string(0) ""

Γάτα Σιγκαπούρης: Μάθετε τα πάντα για τη μικρότερη οικόσιτη γάτα στον κόσμο

Μυρτώ Τζώρτζου

12/06/2024

Photo: Shutterstock

Η γάτα γάτα Σιγκαπούρης, Singapura ή Kucinta, όπως ονομάζεται στη γλώσσα της Μαλαισίας, από όπου και η καταγωγή της, είναι η μασκότ του Υπουργείου Τουρισμού της Σιγκαπούρης. Πρόκειται για τη μικρότερη οικόσιτη γάτα του κόσμου, η οποία κλέβει την καρδιά όσων τη γνωρίζουν. Αν και με την πρώτη ματιά η γάτα αυτή μοιάζει με τη γάτα Αβησσυνίας, εντούτοις οι δυο αυτές γάτες διαφέρουν αρκετά.

Πιστή, παιχνιδιάρα, έξυπνη, εύκολα εκπαιδεύσιμη, και με μεγάλα χαρακτηριστικά μάτια, η γάτα Σιγκαπούρης κάνει τα πάντα για να βρίσκεται δίπλα στους κηδεμόνες της, τους οποίους λατρεύει. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια γάτα με μεγάλη προσωπικότητα σε μικρό σώμα.

Ιστορική αναδρομή

Πιστεύεται ότι οι γάτες της Σιγκαπούρης έχουν προγόνους από όλο τον κόσμο, καθώς το λιμάνι της Σιγκαπούρης, στο οποίο ζούσαν, φιλοξενούσε αμέτρητες γάτες που αναμίχθηκαν τυχαία μεταξύ τους. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Αμερικανός γεωφυσικός Hal Meadow επισκέφθηκε τη Νοτιοανατολική Ασία για δουλειά. Καθώς η σύζυγός του ήταν εκτροφέας γατών, της έστειλε μερικά τιγρέ γατάκια ράτσας Σιγκαπούρης. Αργότερα, πήγε στη Σιγκαπούρη, όπου συνέχισε την επιλεκτική αναπαραγωγή που είχε ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δυο τους επέστρεψαν στην Αμερική το 1975 με πέντε τέτοιες γάτες. Αυτές ήταν οι πρόγονοι των πρώτων αυτών γατών Σιγκαπούρης, αν και γάτες σαν αυτές πιθανότατα ζούσαν στη Νοτιοανατολική Ασία για τουλάχιστον μια δεκαετία, αν όχι περισσότερο.

Ποιος είναι ο χαρακτήρας της γάτας Σιγκαπούρης

Οι γάτες αυτές θα σας εκπλήξουν με την ενέργεια και την εξυπνάδα τους. Αλλά και την αφοσίωσή τους. Κάθεστε άνετα στον καναπέ; Σίγουρα θα έρθει και θα ξαπλώσει μαζί σας. Πηγαίνετε κάπου μέσα στο σπίτι; Θα είναι από πίσω σας και θα σας ακολουθεί. Μια γάτα Σιγκαπούρης απολαμβάνει να περνάει χρόνο με τους κηδεμόνες της και να κάθεται στην αγκαλιά ή τους ώμους τους.

Ωστόσο, μπορεί να είναι και αρκετά ανεξάρτητη. Καλή η παρέα σας αλλά δεν χάνει και ευκαιρία για εξερεύνηση. Της αρέσει να ανακαλύπτει νέα πράγματα και έχει ανάγκη να περνάει και λίγο χρόνο μόνη της ώστε να χαλαρώσει, να πάρει έναν υπνάκο και να περιποιηθεί τον εαυτό της.

Πώς μοιάζει μια γάτα Σιγκαπούρης;

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μιας τέτοιας γάτας είναι το μέγεθός της. Μια μέση γάτα έχει μήκος 46 έως 51 εκατοστά (χωρίς την ουρά). Η γάτα Σιγκαπούρης έχει μήκος 20 έως 30 εκατοστά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με την παράδοση οι γάτες αυτές ζούσαν σε στενούς σωλήνες αποχέτευσης στη Σιγκαπούρη και γι’ αυτό τις αποκαλούσαν και ”γάτες αποχέτευσης”.

Οι γάτες της Σιγκαπούρης μπορεί να είναι μικρές, αλλά έχουν μυώδες σώμα και ανθεκτική κατασκευή. Έχουν στρογγυλό κεφάλι, όμορφα μεγάλα αυτιά και παχύ λαιμό. Το τρίχωμά τους είναι λείο και κοντό και έχει ένα όμορφο χρώμα. Τα μάτια τους έχουν σχήμα αμυγδάλου και μπορούν να έχουν διαφορετικά χρώματα, όπως πράσινο, καφέ και κίτρινο.

left arrow
right arrow

Όλα σχετικά με τη φροντίδα μια γάτας Σιγκαπούρης

Μια γάτα Σιγκαπούρης είναι μια εύκολη γάτα. Επειδή το τρίχωμά της είναι κοντό και πολύ λείο απαιτεί λίγη περιποίηση. Ωστόσο, το βούρτσισμα και το χτένισμα είναι πάντα απαραίτητα ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο όταν πέφτουν οι τρίχες. Επιπλέον η ζωή της γάτας αυτής γίνεται καλύτερη όταν έχει παρέα και μια άλλη γάτα.

Μην ξεχνάτε επίσης να της έχετε παιχνίδια, γιατί, όπως είπαμε, είναι και παιχνιδιάρα, αλλά και ονυχοδρόμια για να ξύνει τα νυχάκια της. Τα γατόδεντρα επίσης είναι από τα αγαπημένα της καθώς έχει την ανάγκη να σκαρφαλώνει και να ατενίζει τον κόσμο από ψηλά. Να ξέρετε ότι οι γάτες Σιγκαπούρης έχουν πολλή ενέργεια και πρέπει με κάποιον τρόπο να την εκτονώνουν. Τέλος η κατάλληλη για τη ράτσα τροφή είναι κάτι απαραίτητο.

Πόσα χρόνια ζει μια γάτα Σιγκαπούρης

Γενικά, μια γάτα αυτής της φυλής ζει περίπου 11 έως 15 χρόνια. Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις που έχουν ζήσει περισσότερο. Οι κληρονομικοί παράγοντες αλλά και το πόσο καλά φροντίζεται μια γάτα παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο θα ζήσει. Και αυτό ισχύει για όλες τις γάτες.

Συνήθεις ασθένειες της γάτας Σιγκαπούρης

Η γάτα αυτή είναι γενικά μια υγιής γάτα. Ωστόσο μπορεί να αρρωστήσει- όπως και κάθε άλλη γάτα. Οι ασθένειες που εμφανίζονται συχνά σε αυτές τις γάτες είναι:

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
FIV (ιός ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών)
Νεφρική ανεπάρκεια
Δυσπλασία ισχίου
Πέτρες στην ουροδόχο κύστη
Προβλήματα ούλων
Παράσιτα
Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια