string(0) ""

Πώς να πάρετε δείγμα ούρων από τη γάτα σας

Στέλλα Πανοπούλου

08/10/2024

Photo: Shutterstock

Αν έχετε γάτα, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να σας ζητηθεί από τον/την κτηνίατρο να φέρετε ένα δείγμα ούρων για ανάλυση. Η διαδικασία μπορεί να σας δυσκολέψει στην αρχή, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρικ που θα σας βοηθήσουν να συλλέξετε τα ούρα χωρίς πρόβλημα.

Γιατί ο/η κτηνίατρος μπορεί να χρειάζεται δείγμα ούρων της γάτας σας;

Η ανάλυση ούρων είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέταση για την πρόληψη προβλημάτων υγείας της γάτας σας, η οποία βοηθά τους κτηνιάτρους να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα ακόμα και πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Με την ανάλυση ούρων, ο κτηνίατρος μπορεί να βοηθηθεί στο να εντοπίσει ασθένειες όπως είναι αυτές του ουροποιητικού συστήματος, των νεφρών, και του ήπατος. Οι αναλύσεις ούρων μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην παρακολούθηση μιας θεραπείας ή των παρενεργειών συγκεκριμένων φαρμάκων.

Πώς να πάρετε δείγμα ούρων από τη γάτα σας

Έχοντας γατάκια που εμφάνιζαν συχνές κυστίτιδες και ουρολοιμώξεις, χρειάστηκε αρκετές φορές να πάρω ούρα και να τα πάω στον κτηνίατρο για ανάλυση. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να βρω τον σωστό τρόπο.

Δοκίμασα να αδειάσω και να απολυμάνω καλά την αμμολεκάνη, περιμένοντας ότι από συνήθεια η γάτα μου θα πήγαινε τουαλέτα κανονικά, αλλά προφανώς αυτό δεν δούλεψε. Στη συνέχεια δοκίμασα – δεν ξέρω τι σκεφτόμουν – να βάλω ελάχιστη άμμο, ώστε να μην απορροφηθούν όλα τα ούρα. Ούτε αυτό δούλεψε. Τελικά, ακολούθησα μια πολύ χρήσιμη συμβουλή που βρήκα στο ίντερνετ, και βουαλά! Ένας ουροσυλλέκτης μπήκε με επιτυχία στο ψυγείο, κι αργότερα πήγε στον κτηνίατρο για έλεγχο. Είχε ουρολοίμωξη το πουλάκι μου. Πήρε την κατάλληλη θεραπεία, και σε λίγες μέρες ήταν περδίκι.

Το μυστικό ήταν απλό: έκοψα πλαστικές σακούλες σε λεπτές λωρίδες και γέμισα την αμμολεκάνη, φτιάχνοντας μια αυτοσχέδια άμμο. Η γάτα μου κατευθείαν μπήκε μέσα κι έκανε την ανάγκη της, κι εγώ από πίσω με τη σύριγγα τα μάζεψα.

Φυσικά, είναι σημαντικό να απομονώσετε τη γάτα σας, ώστε να ξέρετε ποια απ’ όλες πήγε στην τουαλέτα, αν έχετε παραπάνω από μία στο σπίτι, και να την παρακολουθείτε. Τόσο για να δείτε πότε θα πάει τουαλέτα και να συλλέξετε τα ούρα, όσο και για να μην… φάει τις σακούλες. Έχουμε, βλέπετε, και γάτα με τέτοιες αλλοπρόσαλες συνήθειες. Πώς αλλιώς θα έχει αλάτι η ζωή;

Αν δεν μπορείτε να πάτε κατευθείαν το δείγμα στον/στην κτηνίατρο, τοποθετήστε το στο ψυγείο. Το δείγμα πρέπει οπωσδήποτε να είναι όσο πιο φρέσκο γίνεται, δηλαδή να το έχετε πάρει λιγότερο από 24 ώρες πριν. Ιδανικά συνιστάται να πάτε το δείγμα για έλεγχο εντός μίας ώρας από τη λήψη του.  

left arrow
right arrow

Πώς παίρνει ο/η κτηνίατρος ούρα από τη γάτα σας;

Αν δεν μπορείτε να πάρετε δείγμα ούρων από τη γάτα σας, μπορεί να γίνει από τον/την κτηνίατρο στο κτηνιατρείο, με κυστοκέντηση ή καθετηριασμό.

Κατά την κυστοκέντηση, ο/η κτηνίατρος χρησιμοποιεί μια βελόνα για να τραβήξει ούρα κατευθείαν από την ουροδόχο κύστη της γάτας σας. Μπορεί αυτή η διαδικασία να είναι αρκετά άβολη για τη γάτα σας, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι τα ούρα δεν έχουν μολυνθεί, καθώς ο/η κτηνίατρος τα παίρνει κατευθείαν από την κύστη. Κάποιες φορές, για την κυστοκέντηση χρειάζεται αναισθησία.

Ο καθετηριασμός είναι η διείσδυση ενός μικρού σωλήνα από την ουρήθρα και μέσα στην κύστη. Είναι μια καλή λύση, ειδικά για αρσενικές γάτες που δυσκολεύονται να πάνε τουαλέτα, αλλά κάποιες φορές μπορεί να μεταφερθούν βακτήρια από την ουρήθρα στην κύστη.

Σχετικά άρθρα

Η ιδιαίτερη γατοοικογένεια της Lou is

Η γλώσσα του σώματος των σκύλων: Οι ασυνήθιστες ενδείξεις άγχους & ευτυχίας που παραβλέπετε

Αυτή είναι η πιο δύσκολη περίοδος στη ζωή μιας γάτας