Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να διαχειριστεί τον χωρισμό με τον/την σύντροφό σας
Στέλλα Πανοπούλου
29/09/2024
Ο χωρισμός ενός ζευγαριού μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματικός για το κατοικίδιο της οικογένειας.
Πολλοί/ές από εμάς έχουμε κλάψει για το σκυλάκι ή το γατάκι που δεν ξαναείδαμε, και σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο το ζώο μπορεί να βιώσει την απουσία ενός πρώην κηδεμόνα ως σοβαρή απώλεια. Τι γίνεται, λοιπόν, με τον σκύλο αν χωρίσετε με τον/την σύντροφό σας;
Οι σκύλοι είναι ζώα της συνήθειας, και η διατήρηση μιας γνώριμης ρουτίνας τους παρέχει την αίσθηση της ασφάλειας. Ένας χωρισμός, παρότι αναπόφευκτος, μπορεί να δυσκολέψει πολύ το σκυλάκι που θα αναγκαστεί να αποχωριστεί τον ένα από τους δύο γονείς του, ή ακόμα και τα παιδιά της οικογένειας. Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολύ σοβαρά, συχνά νομικής και πρακτικής φύσεως, αλλά και με ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο στους ανθρώπους όσο και στον σκύλο. Οι παράγοντες που καθορίζουν ποιος θα κρατήσει τον σκύλο είναι πολλοί, και εξαρτώνται από το ποιος τον υιοθέτησε στην αρχή, ποιος είναι ο βασικός φροντιστής του, αλλά και με το πρόγραμμα και την καθημερινότητα του καθενός.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για δύο άτομα που χωρίζουν, να σκεφτούν και να αποφασίσουν από κοινού τι θα είναι πιο ωφέλιμο για το σκυλάκι, και ποιος χειρισμός θα το αποδιοργανώσει όσο λιγότερο γίνεται.
Ας δούμε 5 τρόπους να μειωθεί το στρες του σκύλου κατά τη διάρκεια και μετά από έναν χωρισμό:
1. Διατηρήστε όσο γίνεται τη συνηθισμένη ρουτίνα του σκύλου.
Προσπαθήστε να μείνετε πιστοί στις ώρες που ξυπνάει, τρώει, παίζει, πηγαίνει τη βόλτα του, και να μην αλλάξετε σε μεγάλο βαθμό τα μέρη που επισκέπτεται, τους ανθρώπους/άλλα ζώα που συναντά συστηματικά, και την ώρα που πηγαίνει για ύπνο.
2. Αν πρόκειται να μετακομίσετε, να επισκέπτεστε συχνά τη νέα γειτονιά/σπίτι.
Αν είναι δυνατό, επισκεφτείτε όσο περισσότερο μπορείτε στην περιοχή ή στο σπίτι πριν από τη μετακόμιση. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι επισκέψεις αφήνουν μια θετική γεύση στο κατοικίδιό σας. Επιτρέψτε του να εξερευνήσει το νέο περιβάλλον με τον ρυθμό του, πάρτε μαζί σας τις αγαπημένες του λιχουδιές και παιχνίδια, και αν έχετε την ευκαιρία παίξτε μαζί του στο νέο του χώρο.
3. Αν ο σκύλος σας μοιάζει ταραγμένος, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας.
Κάθε φορά που παρατηρείτε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας, καλό είναι να επισκέπτεστε τον/την κτηνίατρο, ώστε να αποκλείετε τυχόν υποκείμενα νοσήματα. Οι αλλαγές που πρέπει να σας βάλουν σε σκέψεις περιλαμβάνουν: απώλεια όρεξης, υπνηλία, απώλεια ενδιαφέροντος για βόλτες ή παιχνίδια, το να περνάει περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι, το να σας ακολουθεί παντού ή να κάθεται συνέχεια κοντά σας, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει διάρροια, εμετούς, ή έντονο γλείψιμο. Είναι πολύ πιθανό αυτά τα σημάδια να είναι συμπτώματα άγχους που προκύπτει από τον χωρισμό, αλλά συνιστάται να αποκλείσετε όλες τις πιθανές σωματικές αιτίες ώστε να είστε σίγουρος/η ότι το σκυλάκι σας είναι υγιές.
4. Αποφύγετε τους τσακωμούς παρουσία του σκύλου σας.
Πριν, κατά τη διάρκεια, ή και μετά από έναν χωρισμό, οι τόνοι συχνά ανεβαίνουν και η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται. Προσπαθήστε να αποφύγετε τους τσακωμούς και τις διενέξεις μπροστά στο κατοικίδιο ή στα παιδιά σας. Ιδανικά, όταν είναι παρόντα, διατηρήστε τις αλληλεπιδράσεις όσο το δυνατόν πιο ήρεμες και θετικές, και προτιμήστε να συζητάτε τα δύσκολα θέματα μακριά από κατοικίδια και παιδιά.
5. Επιτρέψτε στον σκύλο σας να σας βοηθήσει.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η αλληλεπίδραση με τα κατοικίδιά μας βοηθά στη βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας μας. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα σας στον σκύλο σας, παρέχοντάς του χάδια, τρυφερότητα, και παιχνίδια. Η επαφή αυτή έχει μεγάλα οφέλη τόσο για εσάς, όσο και για το χνουδωτό σας φιλαράκι.