string(0) ""

Τρελαίνεται ο σκύλος σας για βόλτα με το αυτοκίνητο; Δείτε τους λόγους

Μυρτώ Τζώρτζου

23/06/2024

Photo: Shutterstock

Ετοιμάζεστε για μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Μαζί σας θα είναι και ο σκύλος σας. Την ώρα λοιπόν που είστε έτοιμοι να ανοίξετε το αυτοκίνητο και να μπείτε μέσα, ο σκύλος σας κουνάει την ουρά του από ενθουσιασμό και ανυπομονεί να πηδήξει μέσα.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι είναι αυτό που τον κάνει να θέλει τόσο πολύ τη βόλτα με το αυτοκίνητο; Μπορεί να το έχετε σκεφτεί και να είπατε απλά ότι γιατί του αρέσει. Πίσω όμως από αυτό το ”του αρέσει” υπάρχουν κάποιοι λόγοι.

Οι σκύλοι αγαπούν τις βόλτες με το αυτοκίνητο για διάφορους λόγους. Η παρέα μαζί σας κάνει τον σκύλο σας να αισθάνεται ότι είναι μέρος μιας αγέλης (εσείς και εκείνος) που πηγαίνει σε μια περιπέτεια. Νιώθει άνετα και ευχάριστα και του αρέσει η παρέα σας. Από την άλλη όλοι οι νέοι ήχοι που ακούει, τα νέα πράγματα που βλέπει και οι διάφορες μυρωδιές που μυρίζει, καθώς το αυτοκίνητο κινείται, του δίνουν μια φυσική ευφορία.

Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει κάποιες επιστημονικές εξηγήσεις πίσω από αυτή τη συμπεριφορά σκύλου με σκοπό να μάθουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αγάπη του για βόλτες με το αυτοκίνητο. Προσδεθείτε λοιπόν και ας δούμε τι κρύβεται πίσω από τον ενθουσιασμό του ζώου σας να μπει μέσα στο αυτοκίνητο.

Σε όλους τους σκύλους αρέσουν οι βόλτες με το αυτοκίνητο;

Όχι, δεν αρέσουν σε όλους τους σκύλους οι βόλτες με το αυτοκίνητο. Ενώ πολλοί απολαμβάνουν ενθουσιασμένοι και χαλαροί το ταξίδι, άλλοι μπορεί να το βρουν άβολο και αγχωτικό. Αυτό έχει να κάνει με τον κάθε σκύλο και θα μπορούσε να οφείλεται σε μια προηγούμενη αρνητική εμπειρία του με το αυτοκίνητο. Κάποιοι άλλοι σκύλοι είναι ανήσυχοι όταν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον και αυτό είναι κάτι που βρίσκουν δυσάρεστο. Τέλος κάποιοι σκύλοι έχουν ναυτία.

Οι λόγοι που πολλοί σκύλοι τρελαίνονται για βόλτες με το αυτοκίνητο είναι ποικίλοι και θα τους παραθέσουμε πιο κάτω.

Νοοτροπία αγέλης

Ένας από τους λόγους που οι σκύλοι απολαμβάνουν τις βόλτες με το αυτοκίνητο είναι λόγω της κοινωνικής τους φύσης και του ισχυρού δεσμού με τους κηδεμόνες τους. Και αυτό γιατί αγαπούν να περνάνε χρόνο μαζί τους κατά τη διάρκεια των διαδρομών με το αυτοκίνητο, γεγονός που τους κάνει να νιώθουν μέλη της αγέλης, όπως είπαμε πιο πάνω, και να νιώθουν ασφαλείς.

Οι σκύλοι, όπως και οι πρόγονοί τους οι λύκοι, δημιουργούν οικογενειακούς δεσμούς ως ζώα αγέλης. Έτσι ακολουθούν πρόθυμα τους κηδεμόνες τους, τους οποίους βλέπουν ως ”γονείς” ή ”φίλους”», και όχι σαν αρχηγούς της αγέλης.

Αυτή η αίσθηση συντροφικότητας και εμπιστοσύνης είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα σκυλιά συχνά απολαμβάνουν τις βόλτες με το αυτοκίνητο με τους αγαπημένους κηδεμόνες τους.

Κυνηγετικό ένστικτο

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα σκυλιά αγαπούν τις βόλτες με το αυτοκίνητο είναι η κίνηση του αυτοκινήτου, η οποία ξυπνά το έμφυτο ένστικτό τους για κυνήγι. Αυτό είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό για τα σκυλιά που εκτρέφονται για κυνήγι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μόνο για αυτά, δεδομένου ότι οποιαδήποτε φυλή σκύλου μπορεί να εμφανίσει ένστικτα κυνηγιού.

Έτσι η κίνηση του οχήματος κάνει τον σκύλο σας να αισθάνεται σαν να κυνηγάει θήραμα. Όταν μάλιστα περιβάλλεται και από άλλα κινούμενα αυτοκίνητα, αυτό τον κάνει να αισθάνεται σαν να βρίσκεται με μια ομάδα-αγέλη που πάει σε κυνηγετική αποστολή.

Το θέαμα, για παράδειγμα, των πουλιών που τρέχουν παντού και όλες οι μυρωδιές που υπάρχουν εξιτάρουν την περιέργειά του και τον κάνουν να θέλει να τρέξει.

Ευκαιρία για διασκέδαση

Στα σκυλιά αρέσει επίσης να σας συνοδεύουν σε οδικά ταξίδια εάν οι προηγούμενες βόλτες τους με το αυτοκίνητο ήταν ευχάριστες και διασκεδαστικές περιπέτειες σε συναρπαστικούς προορισμούς, όπως παραλίες, πάρκα ή μονοπάτια πεζοπορίας. Καθώς οι προηγούμενες εμπειρίες τους με το αυτοκίνητο μαζί σας ήταν θετικές, έχουν συνδέσει τη βόλτα με το αυτοκίνητο με τη διασκέδαση και τη χαρά. Έτσι είναι πρόθυμοι να πηδήξουν μέσα και να ξεκινήσουν τη δράση.

Ηδονή από τις μυρωδιές

Τα σκυλιά έχουν μια εξαιρετική οσφρητική ικανότητα, η οποία υπερβαίνει αυτή των ανθρώπων. Έχουν περίπου 200 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς ενώ οι άνθρωποι έχουν μόνο περίπου 50 εκατομμύρια. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, μπορούν να εντοπίσουν αμέτρητες μυρωδιές που εμείς δεν μπορούμε. Και όλες αυτές οι μυρωδιές μπαίνουν από το ανοιχτό παράθυρο.

Αυτό τα ενθουσιάζει και τα κάνει να νιώθουν υπέροχα με τόσες ”οσφρητικές” πληροφορίες. Έτσι εξερευνούν με μοναδικό τρόπο τον κόσμο.

Εξερεύνηση νέων πραγμάτων

Οι σκύλοι τρελαίνονται επίσης να εξερευνούν το περιβάλλον. Ένας τρόπος με τον οποίο ικανοποιούν αυτή τους την τάση είναι μέσω της βόλτας με το αυτοκίνητο, καθώς τότε συναντούν νέα τοπία, ακούνε διάφορους ήχους και μυρίζουν πολλές και διαφορετικές μυρωδιές.

Μερικοί σκύλοι βέβαια μπορεί να φοβηθούν με κάτι νέο και να εμφανίσουν σημάδια άγχους για το άγνωστο. Μόλις όμως ξεπεραστεί αυτή η έλλειψη εξοικείωσης, το στρες μειώνεται σημαντικά και αρχίζουν να απολαμβάνουν το καινούργιο.

Θετικοί συσχετισμοί

Εάν σε μια βόλτα με το αυτοκίνητο ο γούνινος φίλος σας να λαμβάνει λιχουδιές και άλλες επιθυμητές ανταμοιβές, τότε αυτοί είναι πιθανότατα οι λόγοι για τους οποίους απολαμβάνει την όλη εμπειρία. Όταν μάλιστα όλα αυτά συνυπάρχουν και με την αγάπη και τρυφερότητα που δέχεται από τον κηδεμόνα του, τότε η βόλτα είναι κάτι μοναδικό και αξέχαστο για αυτόν.

left arrow
right arrow

Κοινωνική σύνδεση

Τα σκυλιά σχηματίζουν δεσμούς προσκόλλησης με τους κηδεμόνες τους, γεγονός που ωφελεί την ευημερία τους. Αυτό σημαίνει ότι προτιμούν να βρίσκονται γύρω από τους ανθρώπους τους, κάτι που συμβαίνει και σε μια βόλτα με το αυτοκίνητο.

Έτσι θα εκλάβουν τις βόλτες με το αυτοκίνητο ως ευκαιρία να ενισχύσουν τον δεσμό τους με τους ανθρώπους τους, καθώς μοιράζονται έναν περιορισμένο χώρο και ξεκινούν μαζί για νέες περιπέτειες. Αυτή η κοινή εμπειρία βελτιώνει την αίσθηση του ότι ανήκουν κάπου και ότι είναι ασφαλείς.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε