string(0) ""

Η ιστορία της Νάλα, της τετράποδης ναυαγοσώστριας που σώζει ανθρώπινες ζωές

Αγγελική Μακρή

25/09/2024

Photo: Παναγιώτης Κουφαλέξης

Την γνωρίσαμε μέσα από την διάσωση που έκανε μαζί με τον κηδεμόνα της στα Καμένα Βούρλα πριν λίγες μέρες, όταν ένας 77χρονος ήθελε βοήθεια μέσα στη θάλασσα.

Τo topetmou.gr μίλησε με τον διασώστη και κηδεμόνα της, κ. Γιώργο Παπαγεωργίου, τόσο για το περιστατικό που έλαβε χώρα στα Καμένα Βούρλα την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και για την ξεχωριστή εκπαίδευση της Νάλα.

H διάσημη πλέον σκυλίτσα, είναι Γερμανικός Ποιμενικός, μακρύτριχος μορφολογικός, ηλικίας 4 ετών. Υιοθετήθηκε από τον κύριο Παπαγεωργίου την περίοδο της καραντίνας. Γεννήθηκε στη Γερμανία από πρωταθλητές γονείς, πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας, με εξειδίκευση και διακρίσεις σε αγώνες μορφολογίας. Η συγκεκριμένη γέννα που πραγματοποιήθηκε σε γερμανικό εκτροφείο, είχε δύο χρόνια αναμονή και η ζήτηση ήταν μεγάλη. Τα κουτάβια δόθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου, με μεγάλη προσοχή και υψηλά κριτήρια. Το ταξίδι μέχρι να φτάσει στο νέο της σπίτι ήταν δύσκολο, μιας και ήταν σε ισχύ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Photo: Παναγιώτης Κουφαλέξης

Από μικρή η Νάλα έδειχνε ατρόμητη και συγκεντρωμένη στον στόχο της. Ήταν Νοέμβριος και έκανε τις πρώτες της βόλτες σε ελληνικό έδαφος, στα νότια προάστια. Τότε είδε δύο γλάρους και αποφάσισε να παίξει μαζί τους. Χωρίς να υπολογίσει ότι από κάτω της ήταν τα βράχια και η θάλασσα, πήδηξε να τους πιάσει και βρέθηκε ξαφνικά στο νερό. Ο κηδεμόνας της κοιτούσε έκπληκτος την εξέλιξη αυτή, μιας και η Νάλα δεν είχε εξοικείωση με την θάλασσα στην Γερμανία όπου γεννήθηκε.

Ο κ. Παπαγεωργίου ξεκίνησε να εκπαιδεύει την Νάλα από 4 μηνών, αρχικά στη Βασική Υπακοή, την Κοινωνικοποίηση, την Αγωνιστική Υπακοή και τα Καθήκοντα Προστασίας. Μαζί με τον σκύλο, εκπαιδευόταν και ο κηδεμόνας της, μιας και η ουσία βρίσκεται στο να μαθαίνει πρώτα ο άνθρωπος τον τρόπο που θα χειρίζεται το κατοικίδιό του.

Photo: Παναγιώτης Κουφαλέξης

Η εκπαίδευση στην Ιταλία

Όταν ήταν δύο ετών, η Νάλα ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ιταλία, στη μοναδική σχολή εκπαίδευσης σκύλων διασωστών. Πρόκειται για την SICS (Scuola Italiana Cani Salvataggio), που έχει έδρα το Μιλάνο και ιδρύθηκε το 1989 από τον Ferruccio Pilenga. Μόνο ένας σκύλος από την Ελλάδα έχει εκπαιδευτεί στη συγκεκριμένη σχολή, πάνω στη διάσωση και τη ναυαγοσωστική, η Νάλα, ενώ από τη SICS έχουν περάσει συνολικά 400 σκυλιά. Πλέον, ο ιδιοκτήτης της σχολής, κ. Pilenga, έχει αναβαθμιστεί σε εκπαιδευτής εκπαιδευτών διασωστών, μεταλαμπαδεύοντας την πολυετή εμπειρία του σε άλλες χώρες. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί διασώστες από την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία, ενώ αυτή την περίοδο είναι η σειρά των Αμερικάνων. Άλλοι σκύλοι που είναι ιδανικοί για ναυαγοσώστες είναι τα Newfoundland και τα Labrador.

Η Νάλα ακολουθεί τον κηδεμόνα-διασώστη και μαζί αποτελούν, αυτό που τους έμαθαν οι Ιταλοί να είναι, μία μονάδα. Όπως έγινε και στο περιστατικό στα Καμένα Βούρλα, όπως γίνεται και στην προπόνησή της στη Βουλιαγμένη, μόλις δει τον κ. Παπαγεωργίου να βουτάει, καταλαβαίνει πως ξεκινάει το καθήκον της. Χρειάζονται μόλις 10 δευτερόλεπτα για να της περάσει ο κηδεμόνας της το ειδικό και πανάκριβο γιλέκο της με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Photo: Παναγιώτης Κουφαλέξης

Μόνο το γιλέκο κοστίζει 500€ και είναι απαραίτητο εργαλείο της διάσωσης. Περιλαμβάνει λαβές από τις οποίες στηρίζεται ο διασώστης, και επιπλέον βοηθούν και τον σκύλο να επιπλέει και να μη χάνει την ισορροπία του όταν στηριχτεί πάνω του το θύμα. Παράλληλα, έχει και τσέπες με φερμουάρ, στα οποία αποθηκεύεται ο εξοπλισμός διάσωσης. Ο κρίκος του γιλέκου αντέχει σχεδόν έναν τόνο βάρους και είναι αυτός από τον οποίον θα δεθεί ο σκύλος από το ελικόπτερο και θα προσγειωθεί στη θάλασσα, στο σημείο όπου βρίσκεται το θύμα.

Η Νάλα έχει εκπαιδευτεί έτσι ώστε να μπορεί να κάνει διασώσεις ενώ βρίσκεται στη στεριά, σε σκάφος, σε τζετ σκι, σε κανό, σε καγιάκ και σε SUP. Τα τρία τελευταία, τα ρυμουλκεί με το στόμα της, όπως και τους ανθρώπους που σώζει από τη θάλασσα. Αυτό είναι ιδιαίτερο εγχείρημα, μιας και έχει εκπαιδευτεί στο να μην πίνει νερό από τη θάλασσα, να μην δαγκώνει τους διασωθέντες. Έχει μάθει να τους κλειδώνει στη γνάθο της, χωρίς να τους τραυματίζει.

Photo: Παναγιώτης Κουφαλέξης

H καθημερινότητα της Νάλα

Η προπόνησή της γίνεται μία φορά την εβδομάδα και διαρκεί από 40 έως 60 λεπτά. Η ένταση των ασκήσεων είναι διαφορετική κάθε φορά. Σκοπός είναι να βλέπει την προπόνηση σαν παιχνίδι, έτσι ώστε να μην κουραστεί, ούτε να βαρεθεί και στο τέλος να αδιαφορήσει. Ο κηδεμόνας της τραβάει βίντεο και τα στέλνει στην Ιταλία, έτσι ώστε οι εκπαιδευτές του να τον διορθώνουν, να του υποδεικνύουν νέες μεθόδους. Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή λύση μιας και η διαδικασία εκπαίδευσης ενός σκύλου διασώστη είναι εξαντλητική, καταρχάς γιατί ένας σκύλος σαν την Νάλα, πρέπει να ταξιδέψει στο Μιλάνο με πλοίο και ύστερα με αυτοκίνητο.

Photo: Παναγιώτης Κουφαλέξης

Στις παραλίες συνήθως οι λουόμενοι αντιδρούν με την παρουσία της, καθώς είτε δεν αισθάνονται άνετα δίπλα σε ένα επιβλητικό ζώο είτε θεωρούν πως θα λερώσει τη θάλασσα. Αυτό συνέβη και στη Φθιώτιδα, τις μέρες που κηδεμόνας και σκύλος απολάμβαναν τις βόλτες τους στην παραλία. Μόλις όμως είδαν τη διάσωση του 77χρονου από την Νάλα, εντυπωσιάστηκαν και ένιωσαν ευγνωμοσύνη.

Photo: Παναγιώτης Κουφαλέξης

Η διατροφή ενός σκύλου ναυαγοσώστη

Σίγουρα ένας σκύλος τόσο δραστήριος και με συγκεκριμένες αποστολές, έχει διαφοροποιήσεις στη διατροφή του, σε σχέση με ένα κατοικίδιο που δεν είναι τόσο δραστήριο. Η Νάλα συνδυάζει τις κροκέτες με φρούτα και αυγά, παίρνει βιταμίνες, αμινοξέα και μετά από κάθε προπόνηση πίνει ηλεκτρολύτες, όπως κάνουν κι οι αθλητές. Δύο φορές την εβδομάδα τρώει ωμό κιμά, έτσι ώστε να παίρνει ατόφια πρωτεΐνη. Όλα αυτά αφού ο κ. Παπαγεωργίου έχει λάβει σαφείς οδηγίες από κτηνίατρο. Όσο για την αγαπημένη της λιχουδιά, αυτή είναι το καρπούζι, πάντα σε μικρές δόσεις!

Πόσο χρήσιμη είναι η Νάλα στην Ελλάδα;

Η απάντηση είναι η αναμενόμενη: Πολύ! Οι θάνατοι από πνιγμούς ετησίως είναι 245.000 και μόνο στην Ελλάδα είναι 340 περιστατικά. Η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κατάταξης σε θαλάσσιους πνιγμούς, γεγονός που κάνει την ανάγκη για ανθρώπους και σκύλους ναυαγοσώστες, ακόμα μεγαλύτερη.

Photo: Παναγιώτης Κουφαλέξης

Ο ρόλος και η εκπαίδευση της Νάλα δεν περιορίζονται στη ναυαγοσωστική. Τα καλοκαίρια είναι στις παραλίες προσπαθώντας να βοηθήσει τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες να εξοικειωθούν με το νερό. Τον χειμώνα ο ρόλος της είναι θεραπευτικός. Είναι χρήσιμη σε ειδικά σχολεία, σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και σε νοσοκομεία, δίπλα σε παιδιά που νοσούν με καρκίνο. Ο κ. Παπαγεωργίου βρίσκεται αυτή την περίοδο σε συζητήσεις με τη διοίκηση του Ασκληπιείου Βούλας και τη μονάδα Παιδοψυχιατρικής, έτσι ώστε να βοηθάει η Νάλα σε πιο μόνιμη βάση.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Lolos Ski Center, Λεωφ. Ποσειδώνος 4, Βουλιαγμένη

Σχετικά άρθρα

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο κρεβάτι για το κατοικίδιό σας- Χρήσιμα tips

Τα τοπ προϊόντα ύπνου για τον σκύλο και τη γάτα σας

Μπορούν οι σκύλοι να αισθανθούν την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας;