string(0) ""

Πώς να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στέλλα Πανοπούλου

06/10/2024

Photo: Shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες της να μετακινούνται ελεύθερα εντός των χωρών της.

Εκτός από τους ανθρώπους, όμως, μπορούν να ταξιδεύουν και κατοικίδια ζώα, όπως σκύλοι, γάτες, ακόμα και κουνάβια. Πολλοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σκοπεύουν να κάνουν μεγάλα ταξίδια και δεν μπορούν να αφήσουν πίσω το ζώο συντροφιάς τους, ή ακόμα και που αποφασίζουν να μετακομίσουν μόνιμα σε άλλη χώρα, μπορούν να πάρουν μαζί τους το κατοικίδιό τους, αρκεί να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Φυσικά, αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείτε. Αρχικά, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε κάποιες πρακτικές οδηγίες ώστε η μετακίνηση του ζώου σας να είναι καθ’ όλα νόμιμη, και να μην συναντήσετε προβλήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Στη συνέχεια, πρέπει κλείνοντας τα εισιτήριά σας να ελέγξετε τις προδιαγραφές της εκάστοτε αεροπορικής εταιρείας, ώστε να γνωρίζετε πώς θα προετοιμαστείτε κατάλληλα για το ταξίδι σας. Τέλος, με τη βοήθεια του/της κτηνιάτρου σας, είναι σημαντικό να προνοήσετε ώστε το ταξίδι να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο και ασφαλές για το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Ας δούμε τι χρειάζεται να κάνετε για να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς θα σας επιτραπεί η είσοδος σε άλλη χώρα

– Βασική σας προτεραιότητα πρέπει να είναι η επικαιροποίηση του διαβατηρίου του κατοικιδίου σας. Το Ευρωπαϊκό διαβατήριο του κατοικιδίου σας περιέχει την περιγραφή και τις πληροφορίες που το αφορούν, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός του microchip του, το αρχείο εμβολιασμών κατά της λύσσας, και τα στοιχεία επικοινωνίας του/της κτηνιάτρου που το εξέδωσε. Μπορείτε να πάρετε το διαβατήριο του σκύλου ή της γάτας σας από οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο/η κτηνίατρο.

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα. Από το 2021, τα διαβατήρια κατοικιδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εκδοθεί για κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας σταματούν να θεωρούνται έγκυρα για να ταξιδέψει κανείς από τη Μεγάλη Βρετανία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ή στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ακόμα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα διαβατήρια κατοικιδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτουν μόνο γάτες, σκύλους, και κουνάβια. Αν έχετε κατοικίδιο πτηνό, κουνέλι, ερπετό, ή τρωκτικό, τότε πρέπει να ελέγξετε τους κανονισμούς που ισχύουν στη χώρα στην οποία επιθυμείτε να ταξιδέψετε.

– Για να ταξιδέψετε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητο το κατοικίδιό σας να έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου πριν από το ταξίδι. Ακόμα, αν ταξιδεύετε σε κάποια χώρα που θεωρείται απαλλαγμένη από το παράσιτο Echinococcus multilocularis (όπως είναι η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Νορβηγία, και η Βόρεια Ιρλανδία), ο σκύλος ή η γάτα σας πρέπει να λάβει την απαραίτητη θεραπεία πριν από το ταξίδι.

– Αν ταξιδεύετε προς κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κάποια χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε πρέπει να διαθέτετε “Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας κατοικιδίου”, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το κατοικίδιό σας. Το πιστοποιητικό θα χρειαστεί να εκδοθεί εντός των τελευταίων δέκα ημερών πριν την άφιξή σας στην χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης. Επίσης, πρέπει να έχετε μαζί σας μια γραπτή δήλωση στην οποία θα αναγράφεται ότι η μετακίνηση του ζώου σας δεν γίνεται για εμπορικούς λόγους.

– Μπορείτε να ταξιδέψετε έχοντας μαζί σας μέχρι 5 κατοικίδια. Αν υπάρχουν παραπάνω από 5 κατοικίδια (σκύλοι, γάτες, ή κουνάβια), πρέπει να αποδείξετε ότι συμμετέχουν σε κάποια έκθεση, αθλητικό αγώνα, ή διαγωνισμό, και ότι είναι μεγαλύτερα από 6 μηνών.

Αν δεν σκοπεύετε να συνοδεύσετε εσείς το κατοικίδιό σας στο ταξίδι του, τότε πρέπει να έχετε εξουσιοδοτήσει γραπτώς κάποιο άλλο άτομο για να το συνοδεύσει, και είναι απαραίτητο να συναντηθείτε ξανά με το κατοικίδιο μέσα σε 5 ημέρες από τη μετακίνησή του.

left arrow
right arrow

Πώς θα σας επιτραπεί να ταξιδέψετε με το αεροπλάνο

Οι χρεώσεις, οι κανονισμοί και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσετε για τη μετακίνηση του κατοικιδίου σας διαφέρουν από τη μια αεροπορική εταιρεία στην άλλη. Γι’ αυτό, συνιστάται να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία που θα χρησιμοποιήσετε εγκαίρως, ώστε να γνωρίζετε πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το ταξίδι σας. Οι περισσότερες εταιρείες δίνουν την επιλογή να ταξιδέψει το κατοικίδιό σας μαζί σας στην καμπίνα του αεροσκάφους, ή ξεχωριστά στον χώρο αποθήκευσης. Για να πάρετε το κατοικίδιό σας μαζί σας στην καμπίνα θα πρέπει τα κιλά του να βρίσκονται εντός συγκεκριμένων ορίων, και το κλουβάκι μεταφοράς του να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις ως προς τις διαστάσεις, το σχήμα, και το υλικό.

Πώς θα κάνετε το ταξίδι ασφαλές και άνετο για το κατοικίδιό σας

Τόσο για να μπορέσετε να πληρείτε τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψει το κατοικίδιό σας, όσο και για την ασφάλειά του, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρο πριν το ταξίδι. Μην αφήσετε την επίσκεψη για την τελευταία στιγμή, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες που πρέπει να προλάβετε, και γραφειοκρατεία που πρέπει να ακολουθήσει ο/η κτηνίατρος, επομένως χρειάζεται ο κατάλληλος προγραμματισμός.

Ο/η κτηνίατρός σας θα εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας του ζώου συντροφιάς σας, και θα σας δώσει το “πράσινο φως”, καθώς και συμβουλές για το ταξίδι. Ρωτήστε αν υπάρχει κάποιο φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει το κατοικίδιό σας με το άγχος ή τη ναυτία, αλλά να θυμάστε ότι η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών δεν συστήνει πλέον τη χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών, καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα του κατοικιδίου σας. Ειδικά αν το κατοικίδιό σας τείνει να αγχώνεται πολύ εύκολα, η συμβουλή του/της κτηνιάτρου σας κρίνεται απαραίτητη για να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για το ταξίδι σας.

Σχετικά άρθρα

Οι φυλές σκύλων που έχουν μπλε μάτια – Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο xαρακτηριστικό τους

Να γιατί σας δαγκώνει η γάτα σας ξαφνικά και χωρίς λόγο

Πώς να βγάλετε βόλτα έναν μεγαλόσωμο σκύλο