string(0) ""

8 λόγοι που το licking mat ταιριάζει στον σκύλο σας

Τeam Petmou

02/10/2024

Photo: Shutterstock

Κάθε παιχνίδι έχει τον ρόλο του, από το απλό κόκκαλο μέχρι εκείνα που εμπεριέχουν λιχουδιές. Ας δούμε ένα ακόμη, το οποίο θα βοηθήσει να λύσετε διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου σας.

Τι είναι το licking mat

Υπάρχει ένα ειδικό στρώμα, -στα ελληνικά θα το βρείτε και ως πατάκι ή χαλάκι γλειψίματος-, σε μικρό συνήθως σχήμα. Αυτό μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα ή να στερεωθεί με τις βεντούζες που υπάρχουν στο πίσω μέρος του, στον τοίχο. Η επιφάνειά του μπορεί να είναι από καουτσούκ, με διάφορα σχήματα, που να μην κάνουν πολύ εύκολη την πρόσληψη τροφής και να πρέπει ο σκύλος να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να την πάρει. Σε αυτό μπορείτε να βάλετε διάφορες λιχουδιές, με μαλακή ή υγρή υφή, ώστε να είναι εύκολο να τις γλείψει.

1. Εκτονώνει την ενέργειά του

Ίσως να έχετε δει τον σκύλο σας να γυρνάει από βόλτα και να μην έχει ηρεμήσει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν βγήκε αρκετό χρόνο έξω, δεν έτρεξε, δεν ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες του για πνευματική και σωματική άσκηση. Μπορεί ακόμα να συμβαίνει επειδή είναι κουτάβι και έχει συσσωρευμένη ενέργεια που ψάχνει τρόπο να εκτονώσει.

2. Τον βοηθάει να ηρεμεί σε εξωτερικούς χώρους

Τις πρώτες μέρες της κοινής σας ζωής με έναν σκύλο, μέρος της εκπαίδευσής του είναι και η κοινωνικοποίηση εκτός σπιτιού. Εκεί υπάρχουν ήχοι και εικόνες που ίσως τον τρομάξουν ή τον αγχώσουν. Ακόμα και οι περαστικοί που θα έρθουν να χαιρετήσουν τον σκύλο, παιδιά που θα θέλουν να παίξουν, ίσως τον κάνουν να νιώσει ανασφάλεια.

3. Μαθαίνει να τρώει πιο αργά

Tα κουτάβια ή τα σκυλιά από καταφύγια και τον δρόμο που δεν είχαν πρόσβαση σε αρκετό φαγητό, τρώνε λαίμαργα. Ακόμα και όταν δοκιμάζουν κάτι καινούριο ή που τους κάνει εντύπωση, πέφτουν με τα μούτρα στο μπολ και με μια ανάσα, προσπαθούν να φάνε όσο περισσότερο μπορούν. Το mat κάνει αυλακώσεις και χωρίσματα, δημιουργώντας μια δυσκολία στον σκύλο να προσλάβει την τροφή.

4. Είναι η ιδανική πνευματική άσκηση

Η πνευματική άσκηση είναι απαραίτητη στους σκύλους, γιατί τους βοηθάει να μετατρέπουν τα ένστικτά τους σε κάτι θετικό και παραγωγικό. Σκύλοι που δεν ασκούνται πνευματικά έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, μπορεί να βγάλουν επιθετικότητα και να είναι αναστατωμένα μέσα στο σπίτι. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε άλλους τρόπους για να κρατάτε απασχολημένο το κατοικίδιό σας, δώστε του το mat για να είστε σίγουροι πως κάνει την απαραίτητη άσκηση.

5. Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα συμπεριφοράς

Σε όλα αυτά που έχουν αναφερθεί έως τώρα, διακρίνονται διάφορες προβληματικές συμπεριφορές. Επιθετικότητα, άγχος αποχωρισμού, αϋπνία, ζημιές στο σπίτι, ελλιπής κοινωνικοποίηση. Από μικρή ηλικία, ο σκύλος πρέπει να έχει κανάλια διοχέτευσης της ενέργειάς του, εντός και εκτός σπιτιού. Οι βόλτες και τα παιχνίδια εκπαίδευσης, όπως το συγκεκριμένο πατάκι, θα κάνουν την συμβίωση με το ζωάκι μας καλύτερη.

6. Τον βοηθούν να ξεχνιέται σε grooming, κλπ

Δεν αρέσει σε όλα τα σκυλάκια το μπάνιο, το κούρεμα και το κόψιμο των νυχιών. Σε κάποια ούτε καν το καθάρισμα αυτιών ή το χτένισμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν εξοικειώθηκαν με την περιποίηση από τους πρώτες μήνες της ζωής τους ή είχαν κάποια τραυματική εμπειρία από προηγούμενο κηδεμόνα ή groomer. Θέλει υπομονή και μικρά βήματα για όσα σκυλιά δεν μπαίνουν χαρωπά στην μπανιέρα. Αν κολλήσετε ένα mat στα πλακάκια του μπάνιου και βάλετε κάποια λαχταριστή λιχουδιά, ενδέχεται να ασχοληθεί με το πώς θα καταφέρει να το καθαρίσει.

left arrow
right arrow

7. Τον δροσίζουν

Τις μέρες που έχει πολύ ζέστη, οι παγωμένες λιχουδιές θα του δώσουν μια νότα δροσιάς. Ειδικά smoothies για σκύλους, φρούτα σε παγοκύστες όπως φράουλα και διάφορα άλλα καλοκαιρινά treats, αρκεί να επιτρέπονται.

8. Προσαρμογή σε νέο περιβάλλον

Η ζωή ενός σκύλου μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως το να αλλάξει σπίτι. Υπάρχει όμως και η θετική εκδοχή, όπως το να υιοθετηθεί ή να μετακομίσει μαζί με τους κηδεμόνες του. Η αλλαγή αυτή θα τον απορυθμίσει, θα του δημιουργήσει ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Τι καλύτερο από το να έχει ένα mat για να ηρεμεί το άγχος του, μέχρι να συνηθίσει τον νέο χώρο. Extra tip: Αν φιλοξενηθεί ο σκύλος σε dog sitter ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο, βάλτε μαζί στο βαλιτσάκι του και το πατάκι του για να έχει κάτι που τον χαλαρώνει και θα κάνει τον αποχωρισμό σας πιο διαχειρίσιμο.

Πώς να το καθαρίσετε

Αρχικά, πρέπει να το πλένετε συχνά, προκειμένου να φύγουν τα υπολείμματα τροφών. Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να καθαρίσετε το mat είναι με ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Ακόμα καλύτερα, αν το αφήσετε για λίγη ώρα να μουσκέψει στο μίγμα αυτό, θα φύγουν πιο γρήγορα τα επίμονα ίχνη τροφών και άλλων συστατικών. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για να πλύνετε τα μπολ φαγητού και νερού.

Αν το πλύσιμο στο χέρι δεν είναι το καλύτερό σας, έχετε μία ακόμη λύση, να το βάλετε στο πλυντήριο πιάτων.

Σχετικά άρθρα

Τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής για το κατοικίδιό σας

Δίνουν ενέργεια, θωρακίζουν τον οργανισμό: Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το κατοικίδιό σας

Σε ποιο σημείο του σπιτιού σας πρέπει να τοποθετήσετε το crate για τον σκύλο σας