string(0) ""

Κλουβί μεταφοράς: Πώς μπορείτε να κάνετε τη γάτα σας να το συνηθίσει

Team Petmou

11/07/2023

Photo: Unsplash

Έχει φτάσει πάλι εκείνη η δραματική ώρα μου θυμίζει χολιγουντιανή ταινία: οι μικρές πατούσες γραπώνονται από το χείλος της πόρτας της κολάσεως, αρχίζουν οι τσιρίδες, ξεκινάει η σφαγή, τα χέρια (σας) ματώνουν. Πρόκειται για άλλο ένα ταξίδι – υπερπαραγωγή στον κτηνίατρο μέσα στο κλουβί μεταφοράς της γάτας.

Πώς όμως μπορείτε να κάνετε πιο εύκολη αυτή τη στιγμή για σας και για την ίδια τη γάτα σας; Γιατί αγχώνεται και αντιδρά τόσο πολύ ακόμα και στη θέα του κλουβιού μεταφοράς; Υπάρχει τρόπος να την ξεγελάσετε ώστε να είναι πιο ήρεμη σε αυτή την περίσταση, η οποία δεν είναι και τόσο σπάνια, ειδικά για τους επιμελείς γατογονείς που θέλουν να μην αμελούν το συχνό ιατρικό έλεγχο της γάτας τους;

Σύμφωνα με το Vetbabble και το Hillspet, οι γάτες γίνονται τόσο drama queens σε σχέση με το κλουβί μεταφοράς γιατί το βλέπουν σπάνια και το έχουν συνδυάσει με κάτι αρνητικό— ή μάλλον με πολλά αρνητικά: ο άνθρωπός τους θα τις χώσει μέσα και θα τις κλείσει για όσο διαρκεί το ταξίδι στον κτηνίατρο. Μέσα στο κλουβί μεταφοράς (που συνήθως θα μπει στο αυτοκίνητο) ενδέχεται να ζαλιστούν. Έχουν ήδη καταλάβει ότι το ταξίδι δεν θα έχει καλή κατάληξη, με την έννοια ότι ο προορισμός είναι ένα μέρος που δεν τους αρέσει καθόλου: το κτηνιατρείο.

Στο δε κτηνιατρείο ίσως ακουμπήσουμε κάτω το κλουβί ενώ γύρω βρίσκονται άλλα ζώα, κυρίως σκύλοι, τους οποίους είναι πολύ πιθανόν η γάτα μας να μη συμπαθεί ή να φοβάται ενώ δεν μπορεί να τους αποφύγει καθότι εγκλωβισμένη έστω και για λίγη ώρα.

Όταν έρθει η ώρα να ανοίξει η πόρτα του κλουβιού κάποιος – εσείς, η βοηθός του κτηνιάτρου, ή ο ίδιος ο κτηνίατρος – είναι πολύ πιθανόν να τη «βουτήξει» για να της κάνει και πάλι πράγματα που δεν της αρέσουν, όπως μία ένεση.

Σκεφτείτε το λίγο: και εσείς το ίδιο θα αντιδρούσατε. Δεν θα περιμένετε πώς και πώς πότε θα έρθει η στιγμή που θα εμφανιστεί και πάλι μπροστά σας το κλουβάκι που συνεπάγεται όλα αυτά τα δυσάρεστα τελετουργικά. Για την ακρίβεια θα ανυπομονούσατε να έρθει η ώρα που θα δραπετεύσετε από το κλουβί. Και φυσικά δεν θα μπαίνατε εξαρχής καθόλου με χαρά μέσα σε αυτό.

Τρόποι αντιμετώπισης της κλουβοφοβίας

1. Εξοικείωση της γάτας μας με το κλουβί μεταφοράς μέσω της όσφρησης

Ας πάμε λοιπόν πάλι πίσω, στη στιγμή που εμφανίζετε στη γάτα σας ξαφνικά το κλουβί μεταφοράς στο σπίτι. Καταρχάς, έχοντας ιδιαίτερη αίσθηση της όσφρησης, με το πού θα το μυρίσουν οι γάτες «τσινάνε» και απομακρύνονται ή γίνονται καπνός. Ο συνδυασμός αυτής της μυρωδιάς του κλουβιού και η θέα του, τις οποίες έχουν συνδυάσει με τα αρνητικά που αναφέραμε πιο πάνω είναι λογικό να τις απωθεί. Όμως τα παραπάνω σάιτ μάς συμβουλεύουν να έχουμε πλύνει καλά το κλουβί ώστε να έχουν αφαιρεθεί οι μυρωδιές που ενοχλούν και απωθούν τη γάτα μας. Εάν και πάλι το τρέμει ή δεν της φαίνεται καθόλου θελκτικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπρέι φερομόνης, το οποίο θα ψεκάσουμε στο εσωτερικό και το οποίο τραβάει τις γάτες.

2. Εμφανίστε το βδομάδες πριν το ταξίδι στον κτηνίατρο

Μπορούμε να κάνουμε το ξένο και παγωμένο εσωτερικό του κλουβιού μεταφοράς, πιο οικείο και φιλικότερο για τη γάτα μας. Αυτή η διαδικασία εξοικείωσης όμως συνεπάγεται να μην της το εμφανίζουμε μια φορά το χρόνο, αλλά να το κάνουμε μέρος του σπιτιού τουλάχιστον για αρκετό καιρό πριν από την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Έτσι θα αποφύγουμε την τελευταία στιγμή να αγχωθούμε κι εμείς κι αυτή, και δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε σπασμωδικές κινήσεις και τη γνωστή μίνι «μάχη» που περιγράψαμε στην αρχή αυτού του κειμένου.

3. Βάλτε μέσα αγαπημένα της αντικείμενα

Ένας άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσουμε μέσα στο κλουβί μεταφοράς διάφορα αντικείμενα τα οποία η γάτα μας έχει συνδυάσει με θετικά πράγματα. Μια πετσέτα ή ένα κομμάτι ύφασμα πάνω στα οποία κάθεται συχνά, και τα οποία εμείς θα τοποθετήσουμε στο εσωτερικό του κλουβιού μπορεί να βοηθήσουν πολύ. Πετσέτες θα μας φανούν χρήσιμες και σε άλλες περιστάσεις όπως το να λερώσει η γάτα μας το κλουβί όσο τη μεταφέρουμε. Σύμφωνα με τα σάιτ που προαναφέραμε, της μειώνουμε το άγχος εάν σκεπάσουμε το κλουβί και δεν μπορεί να δει τι γίνεται έξω. Έτσι θα αποφύγουμε η γάτα μας να ζαλιστεί όσο είναι μέσα στο κλουβί μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά και να δει πράγματα που μπορεί να την τρομάξουν, όπως τα άλλα ζώα στον κτηνίατρο. Ωστόσο ταυτόχρονα βοηθάει σε τακτά διαστήματα να βάζουμε τα δάχτυλά μας και το χέρι μας κοντά στην είσοδο του κλουβιού για να μας μυρίζει και να ηρεμεί, καθώς θα καταλαβαίνει ότι δεν την έχουμε ξεχάσει και είμαστε εκεί γύρω. Το ίδιο καθησυχαστικά λειτουργεί και το να της μιλάμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με γλυκιά και απαλή φωνή (την οποία αναγνωρίζει) όσο βρίσκεται μέσα στο κλουβί μεταφοράς στο αυτοκίνητο, αλλά και στο κτηνιατρείο.

4. Γευστική ενθάρρυνση μέσω λιχουδιών

Μια άλλη δοκιμασμένη μέθοδος για να μάθει η γάτα μας να μπαίνει στο κλουβί, το οποίο μπορούμε να έχουμε στήσει κάποιες μέρες πριν το «ταξίδι» στον κτηνίατρο σε μια γωνιά του σπιτιού με ανοιχτή την πόρτα ώστε να μπορεί να μπαινοβγαίνει, είναι να τοποθετήσουμε μέσα μερικές λιχουδιές. Οι γάτες έχουν από μόνες τους την τάση να μπαίνουν π.χ. μέσα σε κουτιά, αλλά στην περίπτωση του κλουβιού ίσως χρειάζονται μια επιπλέον ενθάρρυνση.

5. Το όρθιο κλουβί

Επίσης ένα κόλπο είναι να τοποθετήσετε το κλουβί σε κάθετη θέση ώστε κατά κάποιον τρόπο η γάτα να «πέσει» μέσα – φυσικά με απαλό τρόπο. Για αυτό φροντίστε να έχετε βάλει μέσα μαλακές πετσετούλες (χωρίς βέβαια να το παρακάνετε για να μην αισθανθεί ότι ασφυκτιά περισσότερο).

6. Προσοχή στο χειρισμό της

Άλλες στιγμές όπου θα μας χρειαστούν οι πετσέτες είναι όταν βάζουμε ή βγάζουμε μία πεισματάρα γάτα από το κλουβί, καθώς μπορούν να μας προστατέψουν από τις γρατζουνιές της όταν δει ότι αδυνατεί να αποφύγει το ταξίδι. Χρειάζεται προσοχή στο πως θα την κρατήσουμε για να προστατέψουμε και εμάς αλλά και εκείνη. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου ή του βοηθού του.

Συμπερασματικά: Σε κάθε περίπτωση, κάντε το κλουβί μεταφοράς μέρος της καθημερινότητας της γάτας για αρκετό καιρό πριν την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικειωθεί περισσότερο με αυτό και δεν θα τρέμει στη θέα του, με αποτέλεσμα να μην παλεύετε κάθε φορά να τη βάλετε μέσα. Πετσέτες, λιχουδιές, και σπρέι φερομόνης είναι σύμμαχοί σας. Εάν ωστόσο η γάτα σας είναι από αυτές τις ακραία νευρικές περιπτώσεις όπου τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να λειτουργεί, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να της χορηγήσει εκ των προτέρων κάποιο ελαφρύ ηρεμιστικό. Δοκιμάστε τι μπορεί να λειτουργεί καθησυχαστικά για τη γάτα σας, ώστε να γίνει και για εκείνη και για εσάς λιγότερο αγχωτική η διαδικασία που περιλαμβάνει το κλουβί μεταφοράς. Λογικά δεν θα το αγαπήσει, αλλά με λίγη προσπάθεια και υπομονή μπορεί να μάθει να το ανέχεται λίγο περισσότερο!

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν ακούει ο σκύλος τις εντολές μας

Τι συμβαίνει όταν αλλάζετε το όνομα σε μια γάτα που υιοθετήσατε

Γιατί έχει ανάγκη να διασκεδάζει ο σκύλος – Οι δημιουργικές δραστηριότητες που χρειάζεται