string(0) ""

8 συμβουλές για να ηρεμήσετε ένα κουτάβι που κλαίει

Μυρτώ Τζώρτζου

21/07/2024

Photo: Shutterstock

Ένα κουταβάκι που κλαίει είναι, πώς να το κάνουμε, μαχαιριά στην καρδιά μας.

Γιατί μπορεί για αυτό το μικρό πλασματάκι, ειδικά τους πρώτους μήνες, το συνεχές και ασταμάτητο κλάμα να είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, όμως για εμάς είναι πηγή μεγάλου άγχους.

Αν είστε νέος κηδεμόνας και ψάχνετε τρόπους να παρηγορήσετε το μικρό τετράποδο παιδί σας ώστε να σταματήσει να κλαίει και να νιώσει καλύτερα, σας έχουμε ευχάριστα νέα. Ναι, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Θα χρειαστείτε απλώς χρόνο και πολλή υπομονή για να μπορέσει το κουταβάκι σας να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι.

1) Δώστε στο κουτάβι σας το δικό του ασφαλή χώρο

Τις πρώτες μέρες φτιάξτε έναν ασφαλή και ήρεμο χώρο για το κουτάβι σας, όπου μπορεί εκεί να αισθάνεται άνετο και προστατευμένο. Επίσης, φροντίστε να το κρατήσετε μακριά από πράγματα που ενδέχεται να το τρομάξουν, όπως η ηλεκτρική σκούπα ή άλλα ζώα που ζουν στο σπίτι σας. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι σε μια ήσυχη γωνιά που δεν ανοιγοκλείνουν πόρτες ούτε πηγαινοέρχεται κόσμος.

Βεβαιωθείτε ότι το ζώο έχει πρόσβαση σε βασικά πράγματα. Κρατήστε τα μπολ τροφής και νερού γεμάτα και εύκολα προσβάσιμα, έτσι ώστε να μπορεί να φάει και να πιει νερό όποτε θέλει, με την ησυχία του.

2) Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα

Δώστε σημασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας. Ένας δυνατός, για παράδειγμα θόρυβος, μπορεί να κάνει το κουταβάκι σας να κλάψει. Χαμηλώστε τη δυνατή μουσική, προσπαθήστε να μη φωνάζετε και να μην κάνετε φασαρία και περιορίστε τυχόν άλλες δραστηριότητες που μπορεί να το αγχώσουν.

Μια καλή επίσης λύση τη νύχτα είναι η χαλαρωτική μουσική. Χαμηλώστε τα φώτα και βάλτε χαλαρωτική μουσική κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να είναι πιο εύκολο για το κουτάβι σας να ηρεμήσει, να νυστάξει και να κοιμηθεί.

3) Αποσπάστε του την προσοχή

Η χρήση περισπασμών όταν το κουτάβι σας κλαίει, όπως το κάλεσμά του σε διαδραστικά παιχνίδια, θα σας επιτρέψει να ανακατευθύνετε την προσοχή του σε κάτι άλλο. Το αποτέλεσμα είναι να σταματήσει το κλάμα και να αρχίσει να παίζει. Τα έξυπνα μάλιστα παιχνίδια που το επιβραβεύουν με λιχουδιές είναι ό,τι καλύτερο.

Αυτοί οι περισπασμοί μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε περιόδους που τα κουταβάκια μπορεί να βιώνουν άγχος αποχωρισμού ή όταν πρέπει να στρέψουν αλλού την προσοχή τους, όπως όταν βρίσκονται τετ α τετ με τον κτηνίατρο.

4) Αγγίξτε το για παρηγοριά

Τα κουτάβια που είναι αγχωμένα και κλαίνε ατελείωτα συχνά αντιδρούν θετικά σε ένα χαλαρωτικό άγγιγμα. Για να βοηθήσετε επίσης ένα κουτάβι που κλαίει να ηρεμήσει εύκολα, σκεπάστε το με μια ζεστή μαλακή κουβέρτα ή δώστε του ένα παιχνίδι αγκαλιάς.

Εάν το κουτάβι σας κλαίει επειδή του λείπετε εσείς ή μητέρα του, δώστε του ένα ρούχο που έχει τη μυρωδιά σας ή ένα λούτρινο παιχνίδι με το άρωμά σας. Έτσι ανακουφίζεται από το άγχος αποχωρισμού και αισθάνεται καλύτερα.

5) Καθιερώστε μια συνεπή ρουτίνα

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα μεγαλύτερα σκυλιά, έτσι και τα κουτάβια θα επωφεληθούν από μια συνεπή ρουτίνα. Προσπαθήστε δηλαδή να δημιουργήσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο και θα τηρείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το άγχος του ζώου, που το ωθεί στο να κλαίει, και θα το κάνει να νιώσει μια αίσθηση σταθερότητας.

Ορίστε λοιπόν ένα πρόγραμμα για φαγητό, παιχνίδι, άσκηση και άλλες δραστηριότητες. Στη συνέχεια, επιμείνετε σε αυτό ώστε το κουτάβι σας να το συνηθίσει. Έχοντας ένα πρόγραμμα που το κουτάβι μπορεί να προβλέψει θα το βοηθήσει να αισθάνεται ασφαλές. Θα νιώθει επίσης και σιγουριά ότι οι ανάγκες του θα ικανοποιηθούν. Επιπλέον, μια καλά σχεδιασμένη ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει και στην εκπαίδευσή του.

6) Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση

Η χρήση τεχνικών θετικής ενίσχυσης μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ήρεμη συμπεριφορά στα κουτάβια. Ανταμείψτε το κουταβάκι σας με λιχουδιές, επαίνους ή παιχνίδι όταν επιδεικνύει ήρεμη συμπεριφορά.

Η θετική ενίσχυση θα βοηθήσει επίσης τον σκύλο σας να συσχετίσει την ηρεμία με κάτι θετικό, το οποίο θα επαναλάβει στο μέλλον. Αποφύγετε την επίπληξη ή την τιμωρία, καθώς αυτό μπορεί να μεγαλώσει το άγχος του κουταβιού σας και να επιδεινώσει την αγωνία του. Κάτι που σημαίνει περισσότερο κλάμα.

7) Φέρτε το σταδιακά σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους και σκύλους

Η κοινωνικοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική ευημερία ενός κουταβιού. Η συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους και σκύλους θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του στα πάντα και θα το κάνει να νιώθει πιο εξοικειωμένο με διάφορες καταστάσεις. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να μειώσει το άγχος και τα επεισόδια κλάματος. Αν το κουτάβι σας είναι συνηθισμένο σε ανθρώπους και άλλα σκυλιά, είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεται ότι φοβάται ή απειλείται, και αυτό θα φανεί στη συμπεριφορά του.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας φέρνοντάς το σταδιακά σε επαφή με διάφορους ανθρώπους, ζώα και περιβάλλοντα, με ελεγχόμενο πάντα και θετικό τρόπο. Η έκθεσή του σε νέα πράγματα με αυτόν τον τρόπο θα του επιτρέψει να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις με χαλαρή και χαρούμενη διάθεση.

left arrow
right arrow

8) Ζητήστε συμβουλές από ειδικούς όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν

Αν το κλάμα του κουταβιού σας επιμένει παρά τις προσπάθειές σας, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε άλλες αιτίες πίσω από αυτό, όπως πιθανά ιατρικά ζητήματα.

Ορισμένες συνθήκες υγείας, όπως δυσφορία ή πόνος, μπορούν να συμβάλλουν στην αγωνία ενός κουταβιού. Και να αποτελέσουν τον κύριο λόγο που αυτό κλαίει.

Για αυτό αν ανησυχείτε για την υγεία του κουταβιού σας, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικά προβλήματα. Αν αποκλείσετε ιατρικά θέματα και το πρόβλημα συνεχίζεται, απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για το πώς πρέπει να φροντίσετε αποτελεσματικά το μικρό σας.

Τα κουτάβια γενικά ξεπερνούν τη φάση του κλάματος καθώς ωριμάζουν και εξοικειώνονται περισσότερο με το περιβάλλον τους. Με την κατάλληλη φροντίδα, εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, θα περάσετε πιο εύκολα τη φάση αυτή του κλάματος και θα είστε σε θέση να μεγαλώσετε έναν υγιή, ήρεμο και με καλό χαρακτήρα σκύλο.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

Δείτε για ποιους λόγους παρουσιάζει η γάτα σας προβλήματα συμπεριφοράς

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά