string(0) ""

Πώς να μένει ήρεμος ο σκύλος σας όταν χτυπάει το κουδούνι

Κωνσταντίνα Μάλλιου

08/07/2024

Photo: Shutterstock

Μερικά σκυλάκια όταν χτυπάει το κουδούνι τρελαίνονται.

Αρχίζουν να γαβγίζουν, να χοροπηδάνε ακόμα και να κλαψουρίζουν. Μέχρι να καταλάβουν ποιος είναι ο επισκέπτης που βρίσκεται ένα βήμα πριν εισβάλει στον χώρο τους, γαβγίζουν ασταμάτητα – κάποια μπορεί να γαβγίζουν και για λίγα λεπτά μετά την “εισβολή”.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι λίγο κουραστική και κάπως ενοχλητική για εμάς. Μπορεί, μάλιστα, να φοβίσει και να ενοχλήσει και το άτομο που χτυπάει το κουδούνι μας- δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξοικειωμένοι με τα σκυλιά και ίσως μερικοί τα φοβούνται κιόλας. Αν πρόκειται για κάποιον φίλο μας, τότε πολύ πιθανό να έχει συνηθίσει τα γαβγίσματα του σκύλου μας. Αν όμως πρόκειται για κάποιον διανομέα για παράδειγμα, τότε το γάβγισμα μπορεί να μην είναι και το καλύτερό του. Επίσης, ο σκύλος μας μπορεί να επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά επειδή είναι αγχωμένος από τον ξαφνικό ήχο του κουδουνιού, οπότε καλό είναι να προσπαθήσουμε να τον κάνουμε να νιώσει άνετα και να παραμένει ήρεμος κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ας δούμε τα βήματα.

Αρχικά, θα πρέπει να με κάποιον τρόπο να γίνει απευαισθητοποίηση του σκύλου μας στον ήχο που κάνει το κουδούνι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πραγματικό ήχο του κουδουνιού, να τον ηχογραφήσουμε ή να βρούμε έναν παρόμοιο ήχο στο YouTube.

Οι λιχουδιές που θα αποσπάσουν την προσοχή του σκύλου μας δεν θα πρέπει να είναι απλά μπισκοτάκια που τα τρώει σε ένα δευτερόλεπτο, αλλά λιχουδιές που του παίρνει λίγη ώρα να τις μασήσει και να τις φάει. Δείχνουμε, λοιπόν, τη λιχουδιά στον σκύλο μας και ενώ του την δίνουμε και αρχίζει να την τρώει, κάποιος χτυπάει το κουδούνι ή βάζουμε να παίζει ο ήχος που έχουμε ηχογραφήσει ή ο ήχος που έχουμε βρει στο YouTube. Επιβραβεύουμε τον σκύλο μας καθώς συνεχίζει και τρώει τη λιχουδιά του. Φυσικά, αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να επαναλάβουμε αρκετές φορές. Όσο ο σκύλος μας συνεχίζει να τρώει με συνέπεια τις λιχουδιές του ακόμα και όταν το κουδούνι χτυπάει, συνεχίζουμε την επιβράβευση.

Το επόμενο στάδιο είναι πρώτα να ακουστεί ο ήχος του κουδουνιού και μετά να δώσουμε τη λιχουδιά στον σκύλο μας. Αν ο σκύλος μας δεν γαβγίσει του προσφέρουμε τη λιχουδιά και πολλούς επαίνους ταυτόχρονα. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή και καλή διάθεση γιατί μπορεί η συγκεκριμένη εκπαίδευση να πάρει λίγες μέρες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φωνάξουμε στο κατοικίδιό μας γιατί θα καταλάβει ότι με αυτόν τον τρόπο μας τραβάει την προσοχή και ίσως μετά είναι ακόμα πιο δύσκολο να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά.

Καλό είναι – αφού μάθει ο σκύλος μας να μην γαβγίζει όταν χτυπάει το κουδούνι – να τον εκπαιδεύσουμε να πηγαίνει στο κρεβάτι του κάθε φορά που ακούει αυτόν τον ήχο.

left arrow
right arrow

Με αυτόν τον τρόπο θα τον βοηθήσουμε να παραμένει ήρεμος, καθώς το κρεβάτι του είναι από τα σημεία που επιλέγει όταν θέλει να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει – είναι το safe place του.

Ξεκινάμε, λοιπόν, όταν ακούγεται ο ήχος του κουδουνιού. Τραβάμε την προσοχή του σκύλου μας με την αγαπημένη του λιχουδιά και με χαρούμενη φωνή και πολλούς επαίνους τον παρασύρουμε στο κρεβάτι ή το crate του. Όταν ο σκύλος μας καθίσει στο κρεβάτι του, του δίνουμε τη λιχουδιά. Και σε αυτό το στάδιο θα χρειαστούμε υπομονή, χρόνο και αρκετές επαναλήψεις.

Όταν το κατοικίδιό μας ακολουθεί σταθερά εμάς και τη λιχουδιά προς το κρεβάτι του, τότε μπορούμε να εισάγουμε στη διαδικασία και μια εντολή, όπως για παράδειγμα το “πήγαινε στο κρεβάτι σου”, ενώ παράλληλα τον καθοδηγούμε μέχρι το κρεβάτι του. Όταν κατακτήσει αυτό το στάδιο ο σκύλος μας, μπορούμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω και να λέμε απλά την εντολή χωρίς τη λιχουδιά.

Η συνέπεια είναι το κλειδί και γι’ αυτό δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από τη διαδικασία της εκπαίδευσης. Ο απώτερος σκοπός μας, εκτός από το να είναι ο σκύλος μας χαλαρός, ήρεμος και να μην ξεσηκώνει τη γειτονιά με το γάβγισμά του, είναι να μπορούμε να υποδεχτούμε τους καλεσμένους μας ή να παραλάβουμε ένα πακέτο χωρίς άγχος για τις αντιδράσεις του τετράποδου φίλου μας.

Χρειάζεται χρόνος και υπομονή.

Συνοψίζοντας

Υπάρχουν περιπτώσεις σκύλων που είναι αρκετά δύσκολες και μπορεί να τρέχουν προς την πόρτα, να θέλουν να πηδήξουν πάνω στους επισκέπτες ή ακόμα και να το σκάσουν. Επειδή αυτό κάποιες φορές μπορεί να είναι επικίνδυνο, καλό είναι να κρατάμε τον σκύλο μας με το λουράκι του ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Σταδιακά, προσφέροντάς του πολλές λιχουδιές, θα του μάθουμε να μην γαβγίζει όταν χτυπάει το κουδούνι, να μην πηδάει πάνω στους καλεσμένους μας και να μην προσπαθεί να το σκάσει. Ένας εκπαιδευτής μπορεί να μας βοηθήσει περισσότερο αν το έχουμε ανάγκη, οπότε καλό είναι να κάνουμε μια έρευνα για να βρούμε κάποιον που θα ταιριάζει σε εμάς και τον σκύλο μας.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά

Πώς θα γίνει η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο σας