string(0) ""

Πότε γκριζάρουν οι σκύλοι; Ηλικία και άλλοι παράγοντες

Στέλλα Πανοπούλου

21/06/2024

Photo: Shutterstock

Όπως κι εμείς, έτσι και τα αγαπημένα μας σκυλάκια ασπρίζουν όταν γερνάνε.

Αν είχατε ποτέ σκυλάκι γνωρίζετε ότι, μετά από κάποια ηλικία, το τρίχωμα πολλών φυλών ασπρίζει ή γκριζάρει – σε κάποιες περιπτώσεις νωρίτερα, σε άλλες αργότερα. Η γήρανση είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία όλων των οργανισμών, και είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βεβαιωθούμε ότι το κατοικίδιό μας έχει ό,τι χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένο κατά την τρίτη ηλικία του.

Συνήθως, το γκριζάρισμα ενός σκύλου προκύπτει λόγω προχωρημένης ηλικίας, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί ένα σκυλάκι να γκριζάρει πρόωρα λόγω διαφορετικών αιτιών. Κάποια κουτάβια ή νεαρά σκυλάκια μπορεί να γκριζάρουν λόγω γενετικών παραγόντων ή λόγω υπερβολικού άγχους και φοβιών. Κάποια σκυλάκια, όπως τα Schnauzers και τα Poodles αποκτούν συχνά γκρίζο τρίχωμα γύρω απ’ τη μουσούδα τους.

Πότε αρχίζουν να γερνάνε οι σκύλοι;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το πώς εκδηλώνεται το γήρας στους σκύλους, και κάθε σκύλος γερνά με εντελώς διαφορετικό τρόπο και με τον δικό του ρυθμό. Τα περισσότερα σκυλάκια ξεκινούν να παρουσιάζουν σημάδια γήρατος γύρω στα 8 χρόνια, αλλά είναι πιθανό ο σκύλος σας να τα εμφανίσει νωρίτερα ή αργότερα. Θεωρείται ότι τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά τείνουν να γερνούν νρωρίτερα, ενώ κάποιες πιο μικρόσωμες φυλές αργότερα.

Η γήρανση στους σκύλους, όπως και στους ανθρώπους, είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία που επηρεάζεται τόσο από γενετικούς, όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, η φροντίδα που λαμβάνουν, τα επίπεδα άγχους τους, καθώς και η φθορά που έχουν υποστεί οι αρθρώσεις τους. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να είναι όσο πιο υγιής γίνεται ο σκύλος σας κατά την τρίτη ηλικία,  είναι να του παρέχετε αρκετή σωματική και νοητική άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Σημάδια της γήρανσης

Κάποια σημάδια που υποδεικνύουν ότι ο σκύλος σας αρχίζει να μεγαλώνει είναι, εκτός από το γκριζάρισμα του τριχώματος:

– Απώλεια μυικής μάζας

– Θολά μάτια

– Περισσότερος ύπνος

Άλλα συμπτώματα, όπως η δύσοσμη αναπνοή, η σύγχυση, η πολυδιψία και η πολυουρία, καθώς και οι δυσκολίες στην κίνηση, δεν πρέπει να αποδίδονται αποκλειστικά στο γήρας, καθώς μπορεί να αποτελούν συμπτώματα κάποιας ασθένειας. Επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας αν το σκυλάκι σας παρουσιάζει κάποιο από αυτά τα σημάδια, τα οποία μπορεί μεν να εμφανίζονται συχνότερα σε ηλικιωμένα σκυλάκια, αλλά ενδέχεται να σημαίνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που χρήζει θεραπείας.

Σε ποια ηλικία ξεκινούν να γκριζάρουν οι σκύλοι;

Το γκριζάρισμα του τριχώματος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια γήρανσης που θα παρατηρήσετε, πιθανότατα, στον σκύλο σας. Όταν αρχίσει να γκριζάρει το τρίχωμα του σκύλου σας, σημαίνει μεν ότι μεγαλώνει, αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θεωρείται ηλικιωμένος. Τα περισσότερα σκυλάκια ξεκινούν να αποκτούν γκρίζο-λευκό τρίχωμα στις ηλικίες 5-8. Το πρώτο μέρος του σώματος που γκριζάρει είναι το μουσούδι. Κάποιες φυλές, όπως τα Yorkshire Terrier, τείνουν να γκριζάρουν νωρίτερα.

Για ποιους λόγους μπορεί να γκριζάρει ένας σκύλος;

Παρότι γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι τείνουν να γκριζάρουν από μια ηλικία και μετά, ενώ κάποιες φυλές γκριζάρουν πρώιμα, δεν ξέρουμε ακριβώς τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι εκτός από την ηλικία που μπορεί να συμβάλλουν στο γκριζάρισμα του τριχώματος.

left arrow
right arrow

Όπως το έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει το πρώιμο άσπρισμα των μαλλιών στους ανθρώπους, το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε σκυλάκια που βιώνουν υπερβολικό άγχος, ιδίως αν έχουν φοβίες π.χ. στους δυνατούς θορύβους. Ο μηχανισμός με τον οποίο το άγχος επηρεάζει το χρώμα του τριχώματος στους σκύλους δεν είναι απόλυτα γνωστός.

Οι γενετικοί παράγοντες σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο στο πότε ξεκινάει να γκριζάρει ένας σκύλος. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σ’ έναν απόλυτα υγιή σκύλο. Κάποιες φυλές, όπως είναι τα Weimaraner, έχουν φυσικά γκρίζο τρίχωμα, κι αυτό θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε