string(0) ""

Κινόα: Είναι τόσο θρεπτική για τους σκύλους όσο για τους ανθρώπους;

Κωνσταντίνα Μάλλιου

07/10/2024

Photo: Shutterstock

Τα τελευταία χρόνια πολλοί από εμάς έχουμε εντάξει στην διατροφή μας την κινόα.

Ίσως όταν την ακούσαμε για πρώτη φορά να μην ξέραμε καν τι είναι, ίσως να ήμασταν επιφυλακτικοί και να κάναμε καιρό να την δοκιμάσουμε.

Όμως, όταν τελικά εμπιστευτήκαμε τους ειδικούς και τους διατροφολόγους καταλάβαμε πραγματικά τα οφέλη της στην υγεία μας.

Τι είναι η κινόα; Η κινόα είναι στην ουσία ένα ψευδοδημητριακό, όπως είναι για παράδειγμα το κους κους. Προκύπτει από έναν θάμνο με καταγωγή από το Περού και τη Βολιβία. Μάλιστα, η κινόα αποτελούσε τη βασική τροφή των Ίνκας μαζί με την πατάτα και το καλαμπόκι.

Ποια είναι τα οφέλη της;

Τα οφέλη της είναι πολλά. Είναι πολύ σημαντική στον οργανισμό καθώς περιέχει βιταμίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα και πρωτεΐνες, γι’ αυτό και την συναντάμε σε πολλές σαλάτες αλλά και πολλά κυρίως γεύματα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, και ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, η κινόα συμβάλλει και στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, γι’ αυτό είναι και τόσο δημοφιλής στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σάκχαρό τους.

Τέλος, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθάει στην πέψη και είναι κατάλληλη για όσους ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη.

left arrow
right arrow

Όμως, μπορεί μια τόσο θρεπτική για τους ανθρώπους τροφή, να είναι εξίσου θρεπτική και ωφέλιμη για τα αγαπημένα μας σκυλάκια;

Κατά καιρούς έχουμε αναλύσει διάφορες τροφές που ενώ για εμάς είναι υγιεινές, για τους καλύτερούς μας φίλους δεν αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή. Ας δούμε τι ισχύει για την κινόα.

Η κινόα, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει μια θρεπτική προσθήκη στην τροφή του σκύλου μας, που μάλιστα θα την κάνει πιο νόστιμη και δελεαστική. Προσοχή! Δεν αποτελεί την κύρια τροφή του, αλλά ένα θρεπτικό συμπλήρωμα σε μια ήδη ισορροπημένη διατροφή. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αυτό το ψευδοδημητριακό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία βοηθούν στην υγεία του μυϊκού συστήματος. Και επειδή δεν περιέχει γλουτένη, η κινόα μπορεί να θεωρηθεί η κατάλληλη επιλογή για σκύλους με δυσανεξία στη γλουτένη.

Με το να προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα κινόας στο φαγητό του σκύλου μας, αυξάνουμε την πρόληψη φυτικών ινών και τον βοηθάμε στη διαδικασία της πέψης.

Μάλιστα, η κινόα είναι πηγή μαγνησίου, φωσφόρου και σιδήρου, θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του σκύλου μας αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Πόση κινόα μπορεί να φάει ένας σκύλος;

Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος, το βάρος και την υγεία του κάθε σκύλου. Εξάλλου, κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός και έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες. Γι’ αυτό πριν προσφέρουμε στο κατοικίδιό μας κινόα, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρό μας ή κάποιον/α ειδικό διατροφολόγο σκύλων.

Και φυσικά, δεν θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη ποσότητα για αρχή. Ας δώσουμε μια μικρή ποσότητα στον σκύλο μας ώστε να δούμε αν του αρέσει και αν δεν του προκαλεί παρενέργειες, και ύστερα μπορούμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου ή του/της ειδικού.

Ενδεικτικά, σε έναν σκύλο μικρού μεγέθους μπορούμε να δώσουμε το πολύ ένα κουτάλι της σούπας κινόα την ημέρα, σε έναν σκύλο μεσαίου μεγέθους περίπου 1/4 της κούπας κινόα, σε έναν μεγαλόσωμο σκύλο περίπου 1/3 της κούπας και σε έναν πολύ μεγάλο σκύλο το πολύ μισή κούπα κινόα την ημέρα.

Συμβουλή

Η κινόα θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένη και χωρίς καρυκεύματα όπως αλάτι και πιπέρι. Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια την ενσωματώνουμε στην τροφή του σκύλου μας. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε μερικά ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως καρότο ή μπρόκολο, ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις της τετράποδης μουσούδας μας.

Σχετικά άρθρα

Η μικρή και πολύ φιλική Ντάλια σώθηκε από εγκατάλειψη και ψάχνει ένα μόνιμο σπίτι

Ο απίστευτος λόγος που σας κοιτάζει συχνά ο σκύλος σας με λυπημένα μάτια

Užupis: Εκεί που κάθε σκύλος έχει δικαίωμα να είναι σκύλος