string(0) ""

Καλοκαίρι και κατοικίδια πτηνά: Συμβουλές για σωστή φροντίδα

Κωνσταντίνα Μάλλιου

21/07/2024

Photo: Shutterstock

Τόσο εμείς όσο και τα ζωάκια συντροφιάς μας, το καλοκαίρι ζεσταινόμαστε και νιώθουμε δυσφορία.

Και μπορεί κατά καιρούς να έχουμε δώσει διάφορες συμβουλές για τα γατάκια και τα σκυλάκια μας, όμως τι γίνεται όσον αφορά τα κατοικίδια πτηνά μας; Πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε από την ζέστη; Πώς μπορούμε να τα κάνουμε να ζεσταίνονται λιγότερο και να μην νιώθουν εξαντλημένα από τις υψηλές θερμοκρασίες;

Σε αντίθεση με εμάς τους ανθρώπους, τα πτηνά, όπως για παράδειγμα τα καναρίνια και οι παπαγάλοι, δεν διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται ακόμα περισσότερο και η θερμοπληξία αποτελεί σοβαρή απειλή καθώς η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει επικίνδυνα.

1η συμβουλή

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όσοι από εσάς έχετε κατοικίδιο πτηνό, είναι να το έχετε σε σκιερό μέρος. Σε όλους μας αρέσει να καθόμαστε στον ήλιο για λίγο, αλλά η εκτεταμένη έκθεση μπορεί να μας κάνει κακό. Το ίδιο ισχύει και για τα πτηνά. Με το να είναι διαρκώς εκτεθειμένα στο ηλιακό φως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπερθερμανθούν, να πάθουν ηλίαση ή θερμοπληξία. Γι’ αυτό, λοιπόν, φροντίστε να έχετε το πτηνό σας σε σκιά και όσο το δυνατόν σε πιο δροσερό μέρος. Μην αφήνετε το κλουβί του στο μπαλκόνι, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Αν θέλετε να αναπνεύσει καθαρό αέρα και να το φυσήξει αεράκι, μπορείτε να βγάλετε το πτηνό σας στο μπαλκόνι ή πολύ νωρίς το πρωί ή μετά το απόγευμα που η θερμοκρασία πέφτει. Γενικά, θα πρέπει να του δίνετε την δυνατότητα να είναι σε σκιά και να δροσίζετε όποτε αυτό το επιθυμεί.

left arrow
right arrow

2η συμβουλή

Κάτι ακόμη που μπορείτε να κάνετε είναι να ψεκάζετε με λίγο δροσερό νεράκι το πτηνό σας όταν βλέπετε ότι νιώθει δυσφορία και η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Προσοχή να μην το παρακάνετε. Μερικές σταγόνες λίγες φορές την ημέρα είναι αρκετές.

3η συμβουλή

Τα περισσότερα πτηνά αγαπούν να κάνουν το μπανάκι τους σε ρηχά νερά. Οπότε, μπορείτε να τοποθετήσετε στο κλουβάκι του ένα μπολ με καθαρό και δροσερό νερό ώστε να μπαίνει και να τσαλαβουτάει όποτε θέλει. Και θα δροσίζετε και θα χαλαρώνει και θα διασκεδάζει. Μην ξεχάσετε να αλλάζετε συχνά το νερό για να είναι καθαρό.

4η συμβουλή

Το σωστό είναι να μην αφήνετε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό ανοιχτό όταν δεν βρίσκεστε σπίτι για να μην συμβεί κάτι κακό. Όσο απίθανο και να ακούγεται, έχουμε ακούσει κατά καιρούς ιστορίες που ένας παπαγάλος τραυματίστηκε από τον ανεμιστήρα ή έγινε κάποια διακοπή ρεύματος και έγινε μικρή έκρηξη και άλλα τέτοια. Οπότε, όταν είστε σπίτι, καλό είναι να προσφέρετε στο κατοικίδιο πτηνό σας λίγη δροσιά, τοποθετώντας το κλουβάκι του κοντά σε έναν ανεμιστήρα ή σε δωμάτιο με air condition.

5η συμβουλή

Επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες το νερό ζεσταίνεται γρήγορα και μπορεί να εξατμιστεί, φροντίστε να το ανανεώνετε συχνά για να παραμένει και ο φτερωτός σας φίλος, σωστά ενυδατωμένος. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε δύο μπολάκια με νερό για να είστε σίγουροι ότι το πτηνό σας δεν θα ξεμείνει.

6η συμβουλή

Τους καλοκαιρινούς μήνες η ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων μικροβίων είναι πιο σύνηθες να συμβεί. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλό είναι να καθαρίζετε το κλουβί του πτηνού σας αλλά και τα υπολείμματα της τροφής του αρκετά συχνά.

Πώς θα καταλάβετε ότι το πτηνό σας έχει πάθει θερμοπληξία

Το πρώτο σημάδι που μπορεί να παρατηρήσετε είναι τα φτερά του πτηνού σας και το γεγονός ότι δεν θα φέρνει κοντά στο σώμα του, ώστε να μπορέσει να δροσιστεί – θα μοιάζει σαν να έχει κάπως φουσκώσει. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στην συμπεριφορά του, να είναι αναστατωμένο και αρκετά αγχωμένο. Κάποιες φορές μπορεί να παρουσιάσει και σημάδια επιθετικότητας. Εάν λαχανιάζει, ο ρυθμός της αναπνοής του είναι γρήγορος, έχει το στόμα του ανοιχτό, είναι λιγότερο δραστήριο και κάθεται στο πάτωμα του κλουβιού, τότε κατά πάσα πιθανότητα να νιώθει έντονη δυσφορία και να πρέπει άμεσα να δροσιστεί για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Καλό είναι να καλέσετε άμεσα τον/την κτηνίατρό σας για να σας δώσει περαιτέρω συμβουλές και οδηγίες.

Σχετικά άρθρα

3 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν συναντήσετε γάτες στη βόλτα με τον σκύλο σας

Όσκαρ, ο πρώτος τετράποδος επιβάτης του Μετρό Θεσσαλονίκης

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος νιώθει παραμελημένος