string(0) ""

Όταν ο σκύλος τινάζεται στον ύπνο του: Oι περίεργες συσπάσεις και τι σημαίνουν

Κωνσταντίνα Μάλλιου

19/07/2023

Photo: Shutterstock

Μετά από μια κουραστική μέρα το κουτάβι σας επιτέλους αποκοιμήθηκε. Και ενώ εσείς το χαζεύετε με μάτια που ξεχειλίζουν από αγάπη, ξαφνικά αρχίζει και τινάζεται και κλαψουρίζει.

Φυσικά το πρώτο πράγμα που μπορεί να σκεφτήκατε είναι ότι έπαθε κάτι κακό. Στη συνέχεια όμως σταμάτησε αυτές τις περίεργες συσπάσεις, συνέχισε τον ειρηνικό ύπνο του όμως εσείς μπορεί να συνεχίσατε να αναρωτιέστε αν είναι κάτι σοβαρό ή κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς οι κινήσεις αυτές οφείλονται στον τρόπο που κοιμούνται οι σκύλοι και είναι καθόλα φυσικό. Μόνο αν αυτές οι συσπάσεις συνεχίσουν πάνω από 30 δευτερόλεπτα θα πρέπει να ανησυχήσετε και να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

Για να κατανοήσουμε αυτές τις περίεργες κινήσεις του σκύλου μας, πρέπει πρώτα να αναλύσουμε τον κύκλο του ύπνου του, ο οποίος είναι παρόμοιος με αυτόν του ανθρώπου.

Ο σκύλος πέφτει για ύπνο, αρχίζει να νιώθει τα μάτια του βαριά και μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά έχει κοιμηθεί. Το πρώτο στάδιο ύπνου που περνάει ο σκύλος είναι το στάδιο REM και στη συνέχεια περνάει στο στάδιο του βαθύ ύπνου. Αυτό ο κύκλος επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με το στάδιο REM να καταλαμβάνει μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου από ότι ο βαθύς ύπνος.

Τι είναι όμως το στάδιο REM;

Το ακρωνύμιο REM έχει προκύψει από τη φράση Rapid Eye Movements και περιγράφει τις κινήσεις των ματιών στο στάδιο αυτό. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης το σώμα παραμένει εντελώς ακίνητο και οι μοναδικές κινήσεις εκτελούνται από τα μάτια. Ενώ ο βαθύς ύπνος σχετίζεται με την ξεκούραση του οργανισμού, ο ύπνος REM σχετίζεται με διαδικασίες όπως η συγκέντρωση, οι αναμνήσεις, η πνευματική διαύγεια και γενικά ό,τι έχει να κάνει με το υποσυνείδητο.
Όπως λοιπόν οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι όταν εισέρχονται στο στάδιο ύπνου REM, η εγκεφαλική τους δραστηριότητα αλλάζει και αρχίζει να λειτουργεί το υποσυνείδητο. Ο εγκέφαλος φροντίζει ώστε το σώμα να μην μπορεί να κάνει κινήσεις, πέρα από τα μάτια. Όμως κατά τη μετάβαση από τον ύπνο στην κατάσταση μη ύπνου, οι σκύλοι εξακολουθούν να είναι με το ένα πόδι στη χώρα των ονείρων και με το άλλο να αρχίσουν «κλωτσάνε» στον αέρα και να κλαψουρίζουν. Για παράδειγμα αν ένας σκύλος ονειρεύεται ότι κυνηγάει το αγαπημένο του μπαλάκι και εκείνη την ώρα το σώμα του αρχίζει να ξυπνάει, θα δείτε να κάνει κάποιες συσπάσεις ή να βγάζει κάποιους ήχους, λίγη ώρα πριν ξυπνήσει και πέσει ξανά σε βαθύ ύπνο λίγο αργότερα.

Αυτές οι κινήσεις έχουν να κάνουν με τη φύση του ύπνου REM και ένα τμήμα το εγκεφάλου που ονομάζεται pons, το οποίο μπορεί να επηρεάσει και πόσο έντονες θα είναι αυτές οι κινήσεις. Το σημείο pons στη φάση REM ελέγχει τη μυϊκή κίνηση. Ωστόσο ορισμένες φορές δεν λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα ή το πρόσωπο του σκύλου να συσπάται στον ύπνο του ή να έχει τα μάτια του ανοιχτά.
Αυτή η συνθήκη είναι περισσότερο συνηθισμένη στα κουτάβια διότι το pons δεν έχει ακόμα σχηματιστεί, αλλά και στα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά καθώς μπορεί το pons τους να μην είναι αποτελεσματικό.

Τι συμβαίνει όμως αν ο σκύλος δεν έχει απλά συσπάσεις λόγω ύπνου αλλά επιληπτική κρίση; Πώς μπορείτε να το καταλάβετε;

Ένας από τους τρόπους που μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά αυτών των δύο είναι η διάρκεια. Αν δηλαδή ο σκύλος σας συσπάται συνεχόμενα πάνω από 30 δευτερόλεπτα, τότε πρέπει να μιλήστε αμέσως με τον κτηνίατρο που τον παρακολουθεί.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν ο χνουδωτός σας φίλος κλωτσάει απλώς στον αέρα, γιατί είναι φυσιολογικό. Αν παρόλα αυτά πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του κατοικιδίου σας, καλό είναι να το παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια του ύπνου του πριν βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα. Μπορείτε να βγάλετε και ένα βίντεο για να το δείξετε στον κτηνίατρο καθώς αυτός θα σας συμβουλέψει και θα σας καθοδηγήσει καλύτερα για το αν πρόκειται για ένα πολύ ζωντανό όνειρο ή μια επιληπτική κρίση που χρήζει φαρμακευτικής αγωγής.

Τελευταίες συμβουλές

Εξασφαλίστε έναν ήρεμο και χαλαρό ύπνο στο μικρό σας κουτάβι χωρίς αναταραχές. Παρατηρήστε τη συμπεριφορά ύπνου του και ό,τι και να σας προβληματίζει, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο. Κάποιες φορές μπορεί να μην πρόκειται για επιληπτικές κρίσεις ή συσπάσεις αλλά για διαταραχές στον ύπνο των σκύλων και ευτυχώς υπάρχει αγωγή που θα βοηθήσει σε έναν ήρεμο ύπνο. Ίσως το χνουδωτό σας φιλαράκι έχει άγχος, γεγονός που κάνει αυτές τις κινήσεις στον ύπνο πιο συχνές, οπότε και εδώ είναι απαραίτητη η παρέμβαση κτηνιάτρου.

Γενικά, το μοτίβο ύπνου του σκύλου είναι παρόμοια με του ανθρώπου όμως οι εναλλαγές σταδίων συμβαίνουν σε μικρότερα χρονικά διαστήματα, πράγμα που σημαίνει περισσότερα ξυπνήματα από τον ύπνο REM και αυτό μπορεί να εκδηλώνεται με τη μορφή συσπάσεων.

Εφόσον, ο σκύλος σας δεν κάνει συσπάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, μείνετε ήσυχοι καθώς είναι ως επί το πλείστον μια φυσιολογική σκυλίσια συμπεριφορά.

Σχετικά άρθρα

Σε τι οφείλονται οι αλλεργίες που προκαλούν οι γάτες σε κάποιους ανθρώπους

Τι να κάνετε ώστε ο σκύλος σας να χαίρεται την άνοιξη χωρίς προβλήματα

Ζώα και πυροτεχνήματα: Οι λόγοι που λέμε όχι σε αυτή τη διασκέδαση