string(0) ""

Όταν ο χνουδωτός σας φίλος ενοχλεί τους καλεσμένους

Μάνος Σιγανός

22/07/2024

Photo: Shutterstock

Η παρουσία ενός κατοικίδιου ζώου στο σπίτι είναι πηγή χαράς και ευτυχίας.

Ωστόσο, όταν έχουμε καλεσμένους, τα αγαπημένα μας ζωάκια μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν κάποιες στιγμές αμηχανίας ή να χαλάσουν μια βραδιά με τους φίλους μας. Το ζωάκι σας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα διαχυτικό ή και επιθετικό με τους καλεσμένους σας; Διαβάστε μερικές χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιό σας δεν θα ενοχλεί τους επισκέπτες σας και ότι όλοι θα απολαύσετε μια ευχάριστη συγκέντρωση.

Αν καβαλάει το πόδι των καλεσμένων σας

Είναι ένα πρωτόγονο ένστικτο που εκδηλώνουν πολλά σκυλιά. Το καβάλημα ή αλλιώς humping αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες ενοχλητικές συμπεριφορές που μπορεί να παρατηρήσετε στον σκύλο σας. Δείτε, λοιπόν, πώς μπορείτε να τη σταματήσετε.

Μια δελεαστική λιχουδιά, όπως λίγο τυρί ή λίγο κρέας, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του κατοικιδίου σας για κάποιο διάστημα. Δώστε του ένα παιχνίδι, πετάξτε του μια μπάλα ή κάνετε για λίγο μια από τις δραστηριότητες που συνηθίζετε να κάνετε μαζί του. Ωστόσο, η εναλλακτική απόλαυση που θα του προσφέρετε πρέπει να είναι ιδιαίτερα δελεαστική για να υπερισχύσει αυτής της ενστικτώδους συμπεριφοράς. Επίσης, βοηθάει να βάλετε λουρί στο χνουδωτό σας φίλο, ώστε να μπορείτε να τον βγάλετε έξω από το δωμάτιο για λίγο.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πόσο μπορεί να νιώθετε άσχημα για τη συμπεριφορά του απέναντι στους καλεσμένους σας, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, όταν αντιμετωπίζετε αυτή την ενοχλητική κατάσταση. Οι φωνές επιδεινώνουν το πρόβλημα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Μια ακόμη τακτική που μπορεί να αποδώσει είναι η αδιαφορία. Ορισμένοι άνθρωποι γελούν, όταν βλέπουν το σκυλάκι τους να τους καβαλάει, θεωρώντας χαριτωμένη αυτή τη συμπεριφορά. Έτσι, όμως, είναι σαν να το επιβραβεύετε για αυτό που κάνει με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά για να αποσπάσει την προσοχή σας. Είναι, επομένως, σημαντικό να το αγνοήσετε γυρνώντας την πλάτη και όλο το σώμα μας προς την αντίθετη πλευρά, είτε φεύγοντας μακριά του. Προτείνετε στους καλεσμένους σας να κάνουν το ίδιο.

Να θυμάστε πάντως ότι η αποτελεσματικότερη λύση σε κάθε περίπτωση είναι στείρωση του πιστού σας φίλου. Σύμφωνα με τις έρευνες η στείρωση περιορίζει τη συγκεκριμένη συνήθεια των σκύλων (θηλυκών και αρσενικών) σε μεγάλο βαθμό σε κάποιες περιπτώσεις άμεσα και σε άλλες σταδιακά.
Ακόμη, μερικές φορές η αιτία της συμπεριφοράς αυτής που υιοθετεί το σκυλάκι σας είναι το άγχος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ανακαλύψετε την αιτία που του προκαλεί άγχος και να την εξαλείψετε.

Τέλος, θα βοηθήσει σημαντικά να βγάζετε το φιλαράκι σας συχνά βόλτα και να του προσφέρετε την εκτόνωση που χρειάζεται ώστε να μην ξεσπάει στους καλεσμένους σας. Κάνοντας μια καλή βόλτα μαζί του, προτού έρθουν οι καλεσμένοι σας, θα το βοηθήσετε να χαλαρώσει καθώς θα έχει κάψει κάθε περίσσεια ενέργειας. Ένας κουρασμένος σκύλος θα είναι πιο εύκολο να ηρεμήσει και να χαλαρώσει νιώθοντας ασφαλής στο χώρο του.

Αν το κατοικίδιό σας γίνεται επιθετικό με τους ξένους

Εάν η γάτα ή ο σκύλος σας είναι επιθετικά προς τους καλεσμένους, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Για να αντιμετωπίσετε την επιθετικότητα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την αιτία της. Ορισμένα ζωάκια γίνονται επιθετικά λόγω φόβου ή άγχους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η σταδιακή κοινωνικοποίηση μπορεί να τα βοηθήσει. Προσκαλέστε φίλους για σύντομες επισκέψεις και επιβραβεύστε το κατοικίδιό σας, όταν επιδεικνύει καλή συμπεριφορά.

Όταν φτάσουν οι καλεσμένοι σας, φέρτε τους σε επαφή με το κατοικίδιό σας με ήρεμο και ελεγχόμενο τρόπο. Κρατήστε τον σκύλο σας με λουρί, αν είναι απαραίτητο, και επιτρέψτε του να σας να μυρίσει και να εξερευνήσει τους άγνωστους επισκέπτες με τον δικό του ρυθμό.

Εξηγήστε στους καλεσμένους σας πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στο κατοικίδιο, αποφεύγοντας απότομες κινήσεις και φωνές που μπορεί να το τρομάξουν. Ενημερώστε τους εκ των προτέρων για τις ιδιαιτερότητες του γούνινου φίλου σας. Όλοι νιώθουν πιο άνετα όταν ξέρουν τι να περιμένουν. Εάν ο επισκέπτης σας φοβάται τα σκυλιά, τότε μπορείτε να τον διαβεβαιώσετε ότι έχετε τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης ώστε να τον καθησυχάσετε.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή ή κτηνίατρο για περαιτέρω καθοδήγηση.

Αν τώρα η γατούλα σας έχει τη συνήθεια να επιτίθεται στους ξένους, θα πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Οι δύο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οι γάτες είναι εχθρικές προς τους επισκέπτες είναι ο φόβος και η προστασία του χώρου τους, ο οποίος δυστυχώς τυχαίνει να είναι και δικός σας.

Αν η γατούλα σας φοβάται, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή είχε μια αρνητική εμπειρία που σχετιζόταν με αγνώστους. Επιπλέον, οι φωνές και η φασαρία που μπορεί να επικρατήσουν, αν έχετε καλεσμένους στο σπίτι, ενδέχεται να της προκαλέσουν άγχος και αναστάτωση. Ανεξάρτητα από την αιτία, οι επιθετικές γάτες χρειάζονται χρόνο και υπομονή για να διορθώσουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Το να συμβουλεύσετε τους επισκέπτες να εισέρχονται ήσυχα στο δωμάτιο και να αποφεύγουν την οπτική επαφή με τη γάτα σας είναι μια καλή αρχή.

Δοκιμάστε να δώσετε στους καλεσμένους σας κάποια νόστιμη λιχουδιά για να την προσφέρουν ήρεμα στη φοβισμένη γατούλα σας, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της και να της περάσουν το μήνυμα ότι είναι φιλικοί προς εκείνη.

Έχετε κατά νου, πάντως, ότι η διόρθωση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να γίνει επίπονα αργά και να πάρει αρκετούς μήνες.

Οι γάτες που αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά για να προστατεύσουν την επικράτειά τους κάνουν εξαρχής ξεκάθαρες τις προθέσεις τους. Δεν θέλουν να περάσει κανείς τα όριά τους. Στην περίπτωση αυτή απομονώστε τη γατούλα σας, όταν αναμένονται επισκέπτες.

Στην περίπτωση επίθεσης, η καλύτερη άμυνά σας είναι να σβήσετε τα φώτα και να φύγετε από το δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσει.

Όταν το φιλαράκι σας ζητιανεύει φαγητό από τους καλεσμένους

Μήπως κάθε φορά που σερβίρετε φαγητό στους καλεσμένους σας ο γούνινος φίλος σας ικετεύει από κάτω για να πάρει και αυτός μια λιχουδιά γαβγίζοντας ή ενοχλώντας τους; Μην ξαφνιάζεστε, συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια.

Ένα, κατά τα άλλα, χαριτωμένο σκυλάκι που ζητιανεύει φαγητό κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό. Η εκπαίδευση, ωστόσο, αποτελεί το κλειδί για να αποτραπεί αυτή η συμπεριφορά. Μάθετε στον σκύλο σας τη βασική εντολή “μείνε” και εξασκηθείτε μαζί του συστηματικά.
Όταν έχετε καλεσμένους, βάλτε τον σε ένα άνετο μέρος μακριά από το τραπέζι και δώστε του ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά για να απασχοληθεί. Επίσης, αποφεύγετε να του δίνετε φαγητό από το τραπέζι, ώστε να μην ενισχύσετε αυτή τη συνήθεια.

Η επιβράβευση είναι η καλύτερη μέθοδος για να διδάξετε στο κατοικίδιό σας καλή συμπεριφορά. Χρησιμοποιήστε λιχουδιές, επαίνους και χάδια για να επιβραβεύσετε το ζώο σας, όταν συμπεριφέρεται σωστά στους καλεσμένους. Αποφύγετε την τιμωρία, καθώς αυτό μπορεί να του προκαλέσει άγχος και να επιδεινώσει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Μια ακόμη καλή πρακτική, που μπορείτε να υιοθετήσετε, είναι να συγχρονίσετε την ώρα του φαγητού σας με τις ώρες που ταΐζετε το χνουδωτό σας φίλο. Αν του προσφέρετε τροφή την ώρα που ξεκινάτε να τρώτε εσείς και οι καλεσμένοι σας, τότε ίσως δεν ενδιαφερθεί για τα εδέσματα που απολαμβάνετε στο τραπέζι. Μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό μπολ αργού ταΐσματος με χωρίσματα ώστε να του πάρει περισσότερη ώρα να φάει το φαγητό του.

Μια καλή ιδέα, που μπορείτε να εφαρμόσετε σε κάθε ανεπιθύμητη συμπεριφορά από τις παραπάνω, είναι να τοποθετήσετε ένα εμπόδιο που να μειώνει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε ανεπιθύμητης σωματικής επαφής μεταξύ των καλεσμένων σας και του χνουδωτού σας φίλου.

Χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ένα διαχωριστικό δωματίου θα αποφύγετε τις ανεπιθύμητες επαφές ενώ το ζωάκι θα εξακολουθεί να μπορεί να έχει οπτική επαφή με το χώρο και να βλέπει τι συμβαίνει.

left arrow
right arrow

Αν κάποιος από τους επισκέπτες είναι αλλεργικός

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργία στο τρίχωμα της γατούλας ή του σκύλου σας. Για να κάνετε την επίσκεψή τους πιο άνετη, ενημερώστε τους καλεσμένους σας εκ των προτέρων για την παρουσία κατοικίδιων, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα (π.χ., να πάρουν αντιισταμινικό).
Καθαρίστε το σπίτι σας καλά πριν την άφιξή τους, δίνοντας έμφαση στα έπιπλα και τις επιφάνειες όπου συχνάζει το ζώο σας.

Επιπλέον, φροντίστε να αερίζετε καλά τους χώρους και να χρησιμοποιείτε καθαριστικά που απομακρύνουν τα αλλεργιογόνα.

Αν είναι δυνατόν, περιορίστε την πρόσβαση των ζώων στους χώρους όπου θα βρίσκονται οι καλεσμένοι.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι