string(0) ""

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Κωνσταντίνα Μάλλιου

20/09/2024

Photo: Unsplash

Κάποια πράγματα που κάνει ο σκύλος μας μπορεί να μας φαίνονται αστεία.

Μπορεί, όμως, ορισμένες φορές να είναι ανησυχητικά, όπως για παράδειγμα όταν κρεμάει τη γλώσσα του έξω από το στόμα του.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να το κάνει αυτό, κάποιοι δεν είναι σοβαροί, κάποιοι άλλοι όμως είναι και μπορεί να επιδεικνύουν προβλήματα υγείας. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τόσο τους «καλούς» όσο και τους «κακούς» λόγους και θα δούμε πότε πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον/την κτηνίατρό μας.

Χαίρεται

Μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι σαν τον ανθρώπινο χαμόγελο. Το να κρεμάει ο σκύλος μας τη γλώσσα του έξω από το στόμα του όταν μας βλέπει μπορεί να σημαίνει ότι χαίρεται που μας βλέπει και θέλει με κάποιον τρόπο να μας το εκφράσει. Πώς θα καταλάβουμε αν είναι το δικό του σκυλίσιο χαμόγελο; Μα φυσικά από τη χαλαρή στάση του σώματός του και το ξέφρενο κούνημα της ουράς του. Ή ακόμα και από μερικά σαλάκια που μπορεί να του τρέξουν.

Είναι χαλαρός

Μερικές φορές οι σκύλοι αφήνουν τη γλώσσα τους έξω όταν νιώθουν άνετοι και χαλαροί. Οπότε, ίσως και ο δικός μας σκύλος νιώθει έτσι. Μπορεί, επίσης, να έχει τη γλώσσα του έξω όταν κοιμάται. Είναι η απόλυτη στιγμή χαλάρωσης και δεν πρέπει να τη διακόψουμε. Πιθανότατα να ακούσουμε και ένα ροχαλητό. Μάλλον ήταν πολύ κουρασμένος και χρειάζεται να ξεκουραστεί.

Προσπαθεί να δροσιστεί

Ο τετράποδος φίλος μας δεν ιδρώνει όπως εμείς, οπότε δεν μπορεί να δροσιστεί και με τον ίδιο τρόπο με εμάς. Τι κάνει γι’ αυτό; Λαχανιάζει και κρεμάει τη γλώσσα του έξω σε μια προσπάθεια να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μετά από έντονο παιχνίδι και άσκηση ή όταν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να του προσφέρουμε δροσερό νεράκι και να τον μετακινήσουμε σε ένα σκιερό μέρος για να μπορέσει να ηρεμήσει.

Είναι στο DNA του

Ορισμένες φυλές είναι επιρρεπείς στο να βγάζουν τη γλώσσα τους έξω. Ιδίως στις βραχυκεφαλικές φυλές είναι κάτι που συναντάμε αρκετά συχνά, όπως για παράδειγμα τα bulldog και τα pug, καθώς αρκετές είναι οι φορές που η γλώσσα τους δεν χωράει στο στόμα τους. Αν έχετε κι εσείς έναν σκυλάκο που ανήκει σε βραχυκεφαλική φυλή, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην κουράζεται πολύ και όταν κάνει ζέστη να είναι σε όσο το δυνατόν πιο δροσερό μέρος γίνεται.

left arrow
right arrow

Είναι αγχωμένος

Όπως είπαμε δεν είναι όλοι οι λόγοι ευχάριστοι. Δυστυχώς κάποιες φορές ο σκύλος μας κρεμάει τη γλωσσίτσα του έξω από το στόμα του γιατί είναι στρεσαρισμένος. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε αν παράλληλα με τη γλώσσα του που κρέμεται, τρέμει, κλαψουρίζει, είναι νευρικός και γλείφει τα χείλια του. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί βιώνει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα για να τον κάνουμε να νιώσει καλύτερα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Εκτός από το άγχος υπάρχουν και κάποια θέματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει ο σκύλος μας και να κρέμεται η γλώσσα του έξω.

Το πρώτο μπορεί να είναι κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα όπως ουλίτιδα ή αποστήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αν το στόμα του μυρίζει, τα ούλα του ματώνουν και φαίνεται να πονάει κάθε φορά που τρώει, τότε καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον/την κτηνίατρό μας το συντομότερο δυνατό.

Ένας ακόμη λόγος είναι κάποιος όγκος στο στόμα του. Μπορεί, λοιπόν, ο σκύλος μας να πονάει και γι’ αυτό να μην μπορεί να κρατήσει τη γλώσσα του μέσα στο στόμα του. Μερικά ανησυχητικά συμπτώματα σε συνδυασμό με την κρεμασμένη εκτός στόματος γλώσσα είναι η απώλεια βάρους και η αιμορραγία. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, μπορεί ο σκύλος μας να έχει κάποια φλεγμονή στο στόμα του από τραυματισμό ή μόλυνση. Πρέπει να ελέγξουμε για τυχόν πρηξίματα, κοκκινίλες ή διάφορα άλλα σημάδια έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Τέλος, αν και δεν είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, κάποιοι σκύλοι εμφανίζουν νευρολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι μύες και τα νεύρα του και να μην μπορούν, μεταξύ άλλων, να ελέγξουν τη γλώσσα τους, οπότε κι αυτή να κρέμεται εκτός του στόματός τους. Μερικά νευρολογικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης βοήθειας είναι νευρολογικές βλάβες, εγκεφαλικές κακώσεις ή εκφυλιστικές ασθένειες. Αν υποψιαζόμαστε ότι ο σκύλος μας έχει πάθει κάτι από τα παραπάνω ο/η κτηνίατρος θα μας βοηθήσει να το εξακριβώσουμε και να το αντιμετωπίσουμε.

Λίγα λόγια για το τέλος

Αυτοί ήταν οι λόγοι, ευχάριστοι και μη, που ένας σκύλος βγάζει τη γλώσσα του έξω από το στόμα του. Αν και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, θα πρέπει να είμαστε αρκετά παρατηρητικοί ώστε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα υγείας. Αν για παράδειγμα αυτό το φαινόμενο είναι συχνό και χωρίς λόγο, αν δείχνει ότι πονάει, αν εμφανίσει σημάδια ανορεξίας, αν έχει πολλά σάλια και αν η γλώσσα του φαίνεται ξηρή, έχει σημάδια και διαφορετικό χρώμα από ότι συνήθως τότε χρειαζόμαστε κτηνιατρική βοήθεια.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα