string(0) ""

Περιλαίμιο ή σαμαράκι: Τα πιο cool για τη βόλτα του σκύλου ή της γάτας σας

Στέλλα Πανοπούλου

19/06/2024

Photo: Pexels

Το αιώνιο δίλημμα σχετικά με τη βόλτα του σκύλου: περιλαίμιο ή σαμαράκι;

Τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότεροι κηδεμόνες χρησιμοποιούσαν περιλαίμια με τα οποία συνέδεαν τον οδηγό (λουρί) για τη βόλτα του σκύλου τους. Σήμερα, όμως, όλο και περισσότερο συνιστάται να χρησιμοποιεί κανείς σαμαράκι, ακόμα και σε σκύλους μεγαλύτερου μεγέθους, με σκοπό την ασφάλεια, την άνεση, και την υγεία του σκύλου.

Φυσικά, και τα δύο εξαρτήματα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, και η χρήση του καθενός συνιστάται περισσότερο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ανάλογα με το μέγεθος, τη συμπεριφορά, την υγεία και τον τρόπο ζωής του σκύλου.

Σαμαράκι ή περιλαίμιο; Ποιες είναι οι βασικές διαφορές

Τα σαμαράκια ασφαλίζουν γύρω από τους ώμους, το στήθος, και τον κορμό του σκύλου, και είναι ιδανικά για να κατανέμεται η πίεση που ασκείται από τον οδηγό σε όλο το σώμα του σκύλου χωρίς να τον πονάει και να του δημιουργεί προβλήματα στον λαιμό. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για σκύλους με προβλήματα υγείας στον λαιμό, τραυματισμούς, μικρόσωμους σκύλους με ευαίσθητο λαιμό, ή σκύλους που τραβάνε πολύ στη βόλτα.

Τα περιλαίμια φοριούνται στον λαιμό του σκύλου, και συχνά χρησιμοποιούνται για να τοποθετεί ο κηδεμόνας την ταυτότητα του σκύλου ή κάποια συσκευή GPS, ώστε να εντοπίζεται ο σκύλος ανά πάσα στιγμή αν χαθεί. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πιο μεγαλόσωμους σκύλους χωρίς τραυματισμούς ή άλλα προβλήματα στον λαιμό, και σε σκύλους που δεν τραβούν πολύ στη βόλτα.

Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν επιλέξετε να φοράτε σαμαράκι κατά τη διάρκεια της βόλτας στο χνουδωτό σας φιλαράκι, ενδείκνυται να του φοράτε και ένα περιλαίμιο με την ταυτότητα ή τη συσκευή εντοπισμού GPS συνεχώς, ώστε να μπορεί να ταυτοποιηθεί κατευθείαν στην περίπτωση που χαθεί.

Ποιο σαμαράκι να επιλέξω;

Αν επιθυμείτε να ελέγχετε καλύτερα τον αγαπημένο σας σύντροφο κατά τη διάρκεια της βόλτας, και θέλετε να αγοράσετε ένα σαμαράκι για τη βόλτα του, θα κληθείτε να επλέξετε το σωστό μέγεθος και τον κατάλληλο τύπο. Μπορείτε να λάβετε υπόψη σας τα εξής χαρακτηριστικά κατά την επιλογή σας:

– Τα σαμαράκια που δένουν μπροστά μπορούν να σταματήσουν το τράβηγμα καλύτερα από αυτά που δένουν μόνο πίσω.

– Είναι σημαντικό να μετρήσετε σωστά τον σκύλο σας ώστε να γνωρίζετε το μέγεθος της περιφέρειας του στήθους του, και να επιλέξετε το σωστό σαμαράκι που δεν θα του βγαίνει, ούτε θα τον πιέζει. Καλό είναι, επίσης, να μοιραστείτε με τον ειδικό στο pet shop το βάρος του σκύλου σας. Σε ένα σαμαράκι που είναι στο σωστό μέγεθος, θα πρέπει να μπορείτε να χωρέσετε δύο δάχτυλα ανάμεσα στο σαμαράκι και στο σώμα του σκύλου. Το σαμαράκι δεν πρέπει να σφίγγει τον λαιμό ή τους ώμους του.

– Ένα σαμαράκι με προσαρμοζόμενα λουριά θα σας κρατήσει περισσότερο καθώς μεγαλώνει σε μέγεθος το σκυλάκι σας, καθώς θα μπορείτε να το προσαρμόσετε κατάλληλα.

– Τα σαμαράκια με μαξιλαράκι ή δίχτυ που μοιάζουν με γιλέκα ειναι πιο φιλικά στο δέρμα και στο τρίχωμα του σκύλου σας, και μπορεί να βοηθήσουν κάποια σκυλάκια να νιώθουν πιο ασφαλή. Είναι ιδανικά για σκύλους με μεγαλύτερο στήθος, όπως είναι τα Labrador, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, τα Rottweiler, τα Bulldog, τα Boxer, τα Pug, και τα Dachschund.

– Τα σαμαράκια που μπαίνουν από το κεφάλι είναι καλύτερα για μακρύτριχα σκυλάκια, καθώς είναι πιο απίθανο να πιαστούν στο τρίχωμά τους.

Εμείς ψάξαμε στο Pet City και βρήκαμε μερικές ιδανικές επιλογές, τόσο για περιλαίμια όσο και για σαμαράκια:

Dashi Κολάρο – Περιλαίμιο Σκύλου Terracota L 46-72cm

Περιλαίμιο με ρυθμιζόμενο μήκος. Είναι ανθεκτικό, με πλαστικό κούμπωμα ασφαλείας 4 σημείων και υπέροχα χρώματα και σχέδια. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη για να διαλέξετε το κατάλληλο για το σκύλο σας. Το περιλαίμιο προσφέρει ασφάλεια στη βόλτα αλλά και μια περιποιημένη εμφάνιση στο κατοικίδιό σας. 

Βγαίνε σε μεγέθη XS και L.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Zooland Περιλαίμιο Neoman M Κόκκινο 20mm x 40-50cm

Περιλαίμιο για σκύλους. Προσαρμόζεται στο μέγεθος του λαιμού του σκύλου σας. Σε κόκκινο χρώμα.

Βγαίνει σε μεγέθη S-L.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Dashi Σαμαράκι Σκύλου Stripes Purple & Black M 34-41cm

Σαμαράκι σχεδιασμένο ώστε να αποτρέπει το τράβηγμα, για όλους τους σκύλους. Είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό, ενώ έχει σύστημα κλειδώματος 4 σημείων. Είναι πολύ εύκολο να το φορέσετε στο σκύλο σας και έχει δακτύλιους για να μπορείτε να το συνδέσετε με διπλό οδηγό ώστε να έχετε μέγιστη ασφάλεια και έλεγχο. Η υψηλή ποιότητα των υλικών του το καθιστούν ιδανικό για καθημερινή χρήση, ειδικά για σκύλους επιρρεπείς στο τράβηγμα.

Βγαίνει σε μεγέθη S-L.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Hunter Περιλαίμιο Γάτας Glossy Dots Κόκκινο 18-32cm

Περιλαίμιο για γάτες από νάυλον και πολυεστέρα, με κλιπ ασφαλείας και κουδουνάκι. Σε κόκκινο χρώμα με διακοσμητική καρδούλα. Το κουδουνάκι προειδοποιεί άλλα ζωάκια ότι πλησιάζει η γάτα σας ώστε να απομακρυνθούν αν αυτή κυκλοφορεί ελεύθερη στην ύπαιθρο, και σας βοηθά να την εντοπίζετε μέσα στο σπίτι. Μην χρησιμοποιήσετε σκέτο το περιλαίμιο για τη βόλτα της γάτας σας, καθώς είναι πολύ ευλύγιστη και μπορεί να το βγάλει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αντ’ αυτού, το περιλαίμιο για να τοποθετήσετε ταυτότητα ή συσκευή εντοπισμού GPS στη γάτα σας.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Hunter Οδηγός Και Σαμαράκιι Γάτας Sweet Kitty Ροζ 23-37cm

Περιλαίμιο- Σαμαράκι για γάτες. Ιδανικό για τη βόλτα της γάτας σας.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια