string(0) ""

Αντιπαθεί η γάτα σας το βούρτσισμα; 6 απλοί τρόποι για να την κάνετε να της αρέσει

Μυρτώ Τζώρτζου

05/06/2024

Photo: Shutterstock

Η φροντίδα του τριχώματος της γάτας σας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της υγιεινής της. Κάποιες γάτες -ιδιαίτερα εκείνες με το μακρύ τρίχωμα- χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα, κάποιες άλλες λιγότερο συχνά.

Το υγιές και λαμπερό τρίχωμα είναι ένδειξη καλής υγείας στη γάτα και μπορεί να μειώσει πιθανά προβλήματα υγείας που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον. Το τακτικό βούρτσισμα σάς δίνει την ευκαιρία να ελέγχετε το κατοικίδιό σας και για παράσιτα, όπως ψύλλους και τσιμπούρια. Προλαμβάνει επίσης τις τριχόμπαλες που σχηματίζονται στο στομάχι. Για αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελείτε.

Βέβαια πολλοί θα πείτε ότι το βούρτσισμα της γάτας σας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Και αυτό γιατί πολλές γάτες δεν θέλουν με τίποτα ”επεμβάσεις” στη γούνα τους και δυσανασχετούν. Κάποιες μάλιστα αντιδρούν με το να τρέχουν πέρα δώθε, με το να κρύβονται και να μη βγαίνουν με τίποτα αλλά και με το να γίνονται επιθετικές και άγριες. Και ενώ εσείς μπορεί να έχετε προμηθευτεί την καλύτερη βούρτσα για αυτή τη δουλειά, όμως τελικά να μην καταφέρνετε τίποτα. Και αυτή η βούρτσα να μένει διακοσμητική στο ράφι.

Τι κάνουμε λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση;

Καταρχήν πρέπει να ξέρουμε ότι συνήθως μια γάτα που δεν θέλει το βούρτσισμα έχει λόγους για αυτό. Μπορεί να το φοβάται ή να έχει κάποιες προηγούμενες άσχημες εμπειρίες. Ή απλά να το βρίσκει άβολο και να μην της αρέσει ο τρόπος που το κάνετε.

Η εκπαιδεύτρια και εξειδικευμένη στη συμπεριφορά της γάτας Saba Sayyed από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας δίνει 6 συμβουλές για να κάνετε τη γάτα σας να συνηθίσει αυτή τη διαδικασία και -γιατί όχι- να της αρέσει κιόλας.

1. Ξεκινήστε ξύνοντας αργά το κεφάλι και το πηγούνι της. Σε αυτή τη φάση μη χρησιμοποιήσετε κάποια χτένα ή βούρτσα. Απλά συνηθίζετε τη γάτα σας στη σωματική επαφή.

2. Στη συνέχεια ακουμπήστε τη χτένα ή τη βούρτσα για πέντε δευτερόλεπτα στο κεφάλι και το πηγούνι της. Αυτό καλό θα ήταν να το κάνετε όταν η γάτα σας είναι κουρασμένη ή ξεκουράζεται. Και σταματήστε πριν ενοχληθεί– ακόμα και αν αυτό γίνει μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε ξανά και ξανά. Είτε εκείνη τη στιγμή είτε κάποια άλλη στιγμή. Να ξέρετε ότι πρέπει να έχετε ηρεμία και υπομονή.

3. Όταν λοιπόν καταφέρετε να ξεκινήσετε, μη σας πάρει η διαδικασία πολλή ώρα. Να είναι σύντομη. Μόλις η γάτα συνηθίσει λίγο τη χτένα, κάτι που μπορεί να μη γίνει την πρώτη ή τη δεύτερη φορά, μπορείτε να αρχίσετε να τη βουρτσίζετε. Προσπαθήστε και πάλι να μην κάνετε πολλή ώρα. Τις πρώτες φορές η επαφή της χτένας με τη γάτα σας θα πρέπει να είναι μόνο λίγα δευτερόλεπτα ώστε εκείνη να μην ενοχληθεί και αντιδράσει. Έτσι θα καταλάβει ότι αυτό δεν είναι λόγος στρες και φόβου.

4. Αν ένας κόμπος δεν απομακρύνεται εύκολα, φερθείτε ήρεμα και υπομονετικά και σε καμία περίπτωση μην τραβήξετε δυνατά τις τρίχες του ζώου.

5. Μετά το βούρτσισμα, δώστε της μια λιχουδιά. Μην ξεχάσετε τις λιχουδιές! Η χρήση λιχουδιών θα τη βοηθήσει να κάνει θετικούς συσχετισμούς με τη διαδικασία- το βούρτσισμα και το χτένισμα-, οπότε είναι καλή ιδέα να έχετε μερικές λιχουδιές έτοιμες.

6. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη χτένα ή μία με μαλακές τρίχες. Θυμηθείτε επίσης ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα γάτας – οι βούρτσες για ανθρώπινα μαλλιά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, καθώς δεν φτάνουν στο υπόστρωμα. Το υπόστρωμα μιας γάτας μπορεί να μπερδευτεί πολύ αν δεν βουρτσίζεται τακτικά, ειδικά όταν πρόκειται για μακρύτριχη γάτα.

Για το τέλος αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι ακόμα και οι πιο ιδιότροπες γατούλες μπορούν να μάθουν να χτενίζονται και να μην αντιδρούν αν χρησιμοποιήσουμε το σωστό τρόπο, δεν τις πιέσουμε, δεν τις μαλώσουμε και έχουμε πολλή υπομονή.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια