string(0) ""

Πώς να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να κοιμάται τη νύχτα

Στέλλα Πανοπούλου

14/07/2023

Photo: Unsplash

Η μέρα σας ήταν ιδιαίτερα κουραστική και περάσατε το μεγαλύτερο μέρος της να ονειρεύεστε το αναπαυτικό σας κρεβάτι, την ώρα που επιτέλους θα χαλαρώσετε, θα κοιμηθείτε και θα ξεκουραστείτε.

Η γατούλα σας όμως έχει άλλα σχέδια. Έχοντας περάσει παραπάνω από τη μισή μέρα να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, όσο εσείς δουλεύατε σκληρά για να της προσφέρετε τα προς το ζην, τώρα έχει όρεξη να παίξει, να τρέξει, να φωνάξει, να γρατζουνίσει τα έπιπλα, και να χορέψει πάνω στο μαξιλάρι σας. Το να μιλά κανείς για αϋπνίες οφειλόμενες στη γάτα του δεν αποτελεί υπερβολή. Μια υπερ-ενεργητική γάτα που δεν ηρεμεί τη νύχτα μπορεί να καταβάλει έναν άνθρωπο τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, στερώντας του τον πολύτιμο ύπνο του. Υπάρχει, όμως, τρόπος, να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να κοιμάται όσο κοιμάστε κι εσείς;

Αντίθετα με τη διαδεδομένη αντίληψη ότι οι γάτες είναι νυχτόβια ζώα, στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ενεργές τις ώρες της ανατολής και της δύσης του ηλίου. Όταν βρίσκονται στη φύση, αυτές είναι κυρίως οι ώρες που οι γάτες κυνηγούν τα τρωκτικά, τα οποία είναι επίσης ξύπνια. Εκτός αυτής της παραμέτρου, είναι πιθανό η γάτα σας να δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα λόγω σωματικών ή ψυχολογικών προβλημάτων. Το ιδανικό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε την πιθανότητα κάποιας υποκείμενης νόσου που επηρεάζει το πρόγραμμα ύπνου της γάτας σας.

Γιατί δεν κοιμάται η γάτα σας τη νύχτα;

Οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους οι γάτες δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας σχετίζονται με το χρόνιο στρες, τη ανία, την υπερένταση και την έλλειψη εκτόνωσης της ενέργειάς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το στρες συχνά χαρακτηρίζει γάτες που ζουν στο ίδιο σπίτι με άλλα ζώα, ή γάτες που έχουν βιώσει αλλαγές στο περιβάλλον τους. Οι αγχωμένες γάτες ή οι γάτες που βαριούνται μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν, να προτιμούν να νιαουρίζουν ή να σας σκουντάνε με τις πατούσες τους, με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή σας.

Μία γάτα που κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν εκτονώνεται επαρκώς, θα μείνει ξύπνια και ζωηρή τη νύχτα. Ακόμα, μπορούν και οι γάτες να βιώσουν αϋπνία. Κάποιες φορές, μπορεί, όπως και οι άνθρωποι, να υποφέρουν από κάποια νόσο που διαταράσσει τον ύπνο. Μια ενδελεχής εξέταση από κτηνίατρο θα σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Όσον αφορά στις ηλικιωμένες γάτες, μπορεί τα νοητικά προβλήματα που εμφανίζονται με την προχωρημένη ηλικία να προκαλέσουν αϋπνίες. Πάνω από το 50% των γατών άνω των 15 ετών υποφέρουν από διαταραχές ύπνου. Τα μωρά γατάκια επίσης μπορεί να είναι περισσότερο ανήσυχα και υπερκινητικά κατά τη διάρκεια της νύχτας απ’ ό,τι οι ενήλικες γάτες.

Πώς να μάθετε στη γάτα σας να κοιμάται τη νύχτα;

Ευτυχώς, το να μάθετε στη γάτα σας να κοιμάται τη νύχτα δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε, ιδίως εάν έχετε εντοπίσει επιτυχώς τους λόγους που την κρατούν ξύπνια.

Κατ’ αρχάς, είναι πολύ σημαντικό για μια γάτα να έχει άνεση, ρουτίνα και σταθερότητα. Η γατούλα σας, όπως κι εσείς, χρειάζεται έναν ήσυχο, σκοτεινό, αναπαυτικό χώρο για να κοιμηθεί. Προσφέρετέ της ένα αναπαυτικό κρεβάτι ή ό,τι άλλο προτιμάει – ένα καλάθι με μια κουβερτούλα, ή χώρο πάνω στο κρεβάτι σας.  Ακόμα, οι γάτες αγαπούν να έχουν πρόσβαση σε χώρους στους οποίους μπορούν να κρύβονται και να κοιμούνται ανενόχλητες. Παρέχετε ασφαλείς φωλιές στη γάτα σας σε όλο το σπίτι, έτσι ώστε να προτιμήσει να κοιμηθεί εκεί αντί για δίπλα σας – κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο σας. Να λαμβάνετε υπόψη σας τη θερμοκρασία – υπάρχουν ψυκτικά μαξιλάρια για τη ζέστη, και οι γάτες λατρεύουν τις φλις κουβέρτες τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Η φροντίδα και ο εμπλουτισμός του χώρου της γάτας σας δεν σχετίζονται μόνο με την ώρα του ύπνου, αλλά σίγουρα μπορεί να συμβάλουν στην καθιέρωση καλύτερων συνηθειών. Έαν, για παράδειγμα, εξοπλίσετε το σπίτι σας με πολλά παιχνίδια, ψηλά μέρη, γατόδεντρα και τούνελ, η γάτα σας μπορεί να εκτονώνεται και να κουράζεται επαρκώς ώστε να κοιμάται το βράδυ. Προσοχή: μην περιοριστείτε στα παιχνίδια που απαιτούν την παρουσία σας για να λειτουργήσουν. Είναι σημαντικό η γάτα σας να μπορεί να χρησιμοποιήσει ενεργά το σώμα και το μυαλό της ακόμα κι όταν εσείς δεν ευκαιρείτε να συμμετάσχετε στις δραστηριότητές της.

Οι γατούλες χρειάζονται περισσή εκτόνωση μέσα στη μέρα για να νιώσουν αρκετά κουρασμένες το βράδυ. Όταν είστε στο σπίτι και έχετε χρόνο – ειδικά το βράδυ, πριν τον ύπνο – προσπαθείτε να παίζετε όσο μπορείτε με τη γάτα σας και να την κρατάτε όσο γίνεται ξύπνια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πετάξτε της μια μπάλα, κυνηγήστε μαζί ένα λέιζερ, κάντε τη να νιώσει “θηρευτής”, δώστε της αγκαλιές και χάδια. Είναι σημαντικό η γάτα σας να “χορτάσει” την παρέα σας μέσα στη μέρα, έτσι ώστε να σας αφήσει ήσυχο το βράδυ. Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φερομόνες τύπου Feliway ή catnip για να ηρεμήσετε τη γάτα σας πριν τον ύπνο.

Μια άλλη λύση, καθώς πολύ συχνά οι γάτες μας μάς ξυπνούν για να ζητήσουν φαγητό, είναι μια αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα διατροφής της γατούλας σας. Ταΐζετε τη γάτα σας επαρκώς μέσα στη μέρα (τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα μετά το παιχνίδι, με το διάστημα που μεσολαβεί να μην ξεπερνά τις 6-8 ώρες) και πριν να πέσετε για ύπνο. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε μια φαγωμένη γάτα που ζητάει κι άλλη τροφή μέσα στη νύχτα είναι να την αγνοήσετε (εκτός αν είναι ηλικιωμένη και ξεκίνησε πρόσφατα να παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά, οπότε πιθανόν να χρειάζεται κτηνιατρική μέριμνα). Αν σηκωθείτε και της δώσετε αυτό που θέλει για να την ηρεμήσετε, κινδυνεύετε να την κακομάθετε και να συμβάλετε στη διαιώνιση της συνήθειας αυτής. Εάν η γάτα σας δεν τρώει λαίμαργα και υπερβολικά, μπορείτε να αφήνετε λίγη τροφή κρυμμένη σε διαφορετικά μέρη, ώστε να μπορεί να την ψάξει και να την καταναλώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να χρειαστεί να σας ξυπνήσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές ταΐστρες που κάνουν το φαγητό άσκηση για τη γάτα σας ή την ταΐζουν αυτόματα.

Στην αρχή, είναι πιθανό να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε μαζί με τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά με υπομονή και επιμονή είναι σίγουρο πως οι συνήθειές της θα προσαρμοστούν και θα ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις δικές σας. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνετε και συνειδητοποιείτε ότι σας λείπει ο απαραίτητος ύπνος, δεν είναι κακό να κοιμηθείτε σε διαφορετικό χώρο από τη γάτα σας. Αρκεί, απλώς, ο χώρος αυτός να είναι ασφαλής, αναπαυτικός, και πλήρως εξοπλισμένος με νέρο και άμμο για το κατοικίδιό σας.

Τέλος, μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη ενός κτηνιάτρου κι ενός εκπαιδευτή καθώς, ως ειδικοί, θα έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές αντίστοιχες περιπτώσεις, και θα μπορούν να σας κατευθύνουν αποτελεσματικά.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια