string(0) ""

Πώς να εκπαιδεύσετε τον Γερμανικό Ποιμενικό σας

Στέλλα Πανοπούλου

25/06/2024

Photo: Shutterstock

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι πανέξυπνα ζώα, τα οποία γενικά μπορούν να εκπαιδευτούν σχετικά εύκολα, με αφοσίωση και υπομονή.

Ένας καλά εκπαιδευμένος Γερμανικός Ποιμενικός αποτελεί ένα καταπληκτικό κατοικίδιο, και γι’ αυτόν τον λόγο τα σκυλιά αυτά είναι τόσο δημοφιλή και στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, η υψηλή νοημοσύνη των συγκεκριμένων σκύλων μπορεί να τους κάνει αρκετά ξεροκέφαλους, γι’ αυτό χρειάζονται πειθαρχία, σύστημα, και συνέπεια στην εκπαίδευσή τους.

Όπως συμβαίνει και με όλους τους σκύλους, έτσι και στους Γερμανικούς Ποιμενικούς συνιστάται η χρήση μεθόδων θετικής ενίσχυσης. Μπορεί να πρόκειται για δυνατά και μεγαλόσωμα ζώα, συχνά με έντονο χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευαίσθητα απέναντι στις σκληρές μεθόδους εκπαίδευσης. Οι μέθοδοι που βασίζονται στην επιβράβευση βοηθούν στην επικράτηση της εμπιστοσύνης και στη δημιουργία στενού δεσμού με τον σκύλο σας, και είναι οι μόνες για την αποτελεσματικότητα των οποίων υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα.

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί θεωρούνται έτοιμοι για βασική εκπαίδευση γύρω στις 8 εβδομάδες της ηλικίας τους, και συνιστάται να ξεκινήσετε όσο νωρίτερα είναι εφικτό.

1. Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση είναι σίγουρα το πιο σημαντικό βήμα για την επιτυχή εκπαίδευση κάθε σκύλου, αλλά συχνά οι κηδεμόνες το παραβλέπουν. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι προστατευτικοί και παρατηρητικοί από τη φύση τους, και γι’ αυτό θεωρείται βασικό να μάθουν από νωρίς ποιος θεωρείται απειλή και ποιος όχι. Υπάρχει ένα διάστημα ανάμεσα στις 12 και στις 16 εβδομάδες που θεωρείται κρίσιμο για την κοινωνικοποίησή τους. Κατά τη διάρκειά του, ο Γερμανικός Ποιμενικός σας θα πρέπει να εκτεθεί σε πολλά νέα πρόσωπα, περιβάλλοντα, και καταστάσεις, καθώς αυτό θα τον βοηθήσει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση όταν βρίσκεται κοντά σε αγνώστους, αντί να εμφανίζει επιθετικότητα απέναντί τους. Η αυτοπεποίθηση αυτή είναι απαραίτητη για τη σωστή εκπαίδευση, καθώς αποτελεί τη βάση της εκμάθησης νέων τεχνικών και εντολών.

Η κοινωνικοποίησή περιλαμβάνει, επίσης, την έκθεση του Γερμανικού Ποιμενικού σας σε άλλα μέρη και σε άλλους σκύλους. Παρόλα αυτά, πρέπει να προσέχετε με ποιους σκύλους φέρνετε σε επαφή το σκυλάκι σας, κυρίως μέχρι να ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του. Οι σκύλοι αυτοί πρέπει να είναι υγιείς ώστε να μην το κολλήσουν τίποτα. Μόλις ολοκληρωθούν τα εμβόλιά του, μπορείτε να πάτε μαζί του σε πάρκα σκύλων, και να του επιτρέψετε να κοινωνικοποιηθεί με άλλα κουτάβια, με ήρεμα ενήλικα σκυλιά, και με ανθρώπους. Προσέξτε ώστε να μην το παρακάνετε και νιώσει άβολα – αρκούν 30 λεπτά κοινωνικοποίησης την ημέρα.

left arrow
right arrow

2. Εκπαίδευση με crate

Η εκπαίδευση με crate είναι πολύ σημαντική γιατί θα μάθει στον Γερμανικό Ποιμενικό σας να μένει μόνος του. Τα crates μπορούν να λειτουργήσουν ως ασφαλείς χώροι, και είναι πολύ χρήσιμα στα ταξίδια, στην εκπαίδευση για την τουαλέτα, και για το άγχος αποχωρισμού. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό crate για το σκυλάκι σας ώστε να σας βοηθήσει αποτελεσματικά στην εκπαίδευση. Βεβαιωθείτε ότι είναι ανθεκτικό, άνετο, και στο σωστό μέγεθος.

Ξεκινήστε την εκπαίδευση φέρνοντας τον σκύλο σας κοντά στο crate όταν είναι ήρεμος και χαλαρός, και δελεάζοντάς τον με λιχουδιές ώστε να μπει μέσα. Απομακρυνθείτε από το crate πριν αλλάξει η διάθεση του σκύλου σας, και μην κλείνετε την πόρτα του crate μέχρι να καταφέρει να αναπτύξει θετικές συνδέσεις με αυτό. Στόχος είναι ο σκύλος σας να θεωρήσει το crate ένα ήρεμο σημείο που θα διαθέτει ένα αναπαυτικό κρεβάτι, τα αγαπημένα του παιχνίδια, κι ένα ρούχο με τη μυρωδιά σας. Σιγά σιγά, μπορείτε να επεκτείνετε τον χρόνο που περνά μέσα στο crate, και να χρησιμοποιήσετε μια λιχουδιά που του παίρνει ώρα να φάει πριν κλείσετε την πόρτα, έτσι ώστε να αποκτήσει θετικές συνδέσεις με τον χρόνο που περνάει μέσα στο crate.

Ακόμα, σκεφτείτε την πιθανότητα να λέτε μια συγκεκριμένη λέξη-εντολή κάθε φορά που θέλετε να μπαίνει στο crate, όπως “κρεβάτι”, ώστε να κάνει τη σύνδεση.

3. Εκπαίδευση για τουαλέτα

Όταν εκπαιδεύετε τον σκύλο σας να πηγαίνει τουαλέτα έξω απ’ το σπίτι, είναι καλύτερο να θέσετε μια ρουτίνα την οποία θα μπορείτε να ακολουθείτε κάθε μέρα, καθώς αυτό θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα να συνηθίσει τη διαδικασία. Το πρώτο βήμα είναι να παίρνετε τον σκύλο σας έξω συχνά, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες, αλλά κυρίως αφού ξυπνήσει, φάει, ή πιει. Συνιστάται να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο σημείο στη διαδρομή σας και να συνεχίσετε να τον πηγαίνετε εκεί ώστε να το συνδυάσει με τη διαδικασία της τουαλέτας. Στη συνέχεια, επιβραβεύετέ τον με μια λιχουδιά και δείχνετε τον ενθουσιασμό σας κάθε φορά που τα καταφέρνει. Επίσης, θα βοηθήσει να τον ταΐζετε ακολουθώντας ένα πρόγραμμα, και όχι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Αυτή η σταθερότητα θα περάσει, έτσι, και στο πρόγραμμα της τουαλέτας.

4. Εκπαίδευση υπακοής

Ο Γερμανικός Ποιμενικός σας θεωρείται έτοιμος να ξεκινήσει την εκπαίδευση υπακοής του γύρω στους 3 μήνες της ηλικίας του. Για τους περισσότερους Γερμανικούς Ποιμενικούς, η εκπαίδευση υπακοής αποτελεί κομμάτι της ιστορίας τους, και γενικά δεν έχουν πρόβλημα να μάθουν να ακολουθούν βασικές εντολές. Οι πρώτες βασικές εντολές όπως είναι το κάτσε, φέρε, και μείνε, μπορούν να ξεκινήσουν να διδάσκονται από τη στιγμή που το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι, ώστε να είναι έτοιμο να ξεκινήσει την κανονική του εκπαίδευση στους 3 μήνες.

Οι πιο βασικές συμπεριφορές που θέλετε να μάθει ο σκύλος σας στην αρχή, είναι το να επιστρέφει σ’ εσάς όταν τον φωνάζετε, και να περπατάει μαζί σας με λουρί. Το να επιστρέφει όταν τον φωνάζετε είναι εξαιρετικά σημαντικό, και πρέπει ο σκύλος σας να μάθει να ανταποκρίνεται σε αυτή την εντολή με επιτυχία ώστε να μην κινδυνέψει να χαθεί αν κάποια στιγμή απομακρυνθεί. Μπορεί να χρειαστεί πολλή αφοσίωση και χρόνος για να μάθει ο Γερμανικός Ποιμενικός σας να έρχεται όταν τον φωνάζετε, αλλά η γνώση αυτή μπορεί να του σώσει τη ζωή. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να κάνετε την εκμάθηση αυτής της εντολής παιχνίδι, ώστε να διασκεδάζει ο σκύλος σας κάθε φορά που εξασκείται, και να μη φαντάζει η διαδικασία σαν αυστηρή εκπαίδευση.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε, αλλά σε κάθε περίπτωση μην το παρακάνετε φωνάζοντάς τον να επιστρέψει. Αν επαναλάβετε την εντολή πολλές φορές και ο σκύλος σας δεν υπακούει, ενδέχεται η βαρύτητά της να χαθεί, και η ανταπόκρισή του να γίνει πιο δύσκολη. Επίσης, κάθε φορά που ο σκύλος σας ανταποκρίνεται στην εντολή αυτή πρέπει να τον επιβραβεύετε, ακόμα κι αν κάποιες φορές αργεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τιμωρήσετε τον σκύλο σας αν καθυστερήσει να ανταποκριθεί, και κάτι τέτοιο θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Το να έρχεται πιο γρήγορα όταν τον φωνάζετε είναι κάτι πάνω στο οποίο μπορείτε να δουλέψετε αργότερα, αλλά για την ώρα είναι σημαντικό ο Γερμανικός Ποιμενικός σας να γνωρίζει ότι τον περιμένει επιβράβευση κάθε φορά που τα καταφέρνει.

Σχετικά άρθρα

Ο Marley είναι ένας σκύλος γεμάτος αγάπη- Διασώθηκε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ψάχνει ένα σπίτι

Γιατί έχει ανάγκη να διασκεδάζει ο σκύλος – Οι δημιουργικές δραστηριότητες που χρειάζεται

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας