string(0) ""

6 αιτίες που ο σκύλος σας αρνείται να βγει βόλτα

Μάνος Σιγανός

24/09/2024

Photo: Unsplash

Η άρνηση ενός σκύλου να βγει βόλτα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, αλλά κατανοώντας την αιτία, μπορείτε να τον βοηθήσετε να ξαναβρεί την αγάπη του για τις εξορμήσεις.

Ωστόσο, με υπομονή, εκπαίδευση και φροντίδα, οι βολτούλες μπορούν να γίνουν μια χαρούμενη και ευχάριστη εμπειρία για όλους!

Οι βόλτες, άλλωστε, είναι από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες του χνουδωτού σας φίλου, αλλά αν παρατηρείτε ότι το σκυλάκι σας αρνείται να βγει βόλτα ή διστάζει, αυτό μπορεί να κρύβει διάφορες αιτίες. Ας δούμε τις συχνότερες αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, αλλά και πώς να τις αντιμετωπίσετε.

1. Φόβος ή κάποια τραυματική εμπειρία

Μια προηγούμενη κακή εμπειρία κατά τη διάρκεια μιας βόλτας μπορεί να δημιουργήσει φόβο στο σκυλάκι σας. Αν κάποτε, για παράδειγμα, τρόμαξε από έναν δυνατό ήχο, όπως πυροτεχνήματα, κορναρίσματα αυτοκινήτων, ή ακόμη και μια συνάντηση με κάποιον επιθετικό σκύλο, μπορεί να συνδέσει τη βόλτα με κάτι δυσάρεστο και να την αποφεύγει.

Η άρνηση της βόλτας είναι πιο συχνή σε μικρά σε ηλικία σκυλάκια που φοβούνται πιο εύκολα, αλλά και σε ενήλικα που βρίσκονται σε άγνωστο περιβάλλον (π.χ. αν μετακομίσατε σε νέα περιοχή). Αν το σκυλάκι σας φοβάται, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να το αντιληφθείτε. Μπορεί, λ.χ., να πηγαίνει τα αυτάκια του προς τα πίσω, να έχει κατεβασμένη ουρά, σκυμμένη στάση σώματος και/ή μη φυσιολογική ή βαριά αναπνοή.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, είναι να εντοπίσετε την πηγή του φόβου του πιστού σας φίλου. Μπορεί να πρόκειται για συγκεκριμένους θορύβους, για έναν άλλο σκύλο που βρίσκεται κοντά, έναν κάδο απορριμμάτων, μια πινακίδα ή μια μυρωδιά που το αναστατώνει. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να σταματάει στο ίδιο σημείο κάθε φορά που βρίσκεται κοντά στην πηγή του φόβου του.

Αφού προσδιορίσετε την πηγή του φόβου του σκύλου σας, μπορείτε να αρχίσετε να τον απευαισθητοποιείτε απέναντι σε αυτό το ερέθισμα (αν φυσικά είναι ασφαλές για εκείνον) και να τον βοηθήσετε να νιώθει ασφαλές. Ορισμένες βασικές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε:

– Αρχικά καταλάβετε τι φοβάται και προσπαθήστε να τον βοηθήσετε να εξοικειωθεί με αυτό το ερέθισμα.

– Προσφέρετε ανταμοιβές, όταν κάνει πρόοδο (μην επιβραβεύετε αρνητικές συμπεριφορές).

– Αποσπάστε την προσοχή του με εντολές (πάμε, δίπλα κτλ).

Στην περίπτωση που δεν ανακαλύψετε κάποια συγκεκριμένη αιτία, επιχειρήστε σε πρώτη φάση να βγάλετε το σκυλάκι σας βόλτα σε ένα ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον, όπως στον κήπο ή σε μια πιο ήρεμη γειτονιά. Ξεκινήστε με σύντομες βόλτες και επιβραβεύστε το με λιχουδιές ή επαίνους κάθε φορά που κάνει κάποια πρόοδο.

Σταδιακά, αυξήστε τη διάρκεια της βόλτας και προσπαθήστε να το επαναφέρετε σταδιακά σε πιο πολυσύχναστες ή θορυβώδεις περιοχές.

Εάν τα παραπάνω δεν αποδώσουν, προγραμματίστε ένα ραντεβού με κάποιον εκπαιδευτή για να δει το χνουδωτό φιλαράκι σας. Εκείνος μπορεί να σας βοηθήσει προσφέροντας συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά τον φόβο του με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

2. Τραυματισμοί ή πόνος στις αρθρώσεις

Δυστυχώς οι χνουδωτοί μας φίλοι δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά ότι νιώθουν πόνο, αλλά μπορεί να το δείχνουν μέσω της συμπεριφοράς τους. Πόνος στις αρθρώσεις (ιδιαίτερα σε μεγαλόσωμα σκυλάκια ή μεγαλύτερα σε ηλικία), πληγές στα πόδια ή ακόμη και δερματικά προβλήματα, μπορούν να τα αποθαρρύνουν από το να θέλουν να βγουν βόλτα.

Οι σκύλοι μπορεί να σταματήσουν να περπατούν εάν αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις. Η αρθρίτιδα και η δυσπλασία του ισχίου είναι δύο κοινές αιτίες πόνου στις αρθρώσεις. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες για τους σκύλους, επομένως, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε σημάδια πόνου στις αρθρώσεις. Τέτοια μπορεί να είναι να αποφεύγει να πατήσει το ένα πόδι, όταν σταματάει ή κλαψουρίζει κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να εντοπίσετε τα πρώιμα σημάδια του πόνου στις αρθρώσεις, καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ σταδιακά και πιθανώς να πιστέψετε ότι δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας μπορεί να υποφέρει από πόνο στις αρθρώσεις, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προγραμματίσετε μια εξέταση στον κτηνίατρο. Εκείνος θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη εξέταση του τετράποδου για να προσδιορίσει την αιτία και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Δώστε προσοχή στη σωματική κατάσταση του σκυλάκου σας. Αν παρατηρείτε αδυναμία, δυσκαμψία στις κινήσεις ή πληγές, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε τον τρόπο που πάτε βόλτα ή να εξετάσετε εναλλακτικούς τρόπους άσκησης, όπως το κολύμπι.

Ελέγξτε το λουρί ή το σαμαράκι για τυχόν σημεία που μπορεί να του προκαλούν πόνο, ειδικά αν είναι πολύ σφιχτά.

Ο σκύλος σας μπορεί να σταματήσει ξαφνικά σε μια βόλτα αν τραυματιστεί. Οι τραυματισμοί μπορεί να είναι μικροί ή και σοβαροί. Αν δεν ελέγχετε και δεν παρατηρείτε συχνά τα πόδια του χαριτωμένου σας τετράποδου, μπορεί να διαφύγουν της προσοχής σας.

Εάν σταματήσει και αρνείται να κινηθεί κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, αφιερώστε λίγα λεπτά για να εξετάσετε προσεκτικά τα πόδια και τα πατουσάκια του για τυχόν τραυματισμούς. Εάν ανακαλύψετε την περιοχή του τραύματος, τραβήξτε φωτογραφίες και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού και να λάβετε οδηγίες πρώτων βοηθειών. Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε την πηγή του τραυματισμού, είναι ακόμα σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο για συμβουλές και να προγραμματίσετε μια εξέταση στον γούνινο φίλο σας.

Εν τω μεταξύ, για να αποτρέψετε την επιδείνωση του τραυματισμού, καλέστε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας για να σας πάρει μαζί με τον σκύλο με το αυτοκίνητο ώστε να μην χρειαστεί να περπατήσει ή αν το επιτρέπει το μέγεθός του, πάρτε τον αγκαλιά.

left arrow
right arrow

3. Έλλειψη κοινωνικοποίησης

Σκύλοι που εκτίθενται συχνά σε εξωτερικά ερεθίσματα μπορεί να νιώθουν άγχος, όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστα μέρη, δίπλα σε άλλους σκύλους ή ανθρώπους. Ένας σκύλος που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί από μικρή ηλικία μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις με φόβο.

Προσπαθήστε να κοινωνικοποιήσετε το σκυλάκι σας κάνοντας μικρά βήματα κάθε φορά. Ξεκινήστε με βόλτες σε ήσυχα σημεία και σιγά σιγά αυξήστε τα επίπεδα έκθεσης σε νέους ανθρώπους, ζώα ή θορύβους. Επαινείτε και ανταμείψτε το για κάθε θετική του αντίδραση. Το θετικό feedback που θα το δώσετε θα βοηθήσει τον σκύλο σας να νιώσει πιο άνετος και ασφαλής.

Ακόμη, ορισμένοι σκύλοι υποφέρουν από άγχος, ειδικά αν έχουν το φόβο του αποχωρισμού. Αυτό μπορεί να τους κάνει να μην θέλουν να φύγουν από το σπίτι, όπου νιώθουν ασφαλείς.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, δώστε του τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστεί στην ιδέα της βόλτας. Ξεκινήστε με σύντομες εξορμήσεις, ακριβώς έξω από την πόρτα του σπιτιού, και σταδιακά αυξήστε την απόσταση.

Εξετάστε τη βοήθεια από επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων ή συμπεριφοριστές, που θα μπορέσουν να σας καθοδηγήσουν στη διαχείριση του άγχους του σκύλου σας.

4. Ο φόβος για το λουρί

Πολλοί σκύλοι μπορεί να αντιδρούν αρνητικά στη βόλτα, αν δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα στο να φορούν λουρί. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να το βλέπουν ως περιοριστικό ή να το συνδέουν με αρνητικές εμπειρίες. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή δεν είναι εξοικειωμένος στις βόλτες με λουρί. Εάν συμβαίνει αυτό, να έχετε κατά νου ότι θα μπορούσε να είναι μια τρομακτική εμπειρία για τον σκύλο σας, οπότε δεν πρέπει να τον πιέσετε.

Ξεκινήστε την εκπαίδευση με το λουρί από το σπίτι, προτείνει η διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια σκύλων Ari Pomo. Βάλτε το λουρί στον σκυλάκο σας για λίγα λεπτά την ημέρα και παίξτε μαζί του, ώστε να το συνηθίσει χωρίς να το συνδέει με κάτι αρνητικό. Ξεκινήστε παρουσιάζοντάς του τον εξοπλισμό λίγο πριν από τη βόλτα κάθε φορά, επιτρέποντάς του να το μυρίσει, ενώ εσείς του δίνετε λιχουδιές για επιβράβευση. Σε πρώτη φάση, αφήστε το σκυλί σας να περιπλανηθεί στο σπίτι με το κολάρο και το λουρί πριν το βγάλετε βόλτα. Μην παραλείψετε αυτό το βήμα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συσχετίσεις της βόλτας με τον εξοπλισμό (σαμαράκι, λουρί, κολάρο κτλ.).

Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να βάζετε το λουρί για σύντομες περιόδους κάθε φορά, αυξάνοντας σταδιακά τα χρονικά διαστήματα, ξεκινώντας με λίγα δευτερόλεπτα και αυξάνοντας το χρόνο μέχρι να το συνηθίσει.

Σταδιακά, αυξήστε το χρόνο που φοράει το λουρί και βγείτε μαζί του στην αυλή ή τον κήπο φορώντας του το. Μην ξεχνάτε να του δίνετε λιχουδιές για να κάνατε την εμπειρία όσο πιο ευχάριστη γίνεται.

5. Κόπωση ή υπερβολική άσκηση

Αν ο σκύλος σας έχει ήδη κουραστεί από προηγούμενες δραστηριότητες, (τρέξιμο στον κήπο, παιχνίδι με τα παιδιά κτλ) μπορεί να μην έχει ενέργεια για ακόμα μία βόλτα. Αυτό συμβαίνει συχνά σε σκυλάκια που είναι πολύ δραστήρια ή κάνουν έντονη άσκηση.

Παρατηρήστε το επίπεδο ενέργειας του σκύλου σας, πριν από τη βόλτα. Αν εντοπίσετε σημάδια κόπωσης, όπως υπνηλία, βαριά αναπνοή ή γενική αδυναμία, είναι καλύτερα να του δώσετε χρόνο για ξεκούραση.

Προσαρμόστε τη διάρκεια της βόλτας στις ανάγκες του σκύλου σας και φροντίστε να μην τον υπερφορτώνετε με πολλές δραστηριότητες μέσα στην ίδια ημέρα.

left arrow
right arrow

6. Καιρικές συνθήκες

Κάποιοι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις καιρικές συνθήκες. Αν κάνει πολλή ζέστη, πολύ κρύο ή αν βρέχει, μπορεί να μην θέλουν να βγουν έξω. Μην ξεχνάτε ότι πολλά σκυλάκια φοβούνται τις βροντές και έχουν συνδέσει τον βροχερό ή συννεφιασμένο καιρό μ’ αυτές.

Στην περίπτωση αυτή, προγραμματίστε τις βόλτες σας ανάλογα με τον καιρό. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προτιμήστε τις βόλτες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία είναι πιο ανεκτή. Αν ο σκύλος σας δεν αντέχει το κρύο, μπορείτε να τον εξοπλίσετε με ειδικό παλτό ή ακόμα και με παπουτσάκια για προστασία από το κρύο, το χιόνι ή τον πάγο.

Σχετικά άρθρα

Πώς θα γίνει η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο σας

Αρχίζει να νιαουρίζει η γάτα σας ξαφνικά και δυνατά; Δείτε τι μπορεί να της συμβαίνει

Επιστήμονες του Harvard εξηγούν γιατί τινάζεται ο σκύλος σας μετά το μπάνιο