string(0) ""

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

Ελένη Παπαοδυσσέα

23/09/2024

Photo: Shutterstock

Καθώς περνάμε περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας τον καιρό έξω, τόσο στον κήπο όσο και στη φύση, ας μην ξεχνάμε τους κινδύνους που κρύβονται για τους τετράποδους φίλους μας.

Γράφει η Ελένη Παπαοδυσσέα από την ομάδα της ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρικής Κλινικής

Πολλά φυτά, αν και όμορφα, μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για τα κατοικίδια, προκαλώντας τους δυσάρεστες και ενδεχομένως σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας;

Αρχικά σκεφτείτε ότι είναι καλό να ενημερωθείτε για τα τοξικά φυτά. Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, καθώς και μια συζήτηση με τον κτηνίατρό σας, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια λίστα τοξικών φυτών για σκύλους και γάτες.

Φυτά τοξικά για τους σκύλους:
● Κρίνοι
● Ρίκινος
● Πικροδάφνη
● Χελιδονόχορτο
● Κύκας (Sago Palm)
● Αζαλέες
● Οξαλίδες

Φυτά τοξικά για τις γάτες:
● Κρίνοι
● Πόθος
● Τσίκας
● Κισσός
● Κολίαντρος
● Αλόη
● Κρασούλα
● Ζαμιοκούλκας
● Δράκαινα

left arrow
right arrow

Διατηρήστε έναν ασφαλή κήπο: αποφύγετε τη φύτευση τοξικών φυτών στον κήπο σας. Εάν υπάρχουν ήδη, φροντίστε να τα αφαιρέσετε ή να τα κλαδέψετε σχολαστικά για να απομακρύνετε τα προσβάσιμα μέρη.

Εποπτεία: εποπτεύετε τα κατοικίδιά σας, όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε άγνωστες περιοχές.

Γρήγορη αντίδραση: μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια δηλητηρίασης, όπως έμετος, διάρροια, λήθαργος και δυσκολία στην αναπνοή. Αν υποψιάζεστε δηλητηρίαση, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

Προλαμβάνοντας την έκθεση σε τοξικά φυτά διασφαλίζουμε την υγεία και την ευημερία των τετράποδων συντρόφων μας, χαρίζοντάς τους χαρούμενες και ξέγνοιαστες στιγμές μαζί μας.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Ελένη Παπαοδυσσέα εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ η οποία προφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Σχετικά άρθρα

Πώς μπορεί το ελαιόλαδο να βοηθήσει τον σκύλο σας

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα