string(0) ""

Οι 2 λόγοι που οι σκύλοι δαγκώνουν πιο πολύ τις ζεστές μέρες και όταν έχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση

Μυρτώ Τζώρτζου

14/07/2024

Photo: Shutterstock

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας οι άνθρωποι έχουν αυξημένη επιθετικότητα και διαπράττουν περισσότερα και πιο βίαια εγκλήματα όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες αλλά και όταν είναι υψηλά τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αυτό έχει παρατηρηθεί και σε κάποια ζώα, όπως στους πιθήκους Rhesus, στους αρουραίους και στα ποντίκια. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τους αγαπημένους μας σκύλους.

Μια μελέτη που διεξήχθη πριν από έναν χρόνο από τον καθηγητή Clas Linnman και την ομάδα του στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έριξε φως σε μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση μεταξύ των καιρικών συνθηκών και της επιθετικότητας και των δαγκωμάτων σκύλων. Η έρευνα, η οποία ανέλυσε 69.525 επιθέσεις σκύλων σε οκτώ μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, σε μια περίοδο εννέα ετών και δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, αποκάλυψε ότι οι σκύλοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιθετική συμπεριφορά και να δαγκώσουν τους κηδεμόνες τους αλλά και άλλους κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού αλλά και όταν υπάρχει αυξημένη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα καθώς τα ευρήματα έδειξαν ότι τις ημέρες με υψηλότερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τα δαγκώματα σκύλων αυξήθηκαν κατά 11% και κατά 3% τις ημέρες με αυξημένα επίπεδα όζοντος. Ωστόσο, τα περιστατικά δαγκωμάτων σκύλων μειώθηκαν τις βροχερές ημέρες.

«Το όζον έχει έντονη οσμή, προκαλεί οξειδωτικό στρες και βλάπτει την πνευμονική λειτουργία», αναφέρει η μελέτη.

Είναι πάντως σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν περιλάμβανε παράγοντες όπως η φυλή των σκύλων, το φύλο τους ή αν ήταν στειρωμένοι. Αυτές οι μεταβλητές θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μελλοντική έρευνα.

Όπως και να έχει τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολύ σημαντικά γιατί παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ των καιρικών συνθηκών και της συμπεριφοράς των σκύλων. Οι κηδεμόνες σκύλων και τα άτομα που αλληλεπιδρούν με σκύλους πρέπει να γνωρίζουν την πιθανή αυξημένη επιθετικότητα κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών. Έτσι η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων, όπως το να έχουν τα ζώα τους σε σκιά, να τους έχουν συνεχώς πρόσβαση σε νερό και να αποφεύγουν να τους δημιουργούν αγχωτικές καταστάσεις, μπορεί να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου δαγκωμάτων.

Ο άλλος λόγος, πιο σημαντικός, για τον οποίο οι επιθέσεις και τα δαγκώματα σκύλων συμβαίνουν πιο συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιθανότατα επειδή περισσότεροι άνθρωποι είναι έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι πιο πιθανό να συναντήσουν σκύλους, οι οποίοι μπορεί και να μην είναι εξοικειωμένοι με άγνωστους ανθρώπους. Όντας επίσης οι σκύλοι έξω υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγουν από λουρί τους. Τα πάρκα σκύλων είναι ένα μέρος που μπορεί να δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα.

Οι επιθέσεις σκύλων σε παιδιά, σύμφωνα με τις έρευνες, αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των αναφερόμενων δαγκωμάτων. Ένας σκύλος συνήθως δαγκώνει επειδή αισθάνεται ότι απειλείται ή προσπαθεί να προστατεύσει τον κηδεμόνα του ή κάτι που είναι δικό του. Αυτός ο σκύλος δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά. Και φυσικά εναπόκειται στον κηδεμόνα του να τον κρατήσει συγκρατημένο, είτε τον έχει περιφραγμένο σε μια αυλή είτε τον έχει σε δημόσιο χώρο.

left arrow
right arrow

Πώς να παρατηρήσετε σημάδια επιθετικότητας σε σκύλους

Οι επιθετικοί σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια ότι αισθάνονται άβολα, ότι είναι φοβισμένοι ή στρεσαρισμένοι. Αυτά είναι:

Γρύλισμα
Κοίταγμα
Μένουν ακίνητοι
Γαβγίζουν απειλητικά
Δείχνουν τα δόντια τους
Έχουν όρθια αυτιά
Κρατούν προς τα πάνω την ουρά τους
Έχουν τους ώμους προς τα μπροστά

Τέλος αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι οι σκύλοι δεν δείχνουν πάντα όλα αυτά τα σημάδια μαζί, τα οποία διαρκούν για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Και σπάνια επιτίθενται χωρίς πρώτα να δείξουν κάποια από αυτά σημάδια.

Σχετικά άρθρα

Πώς αντιδρούν οι σκύλοι σε κάθε είδος μουσικής και ποιο απολαμβάνουν πραγματικά

Το τιτίβισμα της γάτας: Δείτε τι σημαίνει αυτός ο περίεργος ήχος που κάνει όταν κοιτάει έξω απ’ το παράθυρο

Τι θα συμβεί αν το κατοικίδιό σας φάει αβοκάντο