string(0) ""

Γιατί υιοθέτησα ένα αδέσποτο ζώο

Κωνσταντίνα Τσουκαλά

07/07/2024

Ο Τίμι ήταν ένα πανέμορφο ημίαιμο κουταβάκι που, όπως αμέτρητα άλλα ζώα, έψαχνε για ένα σπίτι. Για μια οικογένεια που θα τον αγαπάει και θα τον φροντίζει.

Οι εθελοντές που τον είχαν αναλάβει έκαναν για αυτόν τα πάντα ώστε να βρεθεί μια υπεύθυνη υιοθεσία, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλοί θέλουν ένα ζώο αλλά δεν είναι σε θέση να το φροντίσουν όπως πρέπει. Οι περισσότεροι μάλιστα θέλουν κουταβάκι. Πολλά τα κουταβάκια που αναζητούν μια μόνιμη αγκαλιά. Δεν βρίσκουν όλα. Και καταλήγουν να ζουν στα κυνοκομεία, όπου μεγαλώνουν και δύσκολα πλέον υιοθετούνται.

Ο κούκλος Τίμι αναζητούσε το σπίτι του

Ο Τίμι όμως στάθηκε τυχερός καθώς στην εκδήλωση που πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας στο χώρο του καταφυγίου, βρέθηκε ο άνθρωπός του. Στην εκδήλωση αυτή, Ημέρα Υιοθεσίας, όσοι πήγαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά πάνω από 20 υπέροχα σκυλάκια και τα γατάκια που έψαχναν μια δεύτερη ευκαιρία. Παράλληλα οι εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου είχαν διοργανώσει και ένα μικρό bazaar, όπου όποιος ήθελε μπορούσε να αγοράσει ρούχα, βιβλία, αξεσουάρ για κατοικίδια και άλλα υπέροχα πραγματάκια, με τα έσοδα φυσικά από τις πωλήσεις να δίνονται για τις ανάγκες των ζώων του καταφυγίου. 

Ο Τίμι από την πρώτη στιγμή έκλεψε την καρδιά κάποιων που θέλησαν να το υιοθετήσουν. Ήταν έρωτας, όπως λέμε, με την πρώτη ματιά.

«Είχα δει στο Facebook δύο ημέρες υιοθεσίας, αυτή της Νέας Φιλαδέλφειας και αυτή του Φλοίσβου, που ήταν κι η αρχική μου επιλογή, αλλά τελικά άλλαξα γνώμη και ήρθα εδώ. Οι κόρες μου, μου ζητάνε καιρό ένα σκυλάκι, εγώ ήμουν λίγο διστακτική γιατί είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη, αλλά τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για να ασχοληθούν.  

Εγώ τους είπα ότι θέλω να υποδεχτούμε όλοι μαζί το σκυλάκι και να το φροντίζουμε. Δεν θα το έχουν για να το χαϊδεύουν απλά και να παίζουν, αλλά να το βγάζουν και βόλτα κι από όλα. Τώρα που μένουν μόνες τους στο σπίτι, είναι μια καλή ευκαιρία. Κι εγώ το ήθελα πολύ αλλά ήμουν λίγο επιφυλακτική. Τώρα που είδα τον Τίμι όμως, τον ερωτεύτηκα. Κάτι ήξερα τελικά που ήρθα όμως εδώ, ήταν σημάδι. Ίσως να έπρεπε από πιο νωρίς να το είχα κάνει. Μεγαλώνουν αλλιώς τα παιδιά με ένα ζώο παρέα. Αλλά ήθελα οι κόρες μου να γίνουν πρώτα υπεύθυνες, είναι μια μεγάλη ευθύνη. Ανυπομονούμε να τον πάρουμε σπίτι», είπε η νέα κηδεμόνας, έχοντας ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη της.  

Ο Τίμι στάθηκε τυχερός

Το Petmou βρέθηκε εκεί και μίλησε τόσο με την υπεύθυνη του Φιλοζωικού Συλλόγου της Νέας Φιλαδέλφειας, Κική Καραθανάση, όσο και με τους ακούραστους εθελοντές, οι οποίοι μας γνώρισαν με τη σειρά τους όλους τους τετράποδους φίλους που περιθάλπουν τα τελευταία χρόνια. 

Ο Γκας, ο Φίλιππος, η Καλλιστώ, ο Σάμμυ, ο Πέτρος, ο Φιντέλ, ο Πάρης, η Ρωξάνη, ο Λέοντας και η Μόνικα είναι μόνο μερικά από τα σκυλάκια που περιμένουν να υιοθετηθούν. Το ίδιο φυσικά και πολλά ακόμη γατάκια.  

Όπως μας είπε η κα. Κική Καραθανάση, από το νέο έτος μέχρι και σήμερα έχουν καταφέρει να δώσουν πάνω από 40 ζωάκια, ενώ ετησίως οι υιοθεσίες ξεπερνούν τις 100.  

Η υιοθεσία είναι φυσικά μια πολύ σημαντική υπόθεση, ωστόσο πρέπει να γίνεται με μεγάλη ευθύνη, μιας και μέσα στο χρόνο, όπως μας τόνισε η υπεύθυνη του Φιλοζωικού Συλλόγου της Νέας Φιλαδέλφειας, έχει τύχει να επιστραφούν μέχρι και 5 σκύλοι ή γάτες, το κάθε ένα από αυτά τα ζώα για διαφορετικούς λόγους. Πριν προχωρήσετε λοιπόν στην υιοθεσία ενός ζώου, πρέπει να είστε παραπάνω από σίγουροι ότι είστε έτοιμοι για αυτήν τη δέσμευση και πως έχετε τον απαραίτητο χρόνο αλλά και περίσσεια αγάπη και διάθεση για φροντίδα

left arrow
right arrow

Από την άλλη, αν ήδη έχετε κάποιο κατοικίδιο και δεν μπορείτε να αποκτήσετε κι άλλο, έχετε την ευκαιρία να προσφέρετε τη βοήθειά σας με άλλους τρόπους. Συγκεκριμένα, μπορείτε να γίνετε εικονικός γονιός κάποιου από τα ζώα που αναζητούν σπίτι. Έτσι, με την οικονομική μηνιαία συνδρομή σας θα καλυφτούν τα έξοδα που χρειάζεται ώστε να ζει αξιοπρεπώς καλύπτοντας τον εμβολιασμό, την ιατρική περίθαλψη, τα φάρμακα και τη διατροφή του. Εκτός από τα παραπάνω, φυσικά, θα κάνετε ένα ζώο να νιώσει πως έχει κάποιον κηδεμόνα, έστω εικονικά, μέχρι να έρθει η ώρα να αποκτήσει το δικό του παντοτινό σπίτι.  

Επιπροσθέτως, μπορείτε να προσφέρετε την αγάπη και τη φροντίδα σας μέσω του εθελοντισμού. 1-2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές προκειμένου να συμβάλετε στην καθαριότητα των κλουβιών και των χώρων του Φιλοζωικού Συλλόγου, στο τάισμα, στις βόλτες και πάνω από όλα στο να δώσετε απλόχερα την αγάπη σας σε αυτά τα ζώα που την έχουν τόσο πολύ ανάγκη.  

Συγκεκριμένα, το έργο ενός εθελοντή περιλαμβάνει: 

– Να αναλάβει την καθαριότητα, σίτιση και φροντίδα των ζώων που φιλοξενούνται στον χώρο. 

– Να βοηθά σε μεταφορά σκύλων στους γιατρούς που βρίσκονται σε συνεργασία, εάν διαθέτει αυτοκίνητο. 

– Να συγκεντρώνει δωρεές (σπιτάκια, τροφές, αντικείμενα για τα παζάρια), από διάφορα σημεία της Αθήνας. 

– Να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων με το να βάλει κουμπαράδες σε καταστήματα που γνωρίζει, είτε να βοηθά στα παζάρια όταν πραγματοποιούνται. 

«Είχα ζώα όλη μου τη ζωή, σκύλους, γάτες, παπαγάλους, κουνέλια. Επικοινωνώ πολύ καλά με τα ζώα, είναι η καλύτερη συντροφιά. Από τον Σεπτέμβρη που βγαίνω στη σύνταξη, θα έρχομαι κάθε εβδομάδα να σας βοηθάω. Επιτέλους θα κάνω αυτό που αγαπώ. Να φροντίζω και να περνάω χρόνο με τα ζώα», ήταν τα λόγια μιας μελλοντικής εθελόντριας που γνωρίσαμε εκείνο το πρωί, η οποία είναι κηδεμόνας πολλών κατοικιδίων ζώων.  

Κάθε τι που συμβάλλει στη βοήθεια των ζώων είναι πολύ σημαντικό. Η υιοθεσία είναι αυτό που θα του αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή.

Δυστυχώς, ο αριθμός των ζώων συντροφιάς στον πλανήτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των οικογενειών που θέλουν να τους προσφέρουν ένα σπίτι. Πολλά ζώα εγκαταλείπονται στον δρόμο και παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους ή πεθαίνουν. Η υιοθεσία σώζει ένα ζώο γι’ αυτό αν μπορείτε να προσφέρετε σπίτι σε ένα από αυτά που βρίσκονται στις Φιλοζωικές και στα καταφύγια, η ανταμοιβή που θα εισπράξετε σε αγάπη και αφοσίωση θα είναι τεράστια.  

Μην ξεχνάτε πως όταν σώζετε και υιοθετείτε ένα ζώο, δυστυχώς δεν θα αλλάξει ο κόσμος, αλλά σίγουρα για αυτό το ζώο, όλος του ο κόσμος θα αλλάξει για πάντα.

Σχετικά άρθρα

Ο Έλληνας Garfield υπάρχει και σας τον παρουσιάζουμε

6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε ότι φοβίζουν τη γάτα σας

Topetmou σας περιμένει 5 & 6 Οκτωβρίου στο Vegan Life Festival