string(0) ""

Πώς θα καταλάβετε αν το γάβγισμα του σκύλου σας είναι χαρούμενο, λυπημένο ή ανήσυχο

Μυρτώ Τζώρτζου

10/06/2024

Photo: Shutterstock

Οι σκύλοι γαβγίζουν για διάφορους λόγους. Και συχνά δεν καταλαβαίνουμε γιατί και απλώς τους μαλώνουμε. Όμως το ζώο μας δεν γαβγίζει ποτέ χωρίς λόγο. Έτσι απλά για να γαβγίσει. Για αυτό και εμείς θα πρέπει, όσο μπορούμε, να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε το λόγο ώστε να του φερθούμε ανάλογα.

Την επόμενη λοιπόν φορά που ο σκύλος σας ξεκινήσει το γάβγισμα, ακούστε το προσεκτικά. Είναι η έντασή του υψηλή ή χαμηλή; Ακούγεται έντονο ή πιο χαλαρό; Είναι συνεχές και δυνατό; Αυτές είναι οι ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν το γάβγισμα του σκύλου σας είναι χαρούμενο, λυπημένο ή ανήσυχο.

Αποκωδικοποιώντας το γάβγισμα ενός σκύλου

Οι σκύλοι είναι ζώα που ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν σε αγέλες. Αυτό το βλέπουμε έντονα με τα αδέσποτα που είναι ελεύθερα στο δρόμο. Και το γάβγισμά τους είναι κάτι χαρακτηριστικό. Όμως και του δικού μας σκύλου, όσο περιορισμένος και αν είναι, τα ένστικτά του συνεχίζουν να υπάρχουν. Και το γάβγισμα είναι ένα από αυτά. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουμε και να το δεχτούμε- όσο συχνά και αν μας είναι ενοχλητικό. Όπως συμβαίνει και με τη γλώσσα του σώματός τους, έτσι γίνεται και με το γάβγισμα. Τα βοηθάει να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους.

Μια έρευνα που έγινε στην Ουγγαρία από μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τους Katalin Maros και Péter Pongrácz έδειξε ότι οι σκύλοι από την πλευρά τους μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών τύπων γαβγισμάτων που προέρχονται από άλλα σκυλιά. Σε δοκιμές, οι σκύλοι είχαν πιο γρήγορο καρδιακό παλμό όταν μπορούσαν να ακούσουν έναν σκύλο να γαβγίζει σε έναν ξένο ή επειδή είχαν μείνει μόνοι.

Τι γίνεται όμως με τους κηδεμόνες σκύλων; Μπορούν οι άνθρωποι να κατανοήσουν τους ”κώδικες” που κρύβονται πίσω από τα γαβγίσματα σκύλων τους; Με άλλα λόγια. Αν βρίσκεστε σε άλλο δωμάτιο, μπορείτε να μαντέψετε τι ”λέει” ο σκύλος σας όταν γαβγίζει;

Η έρευνα έχει δείξει ότι μπορούμε. Ο άνθρωποι μπορούν να πάρουν ενδείξεις από τον τόνο, το ύφος και την ταχύτητα του γαβγίσματος και να μαντέψουν τι ”λέει” ο σκύλος.

Σε άλλο τεστ οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι έχουν ένα φυσικό ένστικτο για την ερμηνεία των γαβγισμάτων των σκύλων – είτε είναι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων είτε όχι. Σε αυτό το τεστ, κάθε άτομο κλήθηκε να κατηγοριοποιήσει μια σειρά γαβγισμάτων σε μία από τις πέντε κατηγορίες: επιθετικότητα, φόβος, απελπισία, παιχνιδιάρικη διάθεση ή ευτυχία. Όλα είχαν παρόμοια αποτελέσματα, δείχνοντας ότι ”τα γαβγίσματα των σκύλων μπορεί να παρουσιάζουν ένα λειτουργικό σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο”.

left arrow
right arrow

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε γάβγισμα που δείχνει ευτυχία

Όταν ο σκύλος μας γαβγίζει από χαρά, το καταλαβαίνουμε. Φυσικά, παρατηρούμε και άλλα χαρούμενα σήματα – η ουρά που κουνιέται, τα μάτια που είναι σε εγρήγορση και η χαλαρή του στάση. Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που μας βοηθούν να ερμηνεύσουμε το τι σημαίνει το γάβγισμα ενός σκύλου:

1. Τόνος γαβγίσματος

Η μελέτη του Pongrácz αναφέρει ότι τα γαβγίσματα που ήταν σε υψηλό τόνο τα έκαναν σκύλοι όταν έμεναν μόνοι τους. Τα γαβγίσματα που έδειχναν ότι ήθελαν παιχνίδι ή όταν πήγαιναν βόλτα ήταν σε όχι πολύ υψηλό τόνο. Τα γαβγίσματα σε χαμηλό τόνο έδειξαν ότι οι σκύλοι αισθάνθηκαν έναν ξένο και έδειχναν κάποια επιθετικότητα.

2. Αριθμός ή διάρκεια γαβγισμάτων

Ένα ή πολλά σύντομα γαβγίσματα είναι πιθανό να υποδηλώνουν έκπληξη ή ενθουσιασμό. Αλλά ένα κανονικό, επίμονο γάβγισμα δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά- είτε είναι επειδή ο σκύλος αφέθηκε μέσα σε αυτοκίνητο, είτε υπάρχει κάποιος εισβολέας, ζώο ή άνθρωπος.

3. Ταχύτητα γαβγίσματος

Πότε οι σκύλοι μας γαβγίζουν γρήγορα; Οι σκύλοι επιταχύνουν το γάβγισμά τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και όταν αισθανθούν έναν εισβολέα. Τα σκυλιά γάβγιζαν πιο αργά όταν πλησίαζαν ένα επιθετικό σκυλί.

Δώστε προσοχή:

Προειδοποίηση κινδύνου: Τα χαμηλά σε τόνο και αργά γαβγίσματα υποδεικνύουν κίνδυνο ή προειδοποιήσεις. Μερικά σκυλιά γαβγίζουν μόνο μία φορά για προειδοποίηση. Ένας χαμηλότερος τόνος συνδέεται συνήθως με επιθετικότητα.

Ευτυχία ή ενθουσιασμός: Τα γρήγορα γαβγίσματα δείχνουν ενθουσιασμό ή φόβο και τα υψηλά σε τόνο δείχνουν ευτυχία. Ο ρυθμός μπορεί να είναι ακανόνιστος.

Άγχος ή φόβος: Ένα γρήγορο, επίμονο, υψηλό σε τόνο γάβγισμα που συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι χαρακτηριστικό του άγχους ή του φόβου.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε