string(0) ""

Γλιστράει ο σκύλος σας στο πάτωμα; 4 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τραυματισμούς

Δανάη Συναδινού

01/08/2024

Photo: Shutterstock

Δεν υπάρχει πιο αστεία εικόνα από ατσούμπαλα κουτάβια που τρέχουν χωρίς να ελέγχουν τα άκρα τους και μπουδουκλώνονται, γλιστράνε και κουτρουβαλιάζονται.

Όσο αστείο κι αν είναι όμως να παρατηρείς ατσούμπαλα κουτάβια, συχνοί τραυματισμοί από γλιστρήματα και πτώσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα που θα εμφανιστούν μελλοντικά. Τα γλιστρήματα μπορούν να προκαλέσουν οξείς τραυματισμούς, όπως στραμπουλήγματα, εξαρθρώσεις, θλάσεις και ρήξεις. Μετά από μακροχρόνιους μικροτραυματισμούς, μπορεί να εμφανιστούν ή να χειροτερέψουν προβλήματα με τις αρθρώσεις. Ειδικά ράτσες που είναι επιρρεπείς σε μυοσκελετικά προβλήματα (ναι, γαλλικό μπουλντόγκ, εσένα κοιτάω) καλό να προστατεύονται από τέτοια ρίσκα. Η σωστή φροντίδα των αρθρώσεων του σκύλου σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία και την ευεξία του. Επιπροσθέτως, όσο τα σκυλάκια μας μεγαλώνουν, οι τραυματισμοί από γλίστρημα σε πάτωμα μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαροί και η ανάρρωση αργή και επώδυνη. Για αυτό είναι καλό να πάρουμε τα μέτρα μας για να τους αποφύγουμε σε όποιο στάδιο της ζωής τους και αν βρίσκονται οι μικροί μας φίλοι.

Αυτό το άρθρο σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα εάν το πάτωμα του σπιτιού σας είναι πολύ λείο, εάν το σκυλάκι σας έχει προδιάθεση για προβλήματα στις αρθρώσεις του ή εάν παρατηρείτε πως γλιστράει και παραπατάει συχνά. Για να μην καταφύγουμε στο να αλλάξουμε σπίτι ή να τυλίξουμε τον σκύλο μας σε φιλμ με φουσκάλες (bubble wrap), να μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν ουσιαστικά. 

1. Κόψιμο νυχιών

Αν κρατήσετε μία μονάχα συμβουλή από αυτό το άρθρο, είναι το τακτικό κόψιμο των νυχιών! Τουλάχιστον κάθε μήνα, αλλά η συμβουλή μου είναι να γίνεται ακόμα πιο συχνά. Ένα καλό μανικιούρ βοηθάει τα δάχτυλα του κατοικιδίου σας να παραμένουν στη σωστή θέση και να μην στρίβουν προς το πλάι, επιτρέποντας στα σκυλάκια να χρησιμοποιούν τα πέλματά τους για να έχουν καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος. Δεν υπάρχει πιο σημαντική περίοδος να είμαστε τυπικοί στο κόψιμο των νυχιών από όταν το κατοικίδιό μας είναι πια ηλικιωμένο. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και το γλίστρημα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην κινητικότητα και την ποιότητα ζωής τους. Προσοχή όμως, αν δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε σωστά, ζητήστε από έναν επαγγελματία groomer να σας δείξει πως ώστε να μην πονέσει το κατοικίδιό σας.

2. Ενυδάτωση πατούσας

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πως όταν οι φτέρνες μας ξεραίνονται το καλοκαίρι, γίνονται λείες και δεν έχουν ιδιαίτερη τριβή με το έδαφος όταν περπατάμε; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις πατούσες του σκύλου μας εάν είναι ξεραμένες. Η ενυδάτωση των πατουσών του μπορεί να βοηθήσει με αυτό το πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε ειδικές κρέμες ή κεραλοιφές με απλά υλικά, κατάλληλα για τις πατούσες των σκύλων. Εφαρμόστε τακτικά, ιδανικά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, για να διατηρείτε τις πατούσες μαλακές, ώστε να έχουν καλύτερη πρόσφυση στο πάτωμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι πατούσες μπορεί να ξεραθούν περισσότερο λόγω της ζέστης ή μετά από θεραπεία καλλωπισμού, καθώς κάποια προϊόντα καλλωπισμού μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. 

3. Ξύρισμα τριχών στην πατούσα

Σε αυτή τη λεπτομέρεια λίγος κόσμος δίνει τη σημασία που της αξίζει, αλλά οι τρίχες που μεγαλώνουν ανάμεσα στα μαξιλαράκια στα πέλματα του σκύλου μπορεί να τον δυσκολεύουν στο περπάτημα. Οι τρίχες αυτές μπορούν να παγιδεύουν βρωμιά, αλλά και να γλιστράνε σε λείες επιφάνειες. Με το τακτικό ξύρισμα ή κόψιμο με ψαλιδάκι των τριχών στις πατούσες, βοηθάμε το σκύλο να έχει καλύτερη επαφή με το πάτωμα και να μειώσει τις πιθανότητες γλιστρήματος. 

left arrow
right arrow

4. Χαλιά, χαλιά, χαλιά

Τα χαλιά παρέχουν επιπλέον τριβή όταν τα σκυλάκια μας περπατάνε επάνω τους και μπορούν να αποτρέψουν πολλά ατυχήματα. Επιλέξτε χαλιά με αντιολισθητική βάση για να παραμένουν σταθερά στη θέση τους. Αν δεν θέλετε να γεμίσετε όλο το σπίτι με χαλιά, μπορείτε να τοποθετήσετε μικρότερα χαλιά ή διαδρόμους στα σημεία που κάνει τις πιο συχνές του διαδρομές, στα σημεία που του αρέσει να ξαπλώνει, αλλά και στα σημεία που κάνει άλματα (πχ. από και προς τον καναπέ).

Συμπεράσματα

Ειδικά εάν το πάτωμα στο σπίτι σας είναι τέτοιο που να ευνοεί γλιστρήματα, το άρθρο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς η κακή πρόσφυση μπορεί να προκαλέσει, εκτός από σωματικό τραυματισμό, και ψυχολογικό τραύμα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο τριχωτός σας φίλος να μη θέλει να πατήσει καθόλου στο πάτωμα που γλιστράει. 

Τέλος, αν ο σκύλος σας συνεχίζει να γλιστράει παρότι δοκιμάσατε όλα τα παραπάνω, ίσως να χρειαστεί να τοποθετήσετε προστατευτικές κάλτσες ή παπούτσια για σκύλους, τα οποία έχουν αντιολισθητικές σόλες. Τέτοια αξεσουάρ μπορεί να βοηθήσουν ιδιαίτερα ηλικιωμένους ή με κινητικά προβλήματα σκύλους.

Είναι σημαντικό να προσέχουμε την υγεία και την ασφάλεια των τετράποδων φίλων μας και να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουμε τους τραυματισμούς. Με λίγη σκέψη και προετοιμασία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το σκυλάκι μας θα παραμένει ασφαλές και υγιές σε κάθε βήμα της ζωής του.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι