string(0) ""

Ανοιχτός στο κοινό ο Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών

Στέλλα Πανοπούλου

24/05/2024

Photo: Shutterstock

Από το σύνολο των ειδών φυτών, ζώων, και μυκήτων που υπάρχουν στη χώρα μας, περίπου το 21,5% απειλούνται από εξαφάνιση.

Πιο συγκεκριμένα, 1.213 είδη αξιολογήθηκαν ως Τρωτά, 775 ως Κινδυνεύοντα, και 453 είδη ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα, από την πρόσφατη καταγραφή του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που έγινε σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους ερευνητές.

Από την 21η Μαΐου βρίσκεται στη διάθεση των επιστημόνων και λοιπών ενδιαφερομένων ο νέος Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας. Η επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την προστασία και τη διαχείριση της ελληνικής φύσης. Στα πλαίσια της επικαιροποίησης αξιολογήθηκαν πάνω από 11.000 είδη ζώων, φυτών, και μυκήτων, και κατατάχθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο του κινδύνου εξαφάνισης που διατρέχουν.

Για την υλοποίηση του έργου «Σύνταξη Κόκκινων Καταλόγων Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας», ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) συνεργάστηκε με 140 Έλληνες και ξένους επιστήμονες οι οποίοι ανέλαβαν την αξιολόγηση των ειδών σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), σε συνεργασία με την IUCN, την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία (ΕΖΕ), και την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία (ΕΒΕ). Το έργο υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Στα είδη που αξιολογήθηκαν περιλαμβάνονται περίπου 3.000 ενδημικά είδη της Ελλάδας, που δεν απαντώνται σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο, και θα συμπεριληφθούν σταδιακά στον παγκόσμιο Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της IUCN.

left arrow
right arrow

Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο εγχείρημα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η προηγούμενη τέτοια προσπάθεια είχε γίνει το 2009, όταν είχαν αξιολογηθεί περίπου 1.000 είδη ζώων και 300 είδη φυτών.

Ο Κόκκινος Κατάλογος που αφορά τα είδη της Ελλάδας βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον Διεθνή Κόκκινο Κατάλογο (IUCN Red List), και αποτελεί μια βάση δεδομένων ανοιχτή στο κοινό. Αυτή τη στιγμή, η βάση δεδομένων περιλαμβάνει τα περισσότερα είδη που έχουν αξιολογηθεί, ενώ ως τον Σεπτέμβριο θα αναρτηθούν και τα υπόλοιπα.

Τα δεδομένα του Κόκκινου Καταλόγου της Ελλάδας αποτελούν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς σε αυτά θα βασίζονται στοχευμένες δράσεις για τη διατήρηση, και πολιτικές προστασίας για τη διαφύλαξη της πλούσιας φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας, καθώς και για την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών της πόρων.

Πηγή: Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Σχετικά άρθρα

Ετήσια έκθεση της WWF: Σε επικίνδυνα σημεία καμπής πλησιάζει ο πλανήτης

5 DIY απίθανες κατασκευές για τη γάτα σας 

Γιατί δεν πρέπει να χαϊδεύετε έναν σκύλο στο κεφάλι