string(0) ""

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Κωνσταντίνα Μάλλιου

21/09/2024

Photo: Shutterstock

Εντυπωσιακή, με γκρίζο απαλό τρίχωμα, πράσινα πονηρά μάτια, η Αιγυπτιακή γάτα Μάου μοιάζει με μια μικρή λεοπάρδαλη.

Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει απαρατήρητη μια τέτοια όμορφη γάτα, με τον εκπληκτικό χαρακτήρα και την ιστορία που χάνεται σε βάθος χιλιάδων χρόνων. Ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες οι οποίες θα μας κάνουν να θαυμάσουμε ακόμα περισσότερα αυτά τα εξωτικά αιλουροειδή πλάσματα.

Μπορεί να λέγεται Αιγυπτιακή Μάου, αλλά ίσως στην πραγματικότητα να μην είναι από την Αίγυπτο

Το όνομα Μάου ή στα αγγλικά Mau, προέρχεται από την αιγυπτιακή λέξη mjw, που σημαίνει γάτα. Όμως, σε αντίθεση με το αιγυπτιακό της όνομα, δεν είναι σαφές αν τελικά η καταγωγή της είναι από την Αίγυπτο – ακόμα και αν απεικονίζονται σε πολλές τοιχογραφίες παλατιών και ναών της Αρχαίας Αιγύπτου. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την ανάλυση του DNA της, η Αιγυπτιακή γάτα Μάου ίσως προέρχεται από την Ευρώπη καθώς είναι γενετικά παρόμοια με την Τουρκική γάτα Αγκύρας. Επομένως, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για την καταγωγή της γιατί η συγκεκριμένη ράτσα γάτας υπάρχει και στην Αίγυπτο αλλά και σε άλλες χώρες.

left arrow
right arrow

Μια πριγκίπισσα διέσωσε τη φυλή

Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αιγυπτιακές γάτες Μάου σχεδόν εξαφανίστηκαν καθώς χάθηκε το ενδιαφέρον για την εκτροφή τους. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1950 η συγκεκριμένη φυλή σώθηκε, όταν η Ρωσίδα πριγκίπισσα Natalie Trubetskaya, που ζούσε εξόριστη στην Ιταλία, υιοθέτησε  μια Αιγυπτιακή Μάου. Την λάτρεψε και έτσι όταν μετανάστευσε το 1956 στη Νέα Υόρκη, πήρε μαζί της 3 τέτοιες γατούλες τις οποίες και εξέθρεψε στο εκτροφείο που ίδρυσε, το Fatima Egyptian Mau.

Είναι μια από τις φυλές γάτας που έχουν αποκτήσει φυσικά τις βούλες στο τρίχωμά τους

Ένα ακόμα αιλουροειδές που έχει αποκτήσει φυσικά τις βούλες στο τρίχωμά του είναι και μια γάτα που ονομάζεται Bahraini Dilmun Cat, μια σπάνια φυλή που κατάγεται από το Μπαχρέιν. Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές φυλές γάτας έχουν εκτραφεί για να έχουν βούλες/κηλίδες στη γούνα τους, όμως όλες είναι διασταυρώσεις οπότε δεν μπορούμε να τις κατατάξουμε στη λίστα με τις γάτες που έχουν φυσικές βούλες. Οι κηλίδες στο τρίχωμα των γατών Μάου είναι μικρές ή μεγάλες, στρογγυλές ή ακανόνιστου σχήματος. Τα μάτια τους έχουν μαύρο περίγραμμα σα να είναι βαμμένα με την πιο ακριβή μάσκαρα. Στο μέτωπό τους υπάρχει ένα σημάδι που μοιάζει με «Μ» και η ουρά τους έχει συνήθως μαύρο τελείωμα.

Είναι εξαιρετικά γρήγορες

Η γάτα Μάου λέγεται ότι είναι η ταχύτερη οικόσιτη γάτα καθώς μπορεί να τρέξει με 48 χιλιόμετρα/ώρα. Διαθέτει μακριά πίσω πόδια που τεντώνονται αρκετά την ώρα που περπατάει και τρέχει, κάτι που την κάνει να είναι πολύ γρήγορη. Γενικά, όλο της το σώμα της είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να τρέχει, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουμε αγώνα ταχύτητας μαζί της.

Είναι ντροπαλές αλλά και φιλικές

Οι Αιγυπτιακές γάτες Μάου είναι πολύ φιλικές και στοργικές με τους κηδεμόνες τους. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να έρθουν κοντά και να νιώσουν άνετα με άλλους ανθρώπους ή κατοικίδια. Επίσης, είναι κτητικές γι’ αυτό χρειάζονται επαρκή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση, ειδικά αν θέλετε να υιοθετήσετε ακόμα μια γατούλα – ή και περισσότερες.

Τείνουν να έχουν μεγαλύτερη περίοδο εγκυμοσύνης από τις άλλες γάτες

Ενώ γενικά οι γάτες κυοφορούν περίπου 65 με 67 ημέρες, οι γάτες Μάου κυοφορούν περίπου 73 ημέρες κατά μέσο όρο.

Σχετικά άρθρα

Μήπως ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί αρκετά; Πώς θα το καταλάβετε

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο