string(0) ""

Γιατί ξύνουν οι σκύλοι το πάτωμα;

Αγγελική Μακρή

30/09/2024

Photo: Pexels

Τα κατοικίδια έχουν διάφορες συμπεριφορές, που ενώ σε εμάς φαίνονται περίεργες, είναι απόλυτα φυσιολογικές για εκείνα. Αν είστε κηδεμόνας σκύλων, θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές το ζωάκι σας ξύνει μια επιφάνεια με τις δύο μπροστινές πατούσες του.

Σε διάφορα σημεία εντός και εκτός σπιτιού θα τον δείτε να το κάνει: Στο χαλί, τα πλακάκια, το κρεβάτι, το μπαλκόνι, τον καναπέ, ουσιαστικά σε κάθε επιφάνεια πάνω στην οποία μπορεί να ξαπλώσει. Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε, να παίρνετε τον κτηνίατρο ή να μαλώνετε τον σκύλο σας, δείτε για ποιους λόγους είναι πιθανόν να συμβαίνει.

1. Φτιάχνει το κρεβάτι του

Πολύ συχνά επιλέγει να ξύσει μια επιφάνεια που θα επιλέξει να κοιμηθεί και κάνει κάτι σαν προετοιμασία, όπως εμείς που στρώνουμε το κρεβάτι μας και φτιάχνουμε τα μαξιλάρια μας. Μπορεί να το κάνει πολλές φορές μέσα στη μέρα, ειδικά αν αλλάζετε εσείς θέση μέσα στο σπίτι. Δηλαδή αν κάθεστε στον καναπέ, θα έρθει δίπλα σας και αν αλλάξετε θέση, πχ βγείτε στη βεράντα να κάτσετε, θα σας ακολουθήσει και θα ξύσει όπου βρει και εκεί.

2. Δεν έχει εκτονώσει την ενέργειά του

Κάθε σκύλος έχει ανάγκη να βγαίνει βόλτες μέσα στην ημέρα, προκειμένου να ικανοποιήσει τις βιολογικές και πνευματικές του ανάγκες. Το περπάτημα και το παιχνίδι θα τον κάνουν να εκτονωθεί, να γυμναστεί, να μυρίσει άλλους σκύλους και να ξεφύγει από τη βαρεμάρα του σπιτιού. Αρκετές φυλές σκύλων έχουν ανάγκη από άθληση, τρέξιμο, κυνήγι, γιατί ακολουθούν το ένστικτό τους. Αυτό μπορεί να γίνει με διαφόρους τρόπους και ανάλογα με την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τις δυνατότητες του κάθε κηδεμόνα: Από το να πάνε παρέα για τρέξιμο, για μεγάλο περίπατο, για παιχνίδι με μπαλάκι ή φρίζμπι, μέχρι να ψάχνει ο σκύλος να βρει κρυμμένες λιχουδιές ή παιχνίδια. Ακόμα και μέσα στο σπίτι, ειδικά οι νεαροί σκύλοι, δεν τους αρκεί μόνο να κοιμούνται. Χρειάζονται παιχνίδια και αξεσουάρ για να ασχολούνται, όπως ένα licking mat ή ένα παιχνίδι που έχει κρυμμένες λιχουδιές. Ίσως όταν τον δείτε να ξύνει, να είναι ευκαιρία να τον πάτε μια βόλτα για να επιστρέψει πιο ήρεμος.

3. Εκφράζει το άγχος του

Μετά την επίσκεψη στον κτηνίατρο, μία μετακόμιση, μια απουσία του κηδεμόνα, έναν καβγά με άλλο σκύλο, το κατοικίδιό σας θα νιώθει άγχος, αβεβαιότητα και θυμό. Το ξύσιμο είναι ο δικός του τρόπος να ηρεμήσει, να επανέλθει ξανά στην προηγούμενη κατάσταση, αυτή της ηρεμίας. Εσείς πρέπει να το αφήσετε να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο συμπεριφοράς, να του έχετε μια νόστιμη λιχουδιά, αν το θελήσει και να είστε έτοιμοι για χάδια, όταν το ζητήσει.

left arrow
right arrow

4. Καθαρίζει τις πατούσες του

Κατά τη διάρκεια της βόλτας, μπορεί να πατήσει κάτι ο σκύλος, που θα κολλήσει στις πατούσες τους. Από ένα σκουπιδάκι, φύλλο και ο,τιδήποτε βρεθεί στο δρόμο, το πάρκο, την παραλία, μπορεί να ενοχλεί τον σκύλο. Έτσι, στην προσπάθεια να απαλλαγούν από αυτό το ενοχλητικό αντικείμενο, θα δοκιμάσουν διάφορα, όπως το να γλείψουν την πατούσα, να προσπαθήσουν να βγάλουν με τα δόντια τους κάποιο αντικείμενο ή θα ξύσουν το έδαφος.

5. Λιμάρει τα νύχια του

Συνήθως το κάνουν στο χώμα, όταν σκάβουν. Αν όμως δεν έρχονται σε επαφή με τη φύση, θα το κάνουν σε οποιοδήποτε άλλο έδαφος, προκειμένου να λιμάρουν τα νύχια που έχουν μακρύνει και τους ενοχλούν.

6. Θέλει να τραβήξει την προσοχή σας

Αν έχει περάσει αρκετή ώρα χωρίς να του δώσετε σημασία, θα δοκιμάσει διάφορα τρικ μέχρι να σας αποσπάσει την προσοχή. Θα σας φέρει κάποιο παιχνίδι και θα το αφήσει δίπλα ή μπροστά σας, θα κλαψουρίσει, θα σας σπρώξει με την πατούσα του, θα ξύσει κοντά σας. Μόλις πετύχει τον σκοπό του, θα ηρεμήσει και μάλλον θα κοιμηθεί.

7. Ανήκει σε φυλή που έχει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό

Κάποιοι μικρόσωμοι σκύλοι όπως τα Jack Russell ή τα Westie, χρησιμοποιούν πολύ τις πατούσες τους για να εκφραστούν. Θα ξύσουν όπου πατάνε, θα χτυπήσουν το τζάμι με τις δύο πατούσες εναλλάξ για να ζητήσουν να μπουν ή να βγουν, θα το κάνουν και στο πόδι σας, προκειμένου να τους δώσετε φαγητό ή να τους πετάξετε το μπαλάκι.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς; Πριν του φωνάξετε να σταματήσει, εξετάστε για ποιο λόγο το κάνει, ειδικά αν είναι μια συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται τακτικά. Το μάλωμα δεν θα δώσει τη λύση, αλλά η προσπάθεια ερμηνείας της πράξης αυτής. Δοκιμάστε μερικές κινήσεις για να δείτε αν θα σταματήσει, όπως να τον πάτε μια βόλτα για να χαλαρώσει, να του δώσετε ένα παιχνίδι να μασήσει, να δείτε αν έχει φαγητό και νερό.

Σχετικά άρθρα

Τρίχες, άμμος, βρωμιά -Η πανίσχυρη σκούπα που αγαπά τα κατοικίδια και απορροφά τα πάντα

Πίτμπουλ: Η ενδιαφέρουσα ιστορία της πιο παρεξηγημένης φυλής σκύλων στον κόσμο

Cocker Spaniel: Ποιοι είναι οι σκύλοι με τα καλοσυνάτα μάτια και τα μακριά αυτιά