string(0) ""

10 εντυπωσιακά facts για τα καναρίνια 

Κωνσταντίνα Τσουκαλά

26/07/2024

Photo: Unsplash

Τα καναρίνια είναι από τα πιο όμορφα πτηνά και αποτελούν μια αγαπημένη επιλογή των ανθρώπων που ψάχνουν για μια συντροφιά στο σπίτι.

Κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του χαρακτήρα, όμως τα περισσότερα προσκολλώνται στους κηδεμόνες τους και προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους, παρά με το είδος τους. Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βλέπουμε ένα ή και περισσότερα καναρίνια σε σπίτι. 

Σε γενικές γραμμές, τα καναρίνια είναι συναρπαστικά πλάσματα με πλούσια ιστορία και μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ γνωστά για τα μελωδικά τους τραγούδια κι έχουν κατακτήσει τις καρδιές των φίλων των πτηνών σε όλο τον κόσμο. Είτε διατηρούνται ως κατοικίδια είτε μελετώνται στους φυσικούς τους βιότοπους, αυτά τα μικρά πουλιά έχουν σημαντικό αντίκτυπο. 

Tα καναρίνια συνεχίζουν να γοητεύουν και να κεντρίζουν την περιέργεια και μάλιστα οι εξειδικευμένες φωνητικές τους ικανότητες και η εντυπωσιακή προσαρμοστικότητά τους τα καθιστούν ένα από τα πιο ιδιαίτερα πτηνά. 

Τα καναρίνια αποκαλούνται μερικές φορές “ξεχασμένα πουλιά”, επειδή διαφέρουν από άλλα κοινά κατοικίδια πτηνά κυρίως γιατί προτιμούν να μένουν μόνα τους να τραγουδούν στα κλουβιά τους. Είναι γενικά μοναχικά πτηνά αλλά μπορούν να συνυπάρξουν με άλλα μικρά πουλιά, ωστόσο είναι απαγορευτική η στέγαση δύο αρσενικών καναρινιών μαζί σε ένα κλουβί, καθώς είναι πιθανό να τσακωθούν. 

Το τάισμα του καναρινιού είναι πολύ εύκολο μιας και τα περισσότερα απολαμβάνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, μείγμα σπόρων καναρινιών, αυγοτροφή και πηγές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Επίσης, σε σύγκριση με πολλά άλλα πτηνά, τα καναρίνια είναι ανθεκτικά και έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, τα καναρίνια μπορεί να πέσουν θύματα προσβολής από ακάρεα ενώ μερικές σοβαρές μολύνσεις μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο. 

Ας δούμε όμως και 10 πιο ιδιαίτερα facts για τα καναρίνια που λίγοι γνωρίζουν: 

1. Οφείλουν το όνομά τους στα Κανάρια Νησιά, απ’ όπου τα πήραν κάποτε οι Ευρωπαίοι. Έκτοτε, έχουν εξαπλωθεί σε πολλές χώρες ως κατοικίδια ζώα. 

2. Οι άνθρωποι ασχολούνταν με την εκτροφή καναρινιών για περισσότερο από 5 αιώνες. 

3. Όπως και οι παπαγάλοι, μπορούν να θυμούνται και να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία. 

4. Από τότε που οι άνθρωποι ασχολήθηκαν με την εξημέρωση και την αναπαραγωγή καναρινιών, αναπαράχθηκαν περίπου 120 διαφορετικές φυλές τους. 

5. Σε αντίθεση με το δημοφιλές στερεότυπο, τα καναρίνια δεν είναι μόνο κίτρινα. Τα χρώματα του φτερώματός τους είναι διαφορετικά – καφέ, κόκκινα, λευκά και άλλα. 

left arrow
right arrow

6. Ορισμένοι ψυχολόγοι λένε ότι το τραγούδι των καναρινιών έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα του στρες στον άνθρωπο, ηρεμώντας το νευρικό σύστημα. 

7. Όταν κρατάτε καναρίνια στο σπίτι, πρέπει να τα αφήνετε να πετούν στο δωμάτιο κάθε μέρα. 

8. Tραγουδούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους από τότε που ωριμάζουν, και μπορούν να ζήσουν μέχρι και 12-14 χρόνια.  

9. Τα καναρίνια συμμετέχουν σε ειδικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται από επαγγελματικούς συλλόγους παρατηρητών πουλιών και το τραγούδι κάθε ράτσας αξιολογείται από ειδικούς κριτές.

10. Εάν υπάρχουν πολλά σ’ ένα σπίτι, καλό είναι τα κλουβιά τους να τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε τα πουλιά να μην βλέπουν το ένα το άλλο. Διαφορετικά, εκνευρίζονται και δεν τραγουδούν σχεδόν καθόλου. 

Σχετικά άρθρα

Το τιτίβισμα της γάτας: Δείτε τι σημαίνει αυτός ο περίεργος ήχος που κάνει όταν κοιτάει έξω απ’ το παράθυρο

Απλοί τρόποι για να καθαρίσετε τα παιχνίδια του σκύλου σας

Οι απίστευτοι λόγοι που οι γάτες τρελαίνονται να πετάνε πράγματα μέσα στο μπολ του νερού τους