string(0) ""

Οι αλλαγές που θα παρατηρείτε στον σκύλο σας καθώς μεγαλώνει

Κωνσταντίνα Μάλλιου

08/10/2024

Photo: Shutterstock

Μακάρι να μέναμε για πάντα νέοι. Και μακάρι τα αγαπημένα μας σκυλάκια να μένανε και αυτά για πάντα νέα.

Ωστόσο, αυτή είναι η φύση και δεν μπορούμε να την αλλάξουμε.

Καθώς μεγαλώνουμε παρατηρούμε διάφορες αλλαγές στη συμπεριφορά και στο σώμα μας. Ίσως γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι, δεν έχουμε την υπομονή και την αντοχή που είχαμε και γενικά γινόμαστε διαφορετικοί, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το ίδιο ισχύει και για τους καλύτερους μας φίλους, τους σκύλους. Όσοι από εμάς έχουμε την τύχη να έχουμε ένα τετράποδο παιδί, θα έχουμε γίνει μάρτυρες διάφορων αλλαγών καθώς τα χρόνια περνάνε. Γιατί, κακά τα ψέματα, δεν είναι δυνατόν ένας σκύλος να είναι ίδιος με όταν ήταν κουτάβι 6 μηνών ή με όταν είναι ενήλικας 6 χρονών.

Ποιες είναι, όμως, οι αλλαγές που πρέπει να περιμένουμε ενώ ο σκύλος μας μεγαλώνει;

Προβλήματα στις αρθρώσεις

Καθώς μεγαλώνουμε οι πόνοι στα κόκαλα και στις αρθρώσεις γίνονται πιο έντονοι και δεν έχουμε την ίδια ευλυγισία. Το ίδιο ισχύει και στους σκύλους, οι οποίοι περνώντας τα χρόνια μπορεί να γίνονται πιο αργοί, να δυσκολεύονται να κάνουν μερικές κινήσεις, να πονάνε όταν ανεβαίνουν και κατεβαίνουν σκάλες, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να δυσκολεύονται ακόμα και να περπατήσουν. Όσο στενάχωρο και είναι όλο αυτό, δυστυχώς συμβαίνει και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στο κατοικίδιό μας κάποια συμπληρώματα διατροφής ή αναλγητικά – σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου μας – ώστε να ανακουφίζεται από οποιαδήποτε δυσφορία. Επίσης, δεν θα πρέπει να αμελήσουμε το καθημερινό περπάτημα και άσκηση, γιατί όσο περισσότερο μένει δραστήριος τόσο το καλύτερο γι’ αυτόν. Αν ο σκύλος μας μένει αδρανής για μεγάλα διαστήματα, θα δυσκολεύεται περισσότερο.

Πιθανή απώλεια όρασης ή ακοής

Οι αισθήσεις των ηλικιωμένων σκύλων δυστυχώς εξασθενούν και μπορεί σταδιακά να χάσουν ένα μέρος αν όχι ολόκληρη την ακοή ή την όρασή τους. Οπότε, είναι σημαντικό να παρατηρούμε αν ο σκύλος μας ακούει όταν τον φωνάζουμε, αν μπορεί να περπατήσει όπως πριν χωρίς να σκοντάψει σε κάποιο εμπόδιο ή αν δυσκολεύεται να πιάσει το μπαλάκι που του πετάμε. Αν παρατηρήσουμε κάποιο από τα παραπάνω, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον/την κτηνίατρο για να μας δώσει περαιτέρω συμβουλές και οδηγίες.

Περισσότερος ύπνος, λιγότερη ενέργεια

Είναι φυσιολογικό τα επίπεδα ενέργειας του σκύλου μας να μειωθούν καθώς μεγαλώνει, και οι ώρες που κοιμάται να αυξηθούν. Ίσως ορισμένες φορές να αρχίζει να προτιμάει ένα power nap από το να παίξει μαζί μας. Δεν είναι κακό να τον αφήνουμε να ξεκουράζεται όποτε το έχει ανάγκη. Επίσης, καλό θα ήταν να επενδύσουμε σε ένα καλό κρεβάτι για να είναι ακόμα πιο άνετος ο τετράποδος φίλος μας.

Πιο ξηρό δέρμα και τρίχωμα

Το δέρμα και το τρίχωμα των πιο μεγάλων σε ηλικία σκύλων αλλάζει και μπορεί να γίνει πιο ξηρό και σκληρό, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Εκτός από την αλλαγή της τροφής και την επιλογή μιας πιο κατάλληλης, υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα προϊόντα περιποίησης τριχώματος και δέρματος τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ξηρότητα.

left arrow
right arrow

Συχνότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο

Σε πιο μικρές ηλικίες τα σκυλιά πηγαίνουν στον κτηνίατρο μία με δύο φορές τον χρόνο. Μεγαλώνοντας μπορεί να χρειαστούν πιο συχνές επισκέψεις γιατί όπως είναι γνωστό «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία». Και επειδή μεγαλώνοντας τα προβλήματα υγείας μπορεί να αυξηθούν, καλό είναι να τα ελέγχουμε για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τον σκύλο μας.

Διαφορετικές διατροφικές ανάγκες

Η ισορροπημένη διατροφή είναι εξίσου σημαντική και σε σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας. Καθώς, λοιπόν, τα χρόνια περνάνε, οι διατροφικές ανάγκες του πιο πιστού μας φίλου αλλάζουν και μπορεί να χρειάζεται ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως και αλλαγές στην τροφή του. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να μελετήσουμε τις νέες του ανάγκες και να συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρό μας. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να πάρει και κάποια συμπληρώματα διατροφής. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ίσα ίσα που αν προσέξουμε τη διατροφή του, ο σκύλος μας θα είναι υγιής και ευτυχισμένος μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Συνοψίζοντας

Οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής. Γι’ αυτό καλό είναι να έχουμε στα υπόψη μας αυτές που μπορεί να αντιμετωπίσουμε με τον σκύλο μας ώστε να είμαστε όσο πιο προετοιμασμένοι/ες γίνεται. Μόνο έτσι θα τον βοηθήσουμε να είναι υγιής, ευτυχισμένος και να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα με αξιοπρέπεια.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

Δείτε για ποιους λόγους παρουσιάζει η γάτα σας προβλήματα συμπεριφοράς

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά