλα Πανοπούλου

06/10/2024

Photo: Shutterstock

Οι σκύλοι με μπλε μάτια τραβούν την προσοχή μας με την ιδιαίτερη εμφάνισή τους.

Είναι σίγουρα πανέμορφοι, αλλά και σπάνιοι. Παρότι όλα τα κουτάβια γεννιούνται με μπλε μάτια, το 95% αλλάζει χρώμα μέσα στις πρώτες 8-10 εβδομάδες της ζωής τους.

Ας δούμε γιατί κάποιοι σκύλοι διατηρούν το μπλε χρώμα στα μάτια τους, γιατί αυτό είναι τόσο σπάνιο, καθώς και κάποιες παθήσεις που συνδέονται με τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση.

Ποιες φυλές σκύλων έχουν μπλε μάτια;

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μόλις το 5% των σκύλων έχουν το γονίδιο των μπλε ματιών στο DNA τους. Πρόκειται για ένα υπολειπόμενο γονίδιο το οποίο τις περισσότερες φορές συνδέεται με το χρώμα του τριχώματος, ιδίως το λευκό τρίχωμα με χρωματιστά στίγματα. Κάποιες φυλές που μπορεί να έχουν μπλε μάτια από τη φύση τους είναι:

– Σιβηρικό χάσκι

– Border collie

– Αυστραλιανός ποιμενικός

– Dachshund

– Weimaraner

– Ουαλικό Cardigan corgi

– Μεγάλος Δανός

– Σκύλος-λεοπάρδαλη Catahoula

– Klee Kai της Αλάσκας

– Pit bull

Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι τα μπλε μάτια στους σκύλους, στην πραγματικότητα, δεν έχουν μπλε χρωστική. Για την ακρίβεια, τα μπλε μάτια προκύπτουν από την απουσία χρωστικής. Επίσης, αν το τρίχωμα γύρω από τα μάτια του σκύλου σας είναι λευκό, τότε είναι πιο πιθανό να έχει μπλε μάτια (όπως και ροζ μύτη και δέρμα).

Γιατί κάποιοι σκύλοι έχουν μπλε μάτια;

Το χρώμα των ματιών σχετίζεται με τη μελανίνη, ή τη χρωστική ουσία της ίριδος. Τα καφέ μάτια προκύπτουν από την ύπαρξη καφέ χρωστικής τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω στρώμα της ίριδος. Τα μπλε μάτια διαθέτουν μικρή (ή καθόλου) ποσότητα μελανίνης στο μπροστινό στρώμα, και μικρή ποσότητα στο πίσω. Η παραγωγή της μελανίνης καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν το συγκεκριμένο φαινόμενο. Παρότι οι προηγούμενες μελέτες έδειχναν ότι τα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα του τριχώματος παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του χρώματος των ματιών, μια έρευνα του 2018 ανέδειξε ότι υπάρχει ένα άλλο γονίδιο που ενδέχεται να το καθορίζει, το οποίο σχετίζεται με την ανάπτυξη των ματιών.

Έχουν προβλήματα υγείας οι σκύλοι με μπλε μάτια;

Η χρωστική των ματιών δεν σχετίζεται μόνο με το χρώμα, αλλά και με την ανάπτυξη της όρασης και της ακοής στους σκύλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι σκύλοι με μπλε μάτια έχουν πρόβλημα με την όραση ή την ακοή τους, αλλά κάποιοι από αυτούς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν συγκεκριμένες παθήσεις.

Κώφωση που είναι κληρονομική και σχετίζεται με το χρώμα του τριχώματος και των ματιών. Είναι πιο συχνό για τα λευκά σκυλιά με μπλε μάτια να εμφανίζουν προβλήματα ακοής, τα οποία παρουσιάζονται τις 3 πρώτες εβδομάδες της ηλικίας τους, στο ένα αυτί ή και στα δύο.

Προβλήματα όρασης διάστικτων σκύλων που εμφανίζουν κάποιοι σκύλοι με διάστικτο τρίχωμα όταν ζευγαρώνουν μεταξύ τους και κάνουν κουτάβια. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζουν τα μωρά είναι μικρά μάτια, στραβές κόρες, ευαισθησία στο φως, και μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη.

Αλμπινισμός που προκύπτει όταν ένας σκύλος δεν μπορεί να παράξει αρκετή μελανίνη με αποτέλεσμα να του λείπει εντελώς το χρώμα. Αυτή η σπάνια πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερα μάτια, φωτοευαισθησία, και παραμορφώσεις στον φακό ή στην ίριδα, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όρασης ή ολική τύφλωση.

Αν ο σκύλος σας έχει κανονικά καφέ μάτια αλλά αλλάξουν χρώμα, ενδέχεται να πάσχει από κάποια από τις παρακάτω ασθένειες:

Διάμεση κερατίτιδα: φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα που μπορεί να μοιάζει με μια μπλε-λευκή μεμβράνη που καλύπτει το μάτι

Καταρράκτη: Συχνά, ο καταρράκτης είναι σημάδι προχωρημένης ηλικίας, και κάνει τα μάτια πιο μπλε και θολά.

Γλαύκωμα: μια ασθένεια του οπτικού νεύρου που μπορεί να δώσει μια μπλε απόχρωση στο μάτι.

Αν τα μάτια του σκύλου σας αλλάξουν χρώμα, ή αν παρουσιάσει οποιαδήποτε αλλαγή στην όρασή του, πρέπει να απευθυνθείτε κατευθείαν στον/στην κτηνίατρο, για να του παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία.

left arrow
right arrow

Είναι επιρρεπή στην κώφωση όλα τα σκυλιά με μπλε μάτια;

Παρότι οι σκύλοι με μπλε μάτια είναι πιο επιρρεπείς στην κώφωση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Λουιζιάνα κατέληξαν ότι, παρότι τα μπλε μάτια συχνά αποτελούν ένδειξη ότι ένας σκύλος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι κωφός, από μόνα τους δεν σημαίνουν υποχρεωτικά κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, σκύλοι που ανήκουν σε συγκεκριμένες φυλές, όπως οι Δαλματίας, τα bull terrier, τα Αγγλικά setter, και τα Αγγλικά cocker spaniel που, όταν έχουν μπλε μάτια, είναι πιο πιθανό να είναι κωφοί.

Σχετικά άρθρα

Πώς να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Να γιατί σας δαγκώνει η γάτα σας ξαφνικά και χωρίς λόγο

Πώς να βγάλετε βόλτα έναν μεγαλόσωμο σκύλο