string(0) ""

Red Flags: Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε κτηνίατρο

Κωνσταντίνα Μάλλιου

24/09/2024

Photo: Shutterstock

Όταν υιοθετήσαμε πρώτη φορά ζωάκι, εκτός των άλλων, φροντίσαμε να βρούμε και έναν καλό κτηνίατρο.

Σίγουρα διαβάσαμε κριτικές, ρωτήσαμε φίλους και γνωστούς και κάπως καταλήξαμε να επιλέξουμε αυτόν που πληρούσε τα κριτήριά μας και κάλυπτε τις ανάγκες τους κατοικιδίου μας. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Γιατί, δυστυχώς, κάποιες φορές μπορεί να πέσουμε κι έξω. Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένα red flags που αν τα δούμε, θα πρέπει να αλλάξουμε άμεσα κτηνίατρο, με την ελπίδα ότι θα βρούμε κάποιον καλύτερο τελικά. Ποια είναι αυτά; Ας τα δούμε αμέσως.

Αισθανόμαστε ότι δεν μας εξηγεί αυτά που πρέπει

Είναι πολύ σημαντικό να μας εξηγεί ο κτηνίατρος τι συμβαίνει στο ζωάκι μας, τι πρόκειται να του κάνει, τι σημαίνουν διάφοροι επιστημονικοί όροι και τι μπορεί να σημαίνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του κατοικιδίου μας. Αν βαριέται να μας εξηγήσει ή δεν μας εξηγεί με απλά και κατανοητά λόγια, τότε ίσως ήρθε η ώρα να ψάξουμε για άλλον κτηνίατρο, καθώς όλο αυτό το κλίμα δεν αποπνέει καμία απολύτως σιγουριά.

Δεν τον εμπιστευόμαστε απόλυτα

Πολλοί κηδεμόνες δεν εμπιστεύονται απόλυτα τον κτηνίατρό τους. Μάλιστα, μπορεί να θελήσουν να ψάξουν στο διαδίκτυο τι σημαίνει για παράδειγμα ένα εξάνθημα ή μπορεί να θελήσουν να πάρουν μια δεύτερη γνώμη από άλλον κτηνίατρο γιατί δεν είναι βέβαιοι ότι η διάγνωση είναι σωστή. Άρα, λοιπόν, αν νιώθουμε μετέωροι μετά την επίσκεψη στο κτηνιατρείο, καλό είναι να κάνουμε την έρευνά μας για κάποιον άλλον ειδικό.

left arrow
right arrow

Δεν υπάρχει σεβασμός

Το έχουμε νιώσει και με άλλους γιατρούς και επαγγελματίες. Μας μιλάνε απότομα, διαφωνούν έντονα μαζί μας, μας αντιμετωπίζουν χωρίς τον απαραίτητο σεβασμό. Ένας επαγγελματίας θα πρέπει να είναι ευγενικός και να σέβεται τον πελάτη του και ακόμα και αν διαφωνεί με κάποιες επιλογές του θα πρέπει να εκφράζει την άποψή του με ευπρέπεια.

Αισθανόμαστε ότι μας θέλει μόνο για τα λεφτά μας

Προφανώς και είναι επαγγελματίας και προφανώς θέλει και χρειάζεται να βγάλει λεφτά μέσω της δουλειάς του. Αν όμως μας αντιμετωπίζει ως ένα κινητό πορτοφόλι και νιώθουμε ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το κατοικίδιό μας – στον βαθμό που πρέπει και είναι φυσιολογικό να ενδιαφέρεται – δεν είναι κακό να αναζητήσουμε αλλού κτηνιατρική φροντίδα.

Μας αποκρύπτει πληροφορίες

Το κατοικίδιό μας είναι πολύτιμο μέλος της οικογένειάς μας και θέλουμε να ξέρουμε τα πάντα σχετικά με την υγεία του και πως μπορούμε να το βοηθήσουμε όταν είναι άρρωστο. Επομένως, θα πρέπει ο κτηνίατρός μας να μας δίνει όλες τις πληροφορίες από διάφορες εξετάσεις που κάνει το ζωάκι μας και μάλιστα με απλά και κατανοητά λόγια. Είναι red flag αν συμβαίνει το αντίθετο.

Δεν μπορούμε να τον βρούμε εύκολα και αργεί στα ραντεβού του

Φυσικά και οι κτηνίατροι είναι άνθρωποι και έχουν τη δική τους προσωπική ζωή, την οποία κανείς δεν μπορεί να την παραβιάσει. Και είναι λογικό με τόσα που έχουν δει και ακούσει κάποιες φορές να απελπίζονται. Αν όμως πρόκειται για έκτακτη ανάγκη και δεν μας απαντάει δεν είναι ό,τι καλύτερο. Όπως, επίσης δεν είναι σωστό και να αργεί στα ραντεβού του χωρίς κάποια εξήγηση ή μια “συγγνώμη για την καθυστέρηση”- και δεν εννοούμε να συμβεί αυτό μόνο μία φορά, αλλά να συμβαίνει κάθε φορά.

Το κατοικίδιό μας αγχώνεται υπερβολικά

Σίγουρα δεν είναι και η αγαπημένη επίσκεψη του κατοικιδίου μας, αυτή στον κτηνίατρο αλλά είναι κάτι το αναγκαίο. Προφανώς θα αγχώνεται και μπορεί να φοβάται με ό,τι συμβαίνει γύρω του, όμως ο κτηνίατρος θα πρέπει να προσπαθεί να το καθησυχάζει. Αν δεν το κάνει, τότε προβλέπεται ότι όλες οι επισκέψεις μας στο κτηνιατρείο θα είναι αγχωτικές και καθόλου ευχάριστες για το ζωάκι μας. Βέβαια ας μην φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Το κατοικίδιό μας πιθανότατα να φοβάται όλους τους κτηνιάτρους αλλά σημασία έχει ο δικός μας γιατρός να προσπαθεί να το ηρεμήσει – ακόμα και αν δεν το πετύχει.

Το κτηνιατρείο είναι βρώμικο

Επειδή είναι ένας χώρος που καθημερινά επισκέπτονται πολλά ζωάκια, θα πρέπει ο χώρος να είναι καθαρός γιατί είναι θέμα υγιεινής. Εννοείται ότι θα υπάρχουν τρίχες στο πάτωμα, όμως κατά τα άλλα ο χώρος πρέπει να καθαρίζεται συχνά. Πρέπει για παράδειγμα κάθε φορά που τελειώνει ένα ραντεβού ο κτηνίατρος να καθαρίζει τον πάγκο που είναι πάνω το ζωάκι. Αν δεν το κάνει και αφήνει να περνάνε έτσι δεκάδες ζώα την ημέρα είναι ένα ξεκάθαρο red flag.

Τελευταίες σκέψεις

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα σημάδια που αν εντοπίσουμε, καλό είναι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε κτηνίατρο. Εκτός από αυτά βέβαια, πρέπει να εμπιστευτούμε και το ένστικτό μας που ίσως ξέρει καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε έναν κτηνίατρο που να εμπιστευόμαστε κι εμείς και το κατοικίδιό μας, οπότε ας κάνουμε μια πιο ενδελεχή έρευνα.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας στη Γλυφάδα – Όσα έγιναν στη μεγάλη γιορτή των Pet City

Πώς να δημιουργήσετε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον για τον ηλικιωμένο σκύλο σας

Να βάλετε ή όχι περιλαίμιο στη γάτα σας; Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε