string(0) ""

Οι 4 πιο παρεξηγημένες ράτσες σκύλων

Κωνσταντίνα Μάλλιου

31/07/2024

Photo: Shutterstock

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορους μύθους και λανθασμένες πεποιθήσεις για κάποιες ράτσες σκύλων.

Μπορεί να έχουμε ακούσει και να έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι κάποιες ράτσες είναι επιθετικές, ότι κάποιες άλλες δεν μπορούν να εκπαιδευτούν ή ότι κάποιες δεν τα πάνε καλά με τα παιδιά.

Όμως, όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός έτσι και κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπικότητα και χαρακτήρα. Ίσως να έχει κοινά χαρακτηριστικά με σκύλους της ίδιας φυλής, όμως αυτό δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που έχει μεγαλώσει, κοινωνικοποιηθεί και εκπαιδευτεί.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τέσσερις από τις πιο παρεξηγημένες φυλές σκύλων και την άποψη των ανθρώπων που έχει επικρατήσει για αυτές εντελώς λανθασμένα.

Pit Bull

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε Pit Bull; Πιθανότατα να σκέφτεστε ότι πρόκειται για επικίνδυνα σκυλιά, πολύ επιθετικά και πιθανότατα μία από τις πιο άγριες ράτσες που υπάρχουν. Πρόκειται για έναν μύθο που ίσως έχει επικρατήσει διότι τα Pit Bull εκτρέφονταν για να χρησιμοποιούνται σε κυνομαχίες. Ωστόσο, εκτός του ότι πλέον δεν χρησιμοποιούνται για κάτι τέτοιο – τουλάχιστον όχι νόμιμα – σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς τα σκυλάκια που ανήκουν στη συγκεκριμένη φυλή κάθε άλλο παρά επιθετικά είναι. Αντιθέτως, τα Pit Bull είναι πολύ αγαπησιάρικα, τους αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές και μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με άλλα κατοικίδια και ανθρώπους, αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη περίοδος προσαρμογής.

Ντόμπερμαν

Άλλη μία παρεξηγημένη ράτσα είναι τα Ντόμπερμαν. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα στραφούν εναντίον του κηδεμόνα τους αργά ή γρήγορα, ότι δεν εκπαιδεύονται, ότι είναι επιθετικά, άγρια και δεν μπορούν να συνυπάρξουν με άλλα ζώα ή παιδιά. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που τους κόβουν τα αυτιά για να γίνουν ακόμα πιο επιθετικά και να προστατεύουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Έτσι κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, καθώς το αποτέλεσμα αυτής της πράξης μπορεί να είναι αυτό που εκείνοι θέλουν – να αναπτύξουν δηλαδή επιθετική συμπεριφορά. Έτσι, λοιπόν, κάνουν τους άλλους ανθρώπους να πιστεύουν ότι τα Ντόμπερμαν κάθε άλλο παρά σκυλιά για ένα σπίτι και μια οικογένεια είναι. Η αλήθεια, όμως είναι ότι τα Ντόμπερμαν είναι πολύ πιστά σκυλιά, προστατευτικά με όσους αγαπάνε και αν εκπαιδευτούν σωστά θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι μικρών παιδιών και άλλων κατοικιδίων.

Ροτβάιλερ

Κάποιες φορές παρεξηγούμε έναν άνθρωπο μόνο και μόνο από ιστορίες που έχουμε ακούσει για εκείνον. Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και με τα Ροτβάιλερ. Πρόκειται για μια ράτσα σκύλων που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε σειρές και ταινίες τρόμου στις οποίες έχουμε δει αυτά τα σκυλιά να τραυματίζουν και να σκοτώνουν ανθρώπους. Είναι πολύ λυπηρό, λοιπόν, το γεγονός ότι μέσω της τηλεόρασης και του κινηματογράφου πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν τα Ροτβάιλερ επιθετικά, άγρια και ανάξια εμπιστοσύνης. Ωστόσο, είναι πολύ πειθαρχημένα και πιστά στους κηδεμόνες τους, αγαπούν τα χάδια και λατρεύουν να βρίσκονται με ανθρώπους που αγαπάνε.

left arrow
right arrow

Μπόξερ

Ίσως σας έχει τύχει μια φορά ενώ διασταυρωθήκατε στο δρόμο με ένα Μπόξερ, ασυναίσθητα να κάνατε στην άκρη – πράγμα που μπορεί να μην κάνατε για παράδειγμα με ένα κοκόνι. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό να συνέβη γιατί και τα Μπόξερ είναι μια παρεξηγημένη φυλή. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν συμπαθούν κανέναν και ότι με ευκολία θα δάγκωναν όποιον τα ενοχλούσε. Όμως, τα Μπόξερ είναι πραγματικά αξιαγάπητα, παιχνιδιάρικα, φασαριόζικα, δραστήρια και αφοσιωμένα στον αγαπημένο τους κηδεμόνα.

Συνοψίζοντας

Όλα είναι θέμα οπτικής. Εμείς επιλέγουμε αν θα κρίνουμε κάποιον και θα βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα ή αν θα του δώσουμε χρόνο για να μάθουμε την ιστορία του και ύστερα να αποφασίσουμε αν τον συμπαθούμε ή όχι. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα σκυλάκια. Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά τους εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και κάθε σκύλος είναι αρκετά διαφορετικός από τον άλλον. Έξαλλου, όπως έχουμε μάθει, “δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο”.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι