string(0) ""

Πώς επηρεάζονται οι σκύλοι από τον καιρό

Στέλλα Πανοπούλου

20/10/2024

Photo: Shutterstock

Ο καιρός επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή μας. Μια απρόσμενη λιακάδα μέσα στον χειμώνα μας ενθουσιάζει, μια συννεφιά και μια βροχή μπορούν να μας μελαγχολήσουν ή ακόμα και να μας δώσουν ανακούφιση μετά από ένα μακρύ, ξηρό καλοκαίρι.

Τι συμβαίνει, όμως, με τα αγαπημένα μας κατοικίδια;

Ο αέρας, η ζέστη, η συννεφιά, η λιακάδα, το χιόνι ή η καταιγίδα, πιθανότατα επηρεάζουν τον σκύλο σας περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε. Φυσικά, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις. Κάποιοι σκύλοι φοβούνται υπερβολικά τους κεραυνούς, ενώ άλλοι δεν επηρεάζονται. Κάποιους δεν τους πειράζει η μαυρίλα που επικρατεί τον χειμώνα, ενώ άλλοι γίνονται ελαφρώς κατατονικοί. Εσείς μόνο γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους πώς αντιδρά ο σκύλος σας στις αλλαγές του καιρού.

Ας δούμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο καιρός μπορεί να επηρεάζει τη διάθεση του σκύλου σας:

Κεραυνοί και αστραπές

Αν ο σκύλος σας φοβάται τους κεραυνούς και τις αστραπές, γνωρίζετε καλά ότι μια καταιγίδα δεν είναι απλό πράγμα. Μπορείτε να καταλάβετε αν το χνουδωτό σας φιλαράκι υποφέρει κατά τη διάρκεια μιας έντονης βροχής παρατηρώντας αν αναπνέει έντονα με ανοιχτό το στόμα, αν κλαίει, γαβγίζει, ή κρύβεται. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Penn State, κάποιοι σκύλοι βιώνουν μια απότομη αύξηση της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες – στον οργανισμό τους. Για την ακρίβεια, όταν οι επιστήμονες εξέτασαν το σάλιο σκύλων που φοβούνται τους κεραυνούς, βρήκαν ότι η παραγωγή κορτιζόλης ανέβαινε κατά 200% περισσότερο σε σχέση με τους σκύλους που δεν τους φοβούνται. Το ποσοστό που προέκυψε ότι φοβάται τους κεραυνούς από την έρευνα ήταν της τάξης του 15-30% των σκύλων.

left arrow
right arrow

Αλλαγές στη βαρομετρική πίεση

Οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συμπεριφορά ενός σκύλου, σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανικών Κτηνιατρικών Νοσοκομείων. Ο σκύλος σας μπορεί να ταραχτεί, να ενθουσιαστεί, ή να νιώσει περιέργεια, προσπαθώντας να μυρίσει τα πάντα στον αέρα. Αν έχετε δει ποτέ τον σκύλο σας να μυρίζει τον αέρα ενώ πλησιάζει καταιγίδα, ενδέχεται να προσπαθεί να αντιληφθεί την επερχόμενη αλλαγή του καιρού. Όσο χαμηλώνει η πίεση του αέρα, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο διαχέονται οι μυρωδιές. Ο σκύλος σας μπορεί να αισθανθεί αυτές τις αλλαγές ακόμα κι αν εσείς δεν μπορείτε.

Διαισθάνεται την κακοκαιρία

Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τις αλλαγές του καιρού καλύτερα από εμάς, και μπορούν να νιώσουν τις αλλαγές του στατικού ηλεκτρικού πεδίου στον αέρα, ειδικά όταν πλησιάζει καταιγίδα. Έτσι, συχνά μπορούν να “προβλέψουν” μια έντονη κακοκαιρία που πλησιάζει. Σύμφωνα με την Ένωση για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (SPCA), κάποιοι σκύλοι πηδούν μέσα στη μπανιέρα όταν διαισθάνονται μια αλλαγή στον στατικό ηλεκτρισμό του αέρα. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί το κάνουν.

Ζέστη

Εκτός από τις κακοκαιρίες, μπορούν και οι υψηλές θερμοκρασίες να επηρεάσουν σημαντικά τον σκύλο σας. Για παράδειγμα, κάποιοι σκύλοι γίνονται κατατονικοί και τρώνε λιγότερο όταν έχει καύσωνα, ενώ προτιμούν να ξαπλώνουν στα κρύα πλακάκια ή μπροστά από τον ανεμιστήρα. Μερικά σκυλάκια, ακριβώς όπως και κάποιοι άνθρωποι, χάνουν την όρεξή τους για παιχνίδια και βόλτες.

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους συνήθως τους χειμερινούς μήνες, όταν η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη και η διάρκεια της μέρας μικρή. Τα συμπτώματα στους ανθρώπους περιλαμβάνουν ατονία, κατάθλιψη, έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινωνικές δραστηριότητες, και εξάντληση. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι και οι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Η Κλινική των Ανθρώπων για τα Άρρωστα Ζώα (PDSA) βρήκε ότι περίπου το 40% των σκυλογονέων παρατηρούν σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των χνουδωτών τους φίλων κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χειμερινών μηνών. Πολλοί κηδεμόνες δήλωσαν ότι οι σκύλοι τους κοιμούνται περισσότερη ώρα και ότι έχουν πεσμένα επίπεδα δραστηριότητας τον χειμώνα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η αιτία γι’ αυτές τις αλλαγές βασίζεται στην επιρροή που έχει το φως στη μελατονίνη – μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των κύκλων του ύπνου. Τα επίπεδα της μελατονίνης επηρεάζουν σημαντικά τον οργανισμό όσον αφορά στη δυνατότητα να χαλαρώσει και να κοιμηθεί κανείς. Η επίφυση του εγκεφάλου παράγει και εκκρίνει τη μελατονίνη όταν έχει σκοτάδι – και σταματάει να την παράγει όταν το φως φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Επομένως, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παράγεται περισσότερη μελατονίνη, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα κλασικά συμπτώματα της SAD τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους.

Σχετικά άρθρα

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας παθαίνει ναυτία στο αυτοκίνητο

Τι κάνουμε σε περίπτωση που ο σκύλος ξεφύγει και βγει στον δρόμο

Πανεύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε τις τρίχες του σκύλου σας από το αυτοκίνητο