string(0) ""

Ο πληθυσμός αυτού του απειλούμενου είδους γάτας ανέκαμψε με τη βοήθεια των ειδικών

Στέλλα Πανοπούλου

29/06/2024

Photo: Shutterstock

Τα αισιόδοξα νέα σχετικά με τα είδη υπό εξαφάνιση στον πλανήτη μας είναι σπάνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Ευτυχώς, ξημερώνουν και τέτοιες ημέρες, με νέα όπως αυτό για τον Ιβηρικό λύγκα ο οποίος σταμάτησε πλέον να θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση, καθώς ο πληθυσμός του επανήλθε σε ασφαλή επίπεδα.

Οι προσπάθειες διατήρησης και προστασίας του συγκεκριμένου σπάνιου είδους άγριας γάτας στέφθηκαν με επιτυχία, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Ο πληθυσμός αυτού του είδους λύγκα (Lynx pardinus) εντοπίζεται στην Πορτογαλία και την Ισπανία, κι ενώ μέχρι πρότινος κινδύνευε από εξαφάνιση, επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως δήλωσαν ειδικοί στην προστασία της άγριας φύσης την Πέμπτη. Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης είπε επίσης ότι ο Ιβηρικός λύγκας “συνεχίζει τη δραματική ανάκαμψή του σχεδόν από την εξαφάνιση, χάρη στις διαρκείς προσπάθειες διατήρησής του”.

Τα μέτρα που έλαβαν οι ειδικοί οδήγησαν σε μια αύξηση του ενήλικου πληθυσμού του είδους κατά δέκα φορές σε σχέση με το μέγεθος που είχε στην αρχή του 21ου αιώνα. Η αύξηση αυτή αποτέλεσε τον λόγο να αναπροσαρμοστεί η διεθνής κατάσταση προστασίας και ο βαθμός του κινδύνου εξαφάνισης του συγκεκριμένου είδους.

Όπως δήλωσε η IUCN σε μια συνέντευξη τύπου, η κατάσταση προστασίας του Ιβηρικού λύγκα έχει αναβαθμιστεί από το “Κινδυνεύει από εξαφάνιση” στο “Θεωρείται ευάλωτο είδος”, καθώς ο πληθυσμός αυξήθηκε από τα 62 ενήλικα άτομα που ζούσαν στα δάση της Μεσογείου το 2001, στα 648 άτομα το 2022.

Σήμερα, θεωρείται ότι υπάρχουν πάνω από 2000 άτομα, τόσο ενήλικα όσο και νεαρά. Οι ειδικοί στην προστασία της άγριας φύσης ανήγγειλαν ότι πρόκειται για την “μεγαλύτερη ανάκαμψη είδους γάτας”.

Ο Francisco Javier Salcedo Ortiz, συντονιστής του έργου LIFE Lynx-Connect, το οποίο ηγήθηκε της συζήτησης για τον Ιβηρικό λύγκα, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη επιτυχία ήταν αποτέλεσμα “αφοσιωμένης συνεργασίας μεταξύ δημοσίων σωμάτων, επιστημονικών θεσμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδιωτικών εταιρειών, και μελών της κοινότητας, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν γηγενείς γαιοκτήμονες, αγρότες, θηροφύλακες, και κυνηγοί”.

left arrow
right arrow

Καθοριστικές για την επιτυχία του εγχειρήματος ήταν και οι προσπάθειες να αυξηθεί ο πληθυσμός των θηραμάτων του συγκεκριμένου είδους λύγκα, των Ευρωπαϊκών λαγών, που επίσης κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Οι προσπάθειες αυτές βασίστηκαν στις ενέργειες για την ανάκαμψη των Μεσογειακών θαμνοτόπων και των δασικών ενδιαιτημάτων, καθώς και στη μείωση των θανάτων που οφείλονταν σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης προειδοποίησε ότι ο Ιβηρικός λύγκας εξακολουθεί να απειλείται, κυρίως λόγω της πιθανότητας μείωσης του πληθυσμού των Ευρωπαϊκών λαγών. Ακόμα, ο Ιβηρικός λύγκας κινδυνεύει από ασθένειες που εντοπίζονται και στις οικόσιτες γάτες, ενώ η λαθροθηρία, οι θάνατοι που προκαλούνταν από οδικά ατυχήματα, και οι αλλαγές στο κλίμα και στα ενδιαιτήματα επίσης θεωρήθηκαν κίνδυνοι.

Με πληροφορίες από: Reuters.

Σχετικά άρθρα

3 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν συναντήσετε γάτες στη βόλτα με τον σκύλο σας

Όσκαρ, ο πρώτος τετράποδος επιβάτης του Μετρό Θεσσαλονίκης

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος νιώθει παραμελημένος