string(0) ""

7 λόγοι που η γάτα σας κρύβεται κάτω από κρεβάτι

Μυρτώ Τζώρτζου

20/06/2023

Photo: Pixabay

Πόσες φορές έχετε πιάσει τη γατούλα σας να κάθεται κάτω από το κρεβάτι; Σίγουρα πολλές. Άλλες τόσες έχετε αναρωτηθεί γιατί το κάνει.

Δείτε 7 λόγους για αυτή τη συμπεριφορά και πότε πρέπει να ανησυχήσετε.

1. Γιατί φοβάται

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γάτες κρύβονται είναι ο φόβος. Το να κρύβονται σε ένα σκοτεινό, ήσυχο μέρος, μακριά από οτιδήποτε τις φοβίζει, αυτό τις βοηθά να νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένες. Τους δίνει επίσης λίγο χρόνο να χαλαρώσουν και να δουν πόσο μεγάλη είναι πραγματικά η απειλή. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν φόβο στις γάτες, όπως:

● Δυνατοί θόρυβοι
● Εντάσεις και τσακωμοί με άλλα κατοικίδια στο σπίτι
● Επισκέπτες που μπορεί να έχουν έρθει στο σπίτι
● Αλλαγές στο σπίτι, όπως ένα νέο μωρό, ένα νέο γατάκι ή κάποιος που μετακομίζει ή φεύγει
● Μετακόμιση σε νέο σπίτι
● Να μην μπορούν να πάνε στο φαγητό, το νερό ή την τουαλέτα τους

2. Για να νιώσει σιγουριά

Στις γάτες αρέσει να αισθάνονται ασφαλείς και τους αρέσει να μπορούν να βλέπουν την έξοδο -ώστε να διαφύγουν αν χρειαστεί- από κάθε χώρο. Οι κρυψώνες τους είναι κάποιο μέρος όπου πάνε να ξεκουραστούν ξέροντας ότι δεν θα τις ενοχλήσουν ή θα τις απειλήσουν. Αν η γάτα σας επιλέγει να παίρνει συχνά έναν υπνάκο κάτω από το κρεβάτι, μπορεί απλώς να είναι το αγαπημένο της ήσυχο και ασφαλές σημείο.

3. Για να μείνει απλά μόνη

Οι γάτες, όπως ξέρουμε, είναι ανεξάρτητα και μοναχικά πλάσματα. Δεν θέλουν συνέχεια να είναι δίπλα μας. Θέλουν και την ησυχία τους. Να κοιμηθούν, να χαλαρώσουν, μακριά από οτιδήποτε. Αν μάλιστα στο σπίτι υπάρχουν και άλλα ζώα ή επισκέπτες, τότε η επιθυμία τους για ησυχία θα είναι συχνή.

4. Γιατί νιώθει άγχος

Το άγχος είναι πολύ συνηθισμένος λόγος για να κρύβονται οι γάτες κάτω από το κρεβάτι ή σε οποιοδήποτε άλλο μικρό ή ψηλό χώρο. Είναι πολύ ευαίσθητα πλάσματα και οποιαδήποτε αλλαγή ή αναστάτωση που τις βγάζει έξω από την αγαπημένη τους ρουτίνα ή το περιβάλλον τους μπορεί να τους προκαλέσει άγχος. Το άγχος μπορεί να προκληθεί από:

● Άφιξη νέων γατών ή άλλων κατοικίδιων ζώων στο σπίτι
● Ένα νέο μωρό ή άνθρωποι που μετακομίζουν ή φεύγουν από το σπίτι
● Τακτικοί επισκέπτες
● Το να μένουν μόνες τους στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα της ημέρας
● Δυνατοί θόρυβοι που δεν τους αντέχουν με τίποτα
● Νέο περιβάλλον, όπως ένα νέο σπίτι. Μέχρι να το συνηθίσουν θα έχουν λίγο στρες

5. Γιατί είναι άρρωστη

Όταν οι γάτες δεν αισθάνονται καλά, τείνουν να αποσύρονται και να κρύβονται. Στην άγρια φύση, μια άρρωστη γάτα είναι ευκολότερος στόχος για τα αρπακτικά, οπότε με το να κρύβεται προστατεύει τον εαυτό της και κινδυνεύει λιγότερο από απειλές. Αυτό το ένστικτο εξακολουθεί να υπάρχει και στις οικόσιτες γατούλες.

Για αυτό θα πρέπει να είμαστε ψιλιασμένοι και σε εγρήγορση καθώς αυτά είναι τα πρώτα σημάδια ότι το κατοικίδιό μας δεν είναι καλά. Υπάρχουν όμως και άλλα γενικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και που μπορεί να σημαίνουν ότι η γάτα σας δεν αισθάνεται καλά, όπως το να τρώει λιγότερο, να κοιμάται περισσότερο, να περνάει περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους ή αλλαγές στις συνήθειες τουαλέτας της.

Αν ανησυχείτε ότι η γάτα σας κρύβεται επειδή δεν αισθάνεται καλά, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού για να την εξετάσει κτηνίατρος το συντομότερο δυνατό.

6. Γιατί ετοιμάζονται να γεννήσει

Το ένστικτο της μάνας είναι να βρει ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος για να γεννήσει. Μια έγκυος γάτα θα επιλέξει το κατάλληλο σημείο που είναι ήσυχο, σκοτεινό και ασφαλές. Κάτω από το κρεβάτι είναι ένα καλός χώρος. Διαφορετικά πρέπει να της φτιάξετε εσείς έναν άλλο χώρο περίπου 2 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία που θα γεννήσει. Αν η γατούλα δεν είναι αδέσποτη που την πήρατε σπίτι και δεν γνωρίζατε αν είναι έγκυος, καλό θα είναι να τη στειρώσετε. Δυστυχώς η ύπαρξη τόσων αδέσποτων στη χώρα μας, που καθημερινά πεθαίνουν στους δρόμους, δεν μας αφήνει άλλη επιλογή.

7. Γιατί πεθαίνει

Αυτό είναι το πιο δύσκολο από όλα. Είναι αρκετά συνηθισμένο μια γάτα να επιλέξει να απομονωθεί και να αποσυρθεί σε μια κρυψώνα όταν έρθει η ώρα της να φύγει από τη ζωή. Αυτό είναι ένα ένστικτο που έχουν οι γάτες. Ο χώρος κάτω από το κρεβάτι είναι ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος όπου μπορούν να πάνε όταν εξασθενούν και βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση.

Αν πιστεύετε ότι αυτός είναι ο λόγος που η γάτα σας κρύβεται κάτω από το κρεβάτι, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Πώς πρέπει να βοηθήσω τη γάτα μου αν κρύβεται;

Αν ανησυχείτε επειδή η γάτα σας περνάει πολύ χρόνο κρυμμένη, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τη βοηθήσετε.

Κάντε το σπίτι σας έναν ασφαλή χώρο για αυτή. Αυτό θα τη βοηθήσει να χαλαρώσει. Κρατήστε το κουτί της άμμου της στο ίδιο μέρος και τη ρουτίνα του ταΐσματός της σταθερή. Αν υπάρχουν εντάσεις με άλλες γάτες του σπιτιού, μπορείτε για λίγο να τις βάζετε χώρια.

Επίσης μπορείτε να περιορίσετε το θόρυβο από τους επισκέπτες ή από έξω, κλείνοντας τις κουρτίνες ή μια πόρτα, ή παίζοντας χαμηλά μουσική.

Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε είναι να μην τραβάτε τη γάτα σας από το κρεβάτι, εκτός αν πιστεύετε ότι είναι άρρωστη ή τραυματισμένη. Αλλιώς χρειάζεται λίγο χρόνο για να μείνει μόνη της μετά από κάτι που θεωρεί απειλητικό. Και θα βγει με την ησυχία της.

Αν θέλετε τώρα να την ενθαρρύνετε να βγει έξω, θα πρέπει να την καλοπιάσετε, και πάντα με ήρεμο τρόπο. Να της δώσετε λιχουδιές ή φαγητό ή ακόμα το αγαπημένο της παιχνίδι.

Ποτέ μην την τιμωρείτε επειδή κρύβεται. Επίσης μην περιορίζετε την πρόσβασή της σε κρυψώνες. Αυτό πιθανότατα να τη στρεσάρει ακόμα περισσότερο.

Όταν δε βγει, να είστε ήρεμοι και να την καθησυχάσετε απαλά.

Αν όμως συνεχίζει να κρύβεται και παρουσιάζει σημάδια ασθένειας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρός σας επίσης μπορεί να σας βοηθήσει και με άλλα προβλήματα συμπεριφοράς ώστε να την κάνετε να αισθάνεται πιο χαλαρή στο σπίτι της.

Σχετικά άρθρα

Όλα τα στάδια για να βοηθήσετε το γατάκι σας να ενηλικιωθεί με αυτοπεποίθηση

Αυτό είναι το πιο εκφραστικό σκυλί του ίντερνετ – Δείτε πώς σώζει καθημερινά τη ζωή της κηδεμόνος του

Είναι μόνο θηλυκές οι γάτες calico; Τι ακριβώς συμβαίνει