string(0) ""

Τι είναι η έβδομη αίσθηση που έχουν ορισμένα δελφίνια 

Κωνσταντίνα Τσουκαλά

30/08/2024

Photo: Unsplash

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Biology τον Νοέμβριο του 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα δελφίνια έχουν έβδομη αίσθηση.

Τα δελφίνια είναι από τα λίγα θηλαστικά που έχουν έξι αισθήσεις. Εκτός από τη γεύση, την όσφρηση, την ακοή, την όραση και την αφή, έχουν και την αίσθηση του ηχοεντοπισμού, δηλαδή τα ηχητικά κύματα που παράγουν ανακλώνται από αντικείμενα στο νερό, γεγονός που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν ακόμη και ένα μικρό ψάρι σε απόσταση μεγαλύτερη από 300 μέτρα. Όμως, τώρα οι επιστήμονες ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι ένα είδος δελφινιού έχει και μία έβδομη αίσθηση.

Συγκεκριμένα, από μία σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκε από τον Guido Dehnhardt, διευθυντή του Κέντρου Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ρόστοκ στη Γερμανία και τον μαθητή του Tim Hüttner, διαπιστώθηκε πως το ρινοδέλφινο – το πιο συνηθισμένο είδος που συναντάται στα ενυδρεία – διαθέτει μια έβδομη αίσθηση: είναι ικανό να ανιχνεύει ηλεκτρικά πεδία, μια ικανότητα που θα το βοηθούσε να κυνηγάει ψάρια που κρύβονται στον πυθμένα της θάλασσας. Μάλιστα, οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η ικανότητα της αντίληψης του ηλεκτρισμού, βοηθάει τα ρινοδέλφινα να προσανατολίζονται ακολουθώντας το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Αυτή την ικανότητα την έχουν και άλλα ζώα, όπως ο πλατύποδας. Ωστόσο, αυτό δεν είχε παρατηρηθεί σε ρινοδέλφινα, ώσπου πριν από περίπου ένα χρόνο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρόστοκ και τον ζωολογικό κήπο της Νυρεμβέργης στη Γερμανία, τοποθέτησαν δύο ρινοδέλφινα, την Donna και την Dolly σε μια δεξαμενή με ασθενή ηλεκτρικά πεδία. 

Δημιούργησαν ένα σύστημα κατά το οποίο έπρεπε να αγγίξουν μια μπάλα όταν εντόπιζαν ένα ηλεκτρικό πεδίο κι αν το έκαναν σωστά, ανταμείβονταν με μια ρέγκα. Τα πειράματα που έγιναν έδειξαν ότι και τα δύο δελφίνια είχαν μεγάλη ευαισθησία στα ηλεκτρικά πεδία, δηλαδή ένιωθαν τα πεδία που δημιουργούνταν τόσο με εναλλασσόμενο όσο και με συνεχές ρεύμα. Για να μετρήσουν το εύρος, οι ερευνητές ξεκίνησαν με ένα πεδίο με ηλεκτρικό δυναμικό 500 μικροβόλτ ανά εκατοστό (μV/cm) και στη συνέχεια το μείωσαν.

Τόσο η Donna όσο και η Dolly ήταν εξίσου ευαίσθητες στα ισχυρότερα πεδία ενώ στα πεδία μέτριας ισχύος, το ποσοστό επιτυχίας ήταν πάντα πάνω από 80%. Μόνο στα ασθενέστερα ηλεκτρικά πεδία η Donna αποδείχθηκε ελαφρώς πιο ευαίσθητη, ανιχνεύοντας πεδία 2,4 μV/cm, ενώ η Dolly αντιλαμβανόταν πεδία 5,5 μV/cm. Ένα μικροβόλτ ισοδυναμεί με ένα εκατομμυριοστό του βολτ. Ενδεικτικά, οι πλατύποδες, οι οποίοι επίσης τρέφονται με ζώα που κρύβονται στον πυθμένα των ποταμών, εντοπίζουν καβούρια, γαρίδες ή έντομα που αντιστοιχούν σε ηλεκτρικά πεδία 25 έως 50 μικροβόλτ.

left arrow
right arrow

Η έβδομη αίσθηση αυτών των δελφινιών οφείλεται σε αισθητήρες που θυμίζουν τα μουστάκια που έχουν οι γάτες ή οι φώκιες, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι αυτές οι οπές πάνω από το ρύγχος ήταν απομεινάρια του παρελθόντος που είχαν χάσει τη λειτουργία τους, ωστόσο όπως διαπίστωσε το πείραμα, δονούνται και μετατρέπονται από μηχανοϋποδοχείς σε ηλεκτροϋποδοχείς.

Οι συγκεκριμένοι λοιπόν ερευνητές πιστεύουν ότι η ικανότητα των δελφινιών να αισθάνονται τον ηλεκτρισμό μπορεί να τα βοηθήσει σε άλλες περιπτώσεις, όπως η πλοήγηση στη θάλασσα μέσω ενός μαγνητικού χάρτη. 

Φυσικά, μελλοντικές μελέτες σε πιο φυσικά περιβάλλοντα θα μας βοηθούσαν να κατανοήσουμε πώς το συγκεκριμένο είδος δελφινιών μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την έβδομη αίσθηση στην καθημερινή του ζωή. 

Σχετικά άρθρα

Η Björk χρησιμοποιεί AI για να επαναδημιουργήσει φωνές ζώων που έχουν εξαφανιστεί

Τι συμβαίνει όταν αλλάζετε το όνομα σε μια γάτα που υιοθετήσατε

Αυτό το πουλί ανακηρύχτηκε ως εξαφανισμένο – Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου