Αφήνετε τον σκύλο σας δεμένο να σας περιμένει έξω από το σούπερ μάρκετ; Γιατί να σταματήσετε να το κάνετε
Κωνσταντίνα Μάλλιου
13/06/2024
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε πάντα και παντού τον σκύλο μας.
Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να μπούμε μαζί του στο σούπερ μάρκετ ή σε κάποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτά τα καταστήματα, λοιπόν, υπάρχουν σημεία – συνήθως μεταλλικοί στύλοι που γράφουν ότι εκεί μπορεί να αφήσεις τον σκύλο σου ή έχουν μια σχετική εικόνα – και μπορούμε να δέσουμε το κατοικίδιό μας, να μπούμε μέσα για να αγοράσουμε ό,τι θέλουμε και βγαίνοντας να το λύσουμε και να συνεχίσουμε τη βόλτα μας.
Πόσες φορές έχουμε δει σκυλάκια, άλλα αγχωμένα, άλλα φοβισμένα και άλλα νευρικά, να περιμένουν υπομονετικά έξω από αυτά τα καταστήματα, τον αγαπημένο του κηδεμόνα. Μπορεί και εμείς οι ίδιοι να έχουμε αφήσει τον σκύλο μας έξω από το σούπερ μάρκετ για 5 λεπτά, έτσι ώστε να μην γυρίζουμε σπίτι και βγαίνουμε ξανά για να πάμε για ψώνια. Σίγουρα, σκεφτόμαστε ότι η κούρασή μας είναι μεγάλη και τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί. Εξάλλου, το έχουμε κάνει τόσες φορές. Κι αν όχι εμείς, το έχουν κάνει ένα σωρό άλλοι άνθρωποι και όλα κύλησαν μια χαρά.
Όμως, υπάρχουν κίνδυνοι. Ποιοι είναι αυτοί;
1. Κλοπή
Ο νούμερο 1 κίνδυνος είναι η κλοπή. Πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι μόνο οι σκύλοι που ανήκουν σε κάποια “ακριβή” ράτσα μπορεί να κλαπούν, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Δυστυχώς, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος/η για τις προθέσεις κανενός, οπότε όπως λέει και ο σοφός λαός μας “φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά”. Η κλοπή γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και πιθανότητα να μην το καταλάβουμε και να μην προλάβουμε καν να αντιδράσουμε. Οπότε, καλύτερα να πάμε σπίτι το σκυλάκι μας και να βγούμε ξανά για να πάμε στο σούπερ μάρκετ ή σε όποιο άλλο κατάστημα θέλουμε, παρά να βιώσουμε μια τέτοια κατάσταση.
2. Απελευθέρωση από λουρί
Μπορεί να έχουμε πάρει το καλύτερο λουρί του κόσμου για τον σκύλο μας, όμως αυτός αν θέλει να το βγάλει πιθανότατα να τα καταφέρει. Και αν δεν καταφέρει να απελευθερωθεί, μπορεί να τραυματιστεί. Αν απελευθερωθεί, το χειρότερο σενάριο είναι να το βάλει στα πόδια και να τον χάσουμε – για να μην αναφέρουμε τους κινδύνους αν βγει στον δρόμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα σενάρια είναι τρομακτικά και ευχόμαστε να μην τα ζήσουμε ποτέ.
3. Τραυματισμός
Εκτός από τους δύο παραπάνω κινδύνους, που ίσως είναι οι δύο χειρότεροι, υπάρχει και ο κίνδυνος τραυματισμού. Και εδώ δύο είναι τα παρακλάδια. Είτε ο σκύλος μας να δεχτεί επίθεση από κάποιον άλλον σκύλο και να τραυματιστεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, είτε να επιτεθεί ο δικός μας σκύλος σε κάποιον άνθρωπο που θα προσπαθήσει να τον χαϊδέψει. Υπάρχει πιθανότητα αν ένας σκύλος στρεσαριστεί ή φοβηθεί, να αντιδράσει απρόβλεπτα ακόμα και αν δεν έχει παρουσιάσει στο παρελθόν παρόμοιες συμπεριφορές. Οπότε, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι τα πάντα είναι πιθανά και τα πάντα μπορούν να συμβούν.
4. Άγχος εγκατάλειψης
Μερικοί σκύλοι νιώθουν το άγχος της εγκατάλειψης όταν είναι δεμένοι έξω από ένα κατάστημα, ακόμα κι αν ο κηδεμόνας τους λείπει για λίγα λεπτά. Μπορεί να αρχίσουν να κλαψουρίζουν, να γαβγίζουν και προσπαθήσουν να βγάλουν το λουρί τους. Αυτό, πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να αγχώνονται με το παραμικρό ή να εμφανίσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Προφανώς, δεν θέλουμε ο σκύλος μας να νιώθει αρνητικά συναισθήματα και ότι τον έχουμε εγκαταλείψει, οπότε καλό θα ήταν να μην τον αφήνουμε δεμένο έξω από κάποιο κατάστημα ούτε για 5 λεπτά.
Συνοψίζοντας
Σίγουρα η καθημερινότητα μάς πιέζει και πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν έχουμε χρόνο ούτε για τα βασικά. Όμως, είναι προτιμότερο να κουραστούμε λίγο παραπάνω και να αποφύγουμε τυχόν κινδύνους, παρά να βιώσουμε και εμείς και ο σκύλος μας δυσάρεστες καταστάσεις και συναισθήματα.