string(0) ""

Πώς να βρείτε τον ιδανικό κτηνίατρο για τη γάτα σας

Στέλλα Πανοπούλου

28/07/2023

Photo: Pexels

Εάν έχετε οποιοδήποτε κατοικίδιο, είναι απαραίτητο να έχετε και έναν κτηνίατρο που θα εμπιστεύεστε τόσο εσείς όσο και αυτό.

Είτε έχετε ένα νέο ζωάκι, είτε μετακομίζετε σε άλλη περιοχή, είτε ψάχνετε απλώς για καινούργιο κτηνίατρο, ποια είναι τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να θέσετε για την επιλογή του; Ειδικά στην περίπτωση της γάτας, η οποία συχνά ταράζεται και ταλαιπωρείται από τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, ενώ παράλληλα απαιτεί ιδιαίτερη και συνεχή φροντίδα, πώς θα βρείτε έναν ειδικό ο οποίος θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σας;

Περιοχή: Το πρώτο και κύριο κριτήριο για να επιλέξετε τον κατάλληλο κτηνίατρο είναι να σας βολεύει η περιοχή στην οποία βρίσκεται η κλινική του. Οι γατούλες ταλαιπωρούνται και αγχώνονται ιδιαίτερα στις μετακινήσεις, οπότε είναι σημαντικό να περιορίσετε το στρες τόσο της γάτας σας όσο και το δικό σας ελαττώνοντας την απόσταση ανάμεσα σ’ εσάς και στον κτηνίατρο. Κατά τη διάρκεια της ζωής ενός κατοικιδίου είναι πολύ πιθανό να προκύψει επείγουσα ανάγκη για κτηνίατρο παραπάνω από μία φορά. Είναι σημαντικό, αν π.χ. η γάτα σας φάει κάτι τοξικό ή εμφανίσει συμπτώματα ουρολοίμωξης, να μπορείτε να βρεθείτε στην κλινική όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Φυσικά, πολλοί κηδεμόνες επιλέγουν έναν κτηνίατρο που εμπιστεύονται (αυτοί ή οι γατούλες τους), συνήθως μετά από δοκιμές ή/και συστάσεις γνωστών, σε κάποια κλινική που μπορεί να απέχει μεγαλύτερη απόσταση από την κατοικία τους. Κάτι τέτοιο είναι πλήρως θεμιτό για κάποιον που θέλει να είναι απολύτως σίγουρος για την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει και εξαρτάται από τις προτεραιότητες του κάθε γατογονιού.

Διαθεσιμότητα: Η διαθεσιμότητα του κτηνιάτρου είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Μια γατούλα μπορεί να χρειαστεί κτηνιατρικές υπηρεσίες ξαφνικά, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Φυσικά, οι περισσότερες κτηνιατρικές κλινικές λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, αλλά είναι σημαντικό πέρα από τον κτηνίατρο που εμπιστεύεστε να εντοπίσετε και τις 24ωρες κλινικές που εξυπηρετούν την περιοχή σας και να τις έχετε υπόψη σας για ώρα ανάγκης. Καλό είναι να γνωρίζετε, ακόμα, ότι υπάρχει νυχτερινή χρέωση στις 24ωρες κλινικές, οπότε εάν δεν πρόκειται για κάτι επείγον, ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι το πρωί.

Κριτικές και πιστοποιήσεις: Το ιδανικότερο είναι να επισκέπτεστε έναν κτηνίατρο ακολουθώντας συστάσεις γνωστών σας, αλλά προφανώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις. Στο σημείο αυτό βοηθούν οι κριτικές που υπάρχουν διαθέσιμες και δημόσιες για κάθε επιστήμονα. Όπως και οι περισσότεροι επαγγελματίες, οι κτηνίατροι με μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν μεγάλο αριθμό κριτικών στο διαδίκτυο. Διαβάζοντάς τες μπορείτε να σχηματίσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τους κτηνιάτρους τους οποίους, φυσικά, πρέπει στη συνέχεια να επισκεφτείτε για να ολοκληρώσετε την άποψή σας.

Επίσης, αναζητήστε τις πιστοποιήσεις/σπουδές και την εξειδίκευση του κάθε κτηνιάτρου, ώστε να βρείτε κάποιον με κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία σχετική με τις ανάγκες σας.

Συμπεριφορά απέναντι στη γάτα: Δυστυχώς, δεν είναι όλοι οι κτηνίατροι το ίδιο εξοικειωμένοι και το ίδιο φιλικοί με τις γάτες όσο μπορεί να είναι με άλλα ζώα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορείτε να αποκομίσετε παρατηρώντας τη συμπεριφορά του κτηνιάτρου και του υπόλοιπου προσωπικού της κλινικής απέναντι στο ζωάκι σας. Πώς μιλούν και φέρονται στα ζωάκια που φιλοξενούνται στο κτηνιατρείο; Πώς αντιμετωπίζουν και χειρίζονται τη γάτα σας; Με υπομονή, προσοχή, και σεβόμενοι τα όριά της; Πώς αντιδρούν σε μια επείγουσα κατάσταση; Ακούν με προσοχή τις ανησυχίες σας; Υπάρχει ήσυχος και αρκετός χώρος στον οποίο να μπορεί να νιώσει άνετα η γάτα σας;

Η ίδια γάτα μπορεί να τρομοκρατηθεί με την επίσκεψη σε ένα κτηνιατρείο, να γρυλίσει, να γρατζουνίσει, ή να κρυφτεί. Σε μια άλλη επίσκεψη, σε ένα άλλο κτηνιατρείο, μπορεί αντιθέτως να παραμείνει ήρεμη. Αυτό δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι του κτηνιάτρου, αλλά η συμπεριφορά του είναι σίγουρα ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια που θα νιώσει η γατούλα σας.

Όταν πρέπει να εμπιστευτείτε την υγεία του αγαπημένου σας αιλουροειδούς, ακολουθήστε πρώτα απ’ όλα το ένστικτό σας. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα απ’ τον καθένα τις ανάγκες του και εσείς θέτετε πρώτοι απ’ όλους τις προτεραιότητες βάσει των οποίων θα κινηθείτε.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε