string(0) ""

Γάτες και άνδρες: οι γατομπαμπάδες ήρθαν για να μείνουν

Δημήτρης Φαλλιέρος

25/06/2024

Photo: Shutterstock

Να τελειώνουμε με το κλισέ ότι οι άντρες έχουν σκύλους και οι γυναίκες γάτες.

Δεν ξέρω πώς προέκυψε ο διαχωρισμός των φύλων -άνδρας και γυναίκα- να εμπεριέχει και διαχωρισμό σε είδη φιλοζωίας. Στο μυαλό μου είναι τόσο στερεοτυπικό όσο ότι οι άνδρες βλέπουν μπάλα και οι γυναίκες συναισθηματικές κομεντί. Ε λοιπόν εμένα οι φίλοι μου βλέπουν και «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» και γουστάρουν και τις γάτες.

Και δεν είμαστε οι μόνοι. Μια προσεκτική ματιά στην ανθρωπογεωγραφία των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς δείχνει ότι οι άνδρες με γάτες είναι όσοι και οι άνδρες με… γ(ραβ)άτες: δηλαδή ων ουκ έστι αριθμός. Ήδη στις συνεντεύξεις που κάνουμε για το Topetmou, είναι απίστευτο το πόσοι γατογονείς είναι ανδρικού γένους: από τον Γιάννη Σπαλιάρα μέχρι τον Αντώνη Κρητικό, και από τον Ραφαήλ Καρυωτάκη μέχρι τον Γιώργο Ζερβό. Η λίστα μας έχει ακόμα Γιώργο Νανούρη, Τάσο Πυργιέρη, Νίκο Ορφανό, Phil Diamond, Lee Anduze, Άρη Μακρή, Χάρη Χιώτη, Αλέξανδρο Βάρθη. Ως και Γιάννη Γιοκαρίνη έχει, ενώ υπάρχουν αμέτρητοι ακόμα.

Σε μεγάλα γκρουπς γατόφιλων σε social media, πριν από μερικά χρόνια, οι γατοπατεράδες παρακολουθούσαμε σιωπηλοί τις «κυρίες» της παρέας να μιλούν για τα small-size αιλουροειδή τους, ενώ νιώθαμε παραγκωνισμένοι ή ολίγον ντροπαλοί να πούμε «έι, είμαστε κι εμείς εδώ». Η καθεστηκυία ζωο-τάξη είχε δημιουργήσει ένα περίεργο ταμπού, ενώ το στερεότυπο της crazy cat lady αποθάρρυνε οποιονδήποτε άρρενα να πει με περηφάνια ότι έχει υπό την προστασία του μία ή περισσότερες γάτες.

Η επίσημη, στατιστική αποκάλυψη ήρθε πριν από δύο χρόνια όταν η ευρύτατη έρευνα της διαΝΕΟσις για τις συνήθειες των Ελλήνων, συμπεριέλαβε και συμπεριφορές και τάσεις σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς. Ως εκ θαύματος, η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες που έχουν γάτες στο σπίτι είναι όσες οι γυναίκες. Για την ακρίβεια είναι λίγο περισσότεροι καθώς το 42% είναι γυναίκες ενώ το 42,1% άνδρες.. Και αντιστοίχως, σκύλο δήλωσαν ότι έχουν 62,2% άνδρες και 69,3% γυναίκες. Δηλαδή περισσότεροι άνδρες έχουν γάτες αναλογικά και περισσότερες γυναίκες σκύλους.

Έρευνα της Διανέοσις “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” (2022)

Μην πάτε μακριά. Οι προστάτες γατών που γνωρίζετε, δεν περιορίζονται μόνο στη συμπαθή γειτόνισσα που βγαίνει κάθε απόγευμα να ταΐσει την αδέσποτη κουστωδία της. Οι άνδρες που βγήκαν τα τελευταία χρόνια μπροστά σε επίπεδο εθελοντισμού έχουν αποκτήσει αναγνωρίσιμο εκτόπισμα. Ο Χόρχε Κάπα με τον Tsitsos the cat, είναι ενδεικτικά αυτή τη στιγμή από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στο ελληνικό βασίλειο της γάτας. Για να μη μιλήσουμε για τους Έλληνες διασώστες όπως ο Αλέξης Μαντζώρος και οι υπόλοιποι της Alma Libre που μαζί με γυναίκες σαν την Έλενα Κοντογεωργίου, επιχειρούν σε συνθήκες που άλλοι θα υπαναχωρούσαν.

Κανένα λιγότερο νανογραμμάριο τεστοστερόνης δεν εμπεριέχεται στην ενασχόληση με τις γάτες. Ακόμα και οι τηλεοπτικές διαφημίσεις -το πάλαι ποτέ απόλυτο προπύργιο του κλισέ- έχουν πλέον καταλάβει πόσο παρωχημένο είναι να βάζουν παραπέτασμα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες αναφορικά με το πώς απεικονίζονται ως γονείς κατοικιδίων. Από εκεί που ο κανόνας ήταν η γυναικεία χάρη να συσσωματώνεται με την ύπαρξη μιας γάτας, και η αρσενική ρώμη με τον σκύλο, πλέον αυτό το τείχος έπεσε. Πρόσφατη διαφήμιση στην ελληνική τηλεόραση: γατομπαμπάς βάζει πλυντήριο και υποδέχεται την κοπέλα του στο σπίτι. Το διαδίκτυο και η εικονοπλαστική δεξαμενή ανδρικών προτύπων, βάζουν όλο και περισσότερο τη γάτα στην αγκαλιά του άντρα. Στο εξωτερικό αυτό αποτελεί μοτίβο πολλών ετών: μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία πριν λίγα χρόνια έκανε επίσης διαφήμιση με έναν άντρα, το φορτηγάκι και τον γάτο του, σπάζοντας με πολύ χιούμορ το κλισέ «άντρας και άγρια δύση», όπως το ίδιο έκανε σε σποτ-υπερπαραγωγή άλλη εταιρεία για το Super Bowl τοποθετώντας στο ίδιο κάδρο γάτες και καουμπόηδες.

Ο Walter ο γάτος είναι πιο «απίστευτος» κι απ’ το φορτηγάκι.

Το να χειρίζεσαι κοπάδια γατιών στην Άγρια Δύση είναι δύσκολη υπόθεση.

Τη ζυγαριά ισορροπούν ακόμα περισσότερο αστέρες της αλλοδαπής, που είναι γνωστοί για τη γατολατρεία τους: Ethan Hawke, Ricky Gervais, James Franco, Tom Hardy, Ed Sheeran. Για να μη μιλήσουμε για τους παλιούς κλασικούς Marlon Brando, Freddie Mercury, David Bowie και τόσους άλλους. Φυλώντας πάντα χώρο για ειδική μνεία στον σημερινό Jackson Galaxy, τον δαμαστή γατών με τους εκατομμύρια ακολούθους στο YouTube.

Ο Tom Hardy και η γάτα του
Ο Marlon Brando

Στη χιουμοριστική πλευρά των πραγμάτων, το διαδίκτυο βρίθει και από ποστ για άντρες που ήταν ορκισμένοι εχθροί των γατιών και ξαφνικά μια γάτα τους άσκησε ακαταμάχητη γοητεία. Κόρες αλλά και κοπέλες ξεμπροστιάζουν τους πατεράδες και τους συντρόφους τους που τάχα μου δεν ήθελαν γάτες στο σπίτι, ενώ πλέον κάθονται ώρες ατελείωτες χαϊδεύοντας τα υιοθετημένα τους γατόνια.

Η λίστα της αρσενικής εκπροσώπησης δεν έχει τέλος. Η λατρεία για τους μικρούς αίλουρους (όπως και για τους μεγάλους, δείτε για παράδειγμα τους δημοφιλείς δαμαστές λιονταριών και τίγρεων), αυξάνεται συνεχώς. Φαίνεται ότι το ανδρικό μουστάκι έλκει γατομουστάκι. Η ανδρική εσωστρέφεια έλκει γατίσια ανεξαρτησία. Ή μήπως τελικά η αγάπη σπάει κάθε ξεπερασμένο έμφυλο στεγανό που για χρόνια έβαζε τα ζώα να συμμετέχουν άδικα στη «μάχη των φύλων»; Κλίνω προς τη δεύτερη εξήγηση. Και πάω περήφανα να ταΐσω τα γατιά μου…

Σχετικά άρθρα

Πώς να δημιουργήσετε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον για τον ηλικιωμένο σκύλο σας

Να βάλετε ή όχι περιλαίμιο στη γάτα σας; Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε

Red Flags: Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε κτηνίατρο