string(0) ""

Οι λόγοι που ο σκύλος σας φοβάται τους άλλους σκύλους

Στέλλα Πανοπούλου

18/07/2023

Photo: Shutterstock

Ο κάθε σκύλος είναι μοναδικός, και ο δικός σας σκύλος σίγουρα έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Μπορεί να είναι φιλικός, παιχνιδιάρης, με ροπή προς την καθαριότητα, και να του αρέσει να κοιμάται πολύ. Τι συμβαίνει όμως όταν ένας σκύλος είναι φοβικός απέναντι στους άλλους σκύλους;

Είναι πολύ φυσιολογικό μετά από ένα τραυματικό γεγονός π.χ. έναν σκυλοκαβγά, ο σκύλος σας να παρουσιάσει φοβικές τάσεις. Είναι όμως επίσης πιθανό ο σκύλος σας να αντιμετωπίζει άλλα ζώα με φόβο χωρίς να μπορείτε να εντοπίσετε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός που τον τρόμαξε. Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρα στενάχωρο να βλέπετε τον πιστό σας φίλο να νιώθει άβολα και να υποφέρει σε κοινωνικές περιστάσεις.

Αρχικά, ας δούμε τα σημάδια που μας δείχνουν ότι ο σκύλος μας φοβάται: εάν ένας σκύλος τρέμει, κλαίει, χασμουριέται έντονα ή γλείφει τα χείλια του, γαβγίζει, γρυλίζει, αποτραβιέται ή κρύβεται, ή εάν αρνείται να παίξει και να κοινωνικοποιηθεί με άλλα σκυλάκια, το πιθανότερο είναι ότι νιώθει έντονη ανασφάλεια. Ο κάθε σκύλος έχει ιδιαίτερη γλώσσα του σώματος και δίνει τα δικά του σημάδια που δείχνουν φόβο ή άγχος.

Οι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος φοβάται τους υπόλοιπους ποικίλουν: μπορεί να μην έχει κοινωνικοποιηθεί επαρκώς μεγαλώνοντας, και οι άλλοι σκύλοι να του φαίνονται ξένοι και απειλητικοί επειδή δεν τους έχει συνηθίσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κουτάβια να κοινωνικοποιούνται με άλλα ζώα, ανθρώπους και παιδιά από μικρή ηλικία, και αν έχετε κουτάβι, αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξετε, ίσως με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή. Αν ο σκύλος σας είναι μεγαλύτερος σε ηλικία, μπορείτε ακόμα να τον βοηθήσετε να εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, σταδιακά και χωρίς πίεση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Φυσικά, μια τραυματική εμπειρία στο ιστορικό του σκύλου σας είναι πάντοτε πιθανή αιτία για την μετέπειτα ανάπτυξη φοβιών. Αυτή η εμπειρία μπορεί να περιλαμβάνει κακοποίηση από ανθρώπους, εγκλεισμό ή αποκλεισμό, πρώιμο χωρισμό από τη μαμά του, ή τη συμμετοχή σε κάποια σκυλοδιένεξη. Εκτός εάν το σκυλάκι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο σπίτι σας, είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζετε με σιγουριά αν είχε ποτέ κάποια τραυματική εμπειρία ή όχι. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αγχωτικό βλέποντας το σκύλο σας να δυσκολεύεται. Τέλος, κάποιοι σκύλοι μπορεί να είναι από τη φύση τους πιο μαζεμένοι, ντροπαλοί και φοβητσιάρηδες.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να βοηθήσετε το σκύλο σας να ξεπεράσει τη φοβία του για τους άλλους σκύλους; Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο σταδιακά, με υπομονή και κατανόηση για το τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας. Με πίεση δεν θα καταφέρετε τίποτα παρά μόνο να στρεσάρετε το σκύλο σας. Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του κατοικιδίου σας για να κατανοήσετε τα όριά του. Φέρεται φοβικά μόνο με τους σκύλους ή και με τις γάτες, με τους ανθρώπους κ.λπ.; Πόσο κοντά πρέπει να έρθει ένας άλλος σκύλος για να αγχώσει το δικό σας; Μην ντραπείτε να ζητήσετε χώρο για το σκύλο σας αν καταλάβετε πως είναι στρεσαρισμένος. Δεν είναι υποχρεωτικό να τον μυρίσουν όλοι οι άλλοι σκύλοι που συναντά στη βόλτα του. Είναι θεμιτό να αποφεύγετε όσο γίνεται καταστάσεις που γνωρίζετε ότι είναι στρεσογόνες για το σκύλο σας, όπως το να περάσετε μέσα από ένα πάρκο γεμάτο με άλλα σκυλάκια.

Οι πρακτικές θετικής ενίσχυσης είναι πάντοτε μια καλή ιδέα. Κάθε φορά που ο τετράποδος φίλος σας κάνει ένα βήμα πιο κοντά σε άλλα ζώα, μυρίζοντάς ή γνωρίζοντάς τα, επιβραβεύστε τον με την αγαπημένη του λιχουδιά έτσι ώστε να συνδέσει τη συνάντηση με μια θετική εμπειρία. Ουσιαστικά, αυτό που χρειάζεται ο σκύλος σας είναι να αποδομήσει τις αρνητικές συνδέσεις που έχει σχηματίσει στο μυαλό του, και να τις αντικαταστήσει με άλλες, πιο θετικές.

Να θυμάστε πως, ως κηδεμόνας του, είστε από τα άτομα που κάνουν το σκύλο σας να νιώθει τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Χρησιμοποιήστε αυτή τη γνώση προς όφελός του, βεβαιώνοντάς τον πως είστε δίπλα του, τον στηρίζετε και τον προστατεύετε κατά τη διάρκεια κάθε συνάντησης με άλλα σκυλάκια.

Σχετικά άρθρα

Τα do’s and dont’s που πρέπει να γνωρίζετε για τις λιχουδιές και τον τρόπο που τις δίνετε

Έχει το φαγητό την ίδια γεύση για εμάς και για τα ζώα; Δείτε από τι καθορίζεται

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι