string(0) ""

Γιατί οι γάτες κρύβονται όταν πλησιάζει το τέλος τους

Κωνσταντίνα Μάλλιου

14/06/2024

Photo: Shutterstock

Οι γάτες είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε πλησιάζει το τέλος τους.

Και επειδή το γνωρίζουν, επιλέγουν να κάνουν κάτι που ίσως μας φαίνεται περίεργο: να κρύβονται.

Αν και πρόκειται για ένα δυσάρεστο θέμα – και ποιος δεν στενοχωριέται όταν μιλάει για τον θάνατο – θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους οι γάτες εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά.

Ακόμα και αν ο θάνατός τους επέλθει από φυσικά αίτια, λίγο πριν το τέλος θα καταλάβουν τι πρόκειται να συμβεί και θα επιλέξουν να αποσυρθούν σε ένα ήρεμο μέρος χωρίς θορύβους, μακριά από όλους και από όλα.

Ας δούμε, λοιπόν, τους λόγους αυτής της περίεργης συμπεριφοράς.

1. Αποφεύγουν τους επίδοξους θηρευτές

Οι γάτες εκτός από θηρευτές είναι και θηράματα. Έχουν μάθει, ζώντας στη φύση, να κρύβονται για να προστατεύονται από τους επίδοξους θηρευτές. Ειδικά όταν είναι άρρωστες και αδύναμες είναι ακόμα πιο ευάλωτες και τους είναι δύσκολο να αποφύγουν ξαφνικές επιθέσεις. Οπότε, επιλέγουν να κρυφτούν σε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος. Έτσι, λοιπόν, λίγο πριν πεθάνουν, επειδή έχουν την αίσθηση ότι αρρωσταίνουν, θα προσπαθήσουν να βρουν μια κρυψώνα για να φύγουν ήρεμα. Ακόμα και αν είναι δεσποζόμενες και όχι αδέσποτες γάτες, θα πάνε σε κάποιο σημείο του σπιτιού που θεωρούν ότι θα είναι προφυλαγμένες.

left arrow
right arrow

2. Είναι μοναχικές από τη φύση τους

Σε αντίθεση με τους σκύλους που έχουν μάθει να ζουν σε αγέλη, οι γάτες έχουν μάθει να ζουν ανεξάρτητες στη φύση. Και δυστυχώς, παρόλο που καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη – τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς – εκείνες ενστικτωδώς πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται τη βοήθειά μας. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέγουν τη μοναξιά τους και την ησυχία τους, τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλες οι γάτες ίδιες. Κάποιες μπορεί να επιλέξουν τη συντροφιά του κηδεμόνα τους και μπορεί να θελήσουν λίγα χάδια από τον πιο αγαπημένο τους άνθρωπο. Δυστυχώς, δεν έχουν και οι αδέσποτες γάτες αυτή την επιλογή.

3. Εξοικονομούν ενέργεια

Αυτός ο λόγος πιθανότατα να μην ισχύει για τις δεσποζόμενες γατούλες, οι οποίες έχουν εύκολη πρόσβαση στην τροφή και το νερό τους ό,τι ώρα θελήσουν. Δυστυχώς, οι αδέσποτες γατούλες δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Και όταν πλέον είναι μεγάλες σε ηλικία, άρρωστες ή πονάνε, τους είναι δύσκολο να κυνηγήσουν για να βρουν την τροφή τους. Οπότε, αυτό που επιλέγουν να κάνουν είναι να κρύβονται σε ένα μέρος μακριά απ’ ότι μπορεί να τους αποσπάσει την προσοχή, καθώς αυτό τις βοηθάει στο να εξοικονομούν ενέργεια, η οποία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της ασθένειας ή του πόνου τους.

Συνοψίζοντας

Δεν σημαίνει πάντα ότι επειδή μια γάτα κρύβεται πλησιάζει και το τέλος της. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά, όπως είναι για παράδειγμα το άγχος ή η εγκυμοσύνη. Αν η γάτα σας αρχίσει να κρύβεται σε διάφορα μέρη μέσα στο σπίτι, καλό είναι να προσπαθήσετε να καταλάβετε τους λόγους. Μπορεί να πονάει, να είναι άρρωστη ή να έχει άγχος. Οπότε, προσπαθήστε να ερμηνεύσετε τα σημάδια πριν ανησυχήσετε και στενοχωρηθείτε. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δεν έχουν όλες οι γάτες την πολυτέλεια να τις προσέχει και τις φροντίζει κάποιος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από χέρι μας για τη γάτα μας και όσες άλλες γάτες μπορούμε.

Σχετικά άρθρα

Πώς να δημιουργήσετε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον για τον ηλικιωμένο σκύλο σας

Να βάλετε ή όχι περιλαίμιο στη γάτα σας; Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε

Red Flags: Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε κτηνίατρο