string(0) ""

Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε την ηλικία της γάτας σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

08/08/2024

Photo: Pixabay

Μπορείτε να καταλάβετε την ηλικία της γάτας σας αν δεν ξέρετε πότε γεννήθηκε;

Η αλήθεια είναι ότι αν ήταν αδέσποτη και λίγο πιο μεγάλη σε ηλικία όταν την υιοθετήσατε, τότε είναι αρκετά δύσκολο να πείτε με σιγουριά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορείτε να πλησιάσετε αρκετά στην πραγματική της ηλικία.

Βέβαια, ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να σας το πει είναι ο/η κτηνίατρός σας, αλλά μπορείτε κι εσείς πριν το επιβεβαιώσετε να έχετε μια ιδέα.

Πώς, λοιπόν, θα καταλάβετε την ηλικία του μικρού σας αίλουρου;

Δόντια

Ο πρώτος τρόπος για να καταλάβετε πόσο χρονών είναι η γάτα σας, είναι να εξετάσετε τα δόντια της. Τα πρώτα δόντια των γατών κάνουν την εμφάνισή τους μεταξύ της 2ης και της 4ης εβδομάδας ζωής τους. Τα μόνιμα δόντια τους αναπτύσσονται μέχρι να γίνουν 3 έως 4 μηνών, ενώ παράλληλα πέφτουν τα νεογιλά τους. Μέχρι να γίνουν τα γατάκια 6 μηνών έχουν αποκτήσει όλα τους τα μόνιμα δόντια, οπότε από αυτή την ηλικία και ύστερα είναι λίγο πιο δύσκολο να καταλάβουμε ακριβώς πόσο χρονών είναι μια γάτα. Ένα σημάδι, βέβαια, που δείχνει την ηλικία είναι η ανάπτυξη πέτρας στα δόντια αλλά και το χρώμα τους που μπορεί να μην είναι τόσο λευκό όσο όταν η γάτα ήταν πιο μικρή. Ο/Η κτηνίατρος μπορεί να εξετάσει τα επίπεδα φθοράς των δοντιών της γάτας, και να πλησιάσει αρκετά στην ηλικία της. Φυσικά, υπάρχουν στην αγορά πολλά προϊόντα για τον καθαρισμό των δοντιών της γάτας, οπότε μπορούν να διατηρούνται σχεδόν αψεγάδιαστα μέχρι αρκετά μεγάλη ηλικία, αλλά αυτό εξαρτάται από τον κηδεμόνα της και πόσο τα φροντίζει. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο συγκεκριμένος τρόπος προσδιορισμού της ηλικίας αποτελεί μια καλή προσέγγιση η οποία όμως δεν είναι και αλάνθαστη.

left arrow
right arrow

Σεξουαλική ωριμότητα

Αν υιοθετήσατε τη γάτα σας από κάποια φιλοζωική, πολύ πιθανόν να είναι στειρωμένη. Αν όμως, δεν έχει στειρωθεί ακόμα, μπορείτε να παρατηρήσετε μερικά σημάδια που θα προσδιορίζουν το πόσο χρονών είναι. Οι αρσενικές γάτες είναι σεξουαλικά ώριμες στην ηλικία των έξι περίπου μηνών, από την οποία αρχίζουν και ψεκάζουν με ούρα περιοχές για να δείξουν την κυριαρχία τους, και οι όρχεις τους είναι αρκετά εμφανείς. Οι σεξουαλικά ώριμες θηλυκές γάτες περνούν οίστρο μεταξύ πέντε και εννέα μηνών και θα το καταλάβετε σίγουρα από τα διαρκή και δυνατά νιαουρίσματα. Οπότε, αν η γάτα σας είναι ακόμα γατάκι, μπορείτε να προσδιορίσετε το πόσο μηνών είναι περίπου από τα παραπάνω. Βέβαια και μεγαλώνοντας έχουν τέτοιες συμπεριφορές οι γάτες αν δεν στειρωθούν, και εκεί ο προσδιορισμός της ηλικίας είναι δυσκολότερος.

Τρίχωμα

Τα γατάκια έχουν πολύ πιο απαλό και μαλακό τρίχωμα σε σχέση με τις ενήλικες γάτες. Όταν μεγαλώνουν το τρίχωμά τους γίνεται πιο πυκνό και σκληρό. Μπορεί, επίσης, να αλλάξει χρώμα, να γίνει είτε πιο σκούρο είτε πιο ανοιχτό. Μάλιστα, σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να εμφανίσει γκρίζες τρίχες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Επιπλέον, όσο πιο νέα είναι μια γάτα, τόσο πιο πολύ περιποιείται τον εαυτό της και τόσο πιο καθαρό και λαμπερό είναι το τρίχωμά της. Μεγαλώνοντας, ίσως παραμελήσει λίγο αυτή την αγαπημένη της συνήθεια λόγω διάφορων προβλημάτων υγείας.

Μάτια
Όταν μια γάτα είναι μικρή σε ηλικία τότε τα μάτια της είναι καθαρά και φωτεινά, χωρίς εκκρίσεις υγρών. Μεγαλώνοντας σιγά σιγά μπορεί να παρατηρηθούν εκκρίσεις από τα μάτια της, και ειδικά κοντά στην ηλικία των 10 ετών, μπορεί η όψη τους να αρχίζει να θολώνει. Μετά τα 10 έτη, συνήθως οι γάτες παρουσιάζουν αλλαγές στο χρώμα της ίριδας του ματιού τους.

Τελευταίες σκέψεις

Δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για την ηλικία μιας γάτας εκτός κι αν ξέρουμε την ημερομηνία γεννήσεώς της. Όμως, συνδυάζοντας τις παραπάνω ενδείξεις μπορούμε να πλησιάσουμε αρκετά – κι αν όχι εμείς τότε σίγουρα ένας έμπειρος κτηνίατρος.

Βέβαια όσο χρονών και να είναι η γατούλα σας, θα πρέπει να της προσφέρετε το καλύτερο για να είναι υγιής, χαρούμενη και να ζήσει όσα περισσότερα χρόνια γίνεται.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια