string(0) ""

Εγκαύματα δέρματος & φωτοδερματίτιδα στους σκύλους: Τι πρέπει να προσέξετε τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες

Πλακεντία

21/06/2024

Photo: Unsplash

Τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο έδαφος και η υψηλής έντασης ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα κατοικίδια, όπως και στον άνθρωπο.

Γράφει η ομάδα της ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Τα εγκαύματα των πελματικών φυμάτων (πατούσες) και του δέρματος, καθώς και η φωτοδερματίτιδα, είναι από τις πιο συνηθισμένες και επικίνδυνες καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ένας σκύλος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εγκαύματα δέρματος – Φωτοδερματίτιδα

Προδιάθεση – Αιτίες

Οι περιοχές που είναι ακάλυπτες από τρίχωμα, όπως το επιρρίνιο, η κοιλιά, η εσωτερική επιφάνεια του αυτιού κ.ά., εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, οι σκύλοι με αραιό ή καθόλου τρίχωμα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο έγκαυμα, σε σχέση με τους σκύλους που καλύπτονται από πυκνό τρίχωμα. Το ίδιο συμβαίνει σε σκύλους που έχουν ανοιχτόχρωμο ή ροζ δέρμα, καθώς και σε σκύλους που εκτίθενται πολύ ώρα στον ήλιο.

Συμπτώματα

Ένας σκύλος που αντιμετωπίζει εγκαύματα δέρματος – φωτοδερματίτιδα παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, όπως:

● Ερύθημα του δέρματος
● Αποφολίδωση
● Βλαττίδες και πλάκες, πάχυνση του δέρματος, αλλοιώσεις θυλακίτιδας και δοθιήνωσης, αλωπεκία κ.α.
● Κνησμό
● Πόνο στην περιοχή

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία του εγκαύματος του δέρματος εξαρτάται από την έκταση και τον βαθμό της αλλοίωσης/εγκαύματος. Μέχρι την επίσκεψη στον κτηνίατρο, συστήνεται η αποφυγή περαιτέρω έκθεσης του σκύλου στον ήλιο και η παραμονή του σε καθαρό και στεγνό περιβάλλον.

left arrow
right arrow

Πρόληψη

Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι δραστηριότητες τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη (11.00 – 17.00) και τα κατοικίδια να παραμένουν σε εσωτερικό χώρο ή σε σκιερό μέρος. Κάτι που συχνά διαφεύγει στους κηδεμόνες κατοικίδιων είναι ότι ακόμη και το μπαλκόνι ή το ανοιχτό παράθυρο μπορούν να αποτελέσουν σημεία έκθεσης στον ήλιο.

Οι σκύλοι που παρουσιάζουν συχνά εγκαύματα από τον ήλιο και χρόνιες αλλοιώσεις φωτοδερματίτιδας, ακόμη και χαμηλού βαθμού, καλό θα ήταν να επισκεφθούν κτηνίατρο δερματολόγο, καθώς οι παθολογικές αυτές καταστάσεις μπορεί μελλοντικά να προδιαθέσουν σε νεοπλασία του δέρματος.

Προληπτικά, και μόνο κατόπιν σύστασης κτηνιάτρου, σε κάποιους σκύλους μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιηλιακά σκευάσματα ή να καλυφθούν τμήματα του σώματος με ανοιχτόχρωμα υφάσματα.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Πλάκεντια Κτηνιατρική Κλινική προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Σχετικά άρθρα

Πώς να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι φυλές σκύλων που έχουν μπλε μάτια – Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο xαρακτηριστικό τους

Πώς να βγάλετε βόλτα έναν μεγαλόσωμο σκύλο