string(0) ""

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου

Μυρτώ Τζώρτζου

19/05/2024

Photo: Shutterstock

Βρίσκεστε σε ένα πάρκο σκύλων και απολαμβάνετε τη βόλτα σας με τον τετράποδο φίλο σας. Κάποια στιγμή ένας άλλος κηδεμόνας σκύλου περνάει δίπλα σας με το δικό του ζώο. Αμέσως και χωρίς να προλάβετε να αντιδράσετε, ο άλλος σκύλος επιτίθεται στον δικό σας, αρπάζοντάς τον.

Επικρατεί πανικός και καταφέρνετε να σταματήσετε τον καβγά. Ο σκύλος σας είναι τραυματισμένος και απίστευτα πανικοβλημένος. Προσπαθείτε να τον ηρεμήσετε αλλά το σοκ σας είναι τεράστιο.

Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που σας συμβαίνει, είναι λογικό να μην ξέρετε πώς θα αντιδράσετε και τι να κάνετε. Γιατί πέρα από το να τον πάτε άμεσα στον κτηνίατρο, υπάρχουν και άλλα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά. Ένας σκύλος που δέχεται ξαφνικά επίθεση από άλλον σκύλο, εκτός από ταραγμένος, θα είναι και απίστευτα φοβισμένος. Το μετά είναι δύσκολο για εσάς. Το ζώο σας θα είναι διαφορετικό, υιοθετώντας συμπεριφορές και αντιδράσεις που δεν τις είχε πριν, οι οποίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν- δεν ξέρουμε για πόσο χρονικό διάστημα- και το χαρακτήρα του.

Οπότε ακόμα και αν δεν σας έχει τύχει κάποιο τέτοιο δυσάρεστο περιστατικό, καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι.

Αυτό που αρχικά πρέπει να ξέρετε είναι ότι ενώ εσείς μπορεί να έχετε κοινωνικοποιήσει τον σκύλο σας, αυτό μπορεί να μη συμβαίνει στους άλλους. Δυστυχώς, πολλά σκυλιά που θα συναντήσετε σε ένα πάρκο δεν είναι κοινωνικοποιημένα, αν και θα έπρεπε για να μπουν σε έναν τέτοιο χώρο. Συχνά ακούμε για επιθέσεις σε πάρκα σκύλων. Αυτό φυσικά μπορεί να συμβεί και σε μια βόλτα σας και οπουδήποτε πάτε με τον σκύλο σας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεσποζόμενων σκύλων δεν έχουν στειρωθεί και δεν έχουν καθόλου κοινωνικοποιηθεί. Για να μη μιλήσουμε για τις περιπτώσεις που ο ίδιος ο κηδεμόνας τους τα έχει εκπαιδεύσει ώστε να είναι επιθετικά.

Τέλος πρέπει να ξέρετε πώς θα χωρίσετε δύο σκύλους με ασφαλή τρόπο: Αρχικά δοκιμάστε να τους αποσπάσετε την προσοχή με δυνατό θόρυβο ή νερό. Αν αυτό αποτύχει, πρέπει να τους διαχωρίσετε χρησιμοποιώντας κάτι σαν ένα μακρύ ραβδί ή καπάκι κάδου.

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τα χέρια ή τα πόδια σας (ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας). Δεν έχει σημασία πόσο ξέρετε τον σκύλο σας, ότι δηλαδή δεν θα σας κάνει ποτέ κακό, γιατί αν εμπλακεί σε έναν καυγά, θα ξεσπάσει σε οτιδήποτε μπορεί. Και επίσης είναι και ο άλλος σκύλος, τον οποίο δεν γνωρίζετε καθόλου.

Τι κάνουμε μετά από μια επίθεση σκύλου στον δικό μας;

Φροντίζουμε τα τραύματα

Εάν ο σκύλος σας έχει τραυματιστεί, θα πρέπει φυσικά χωρίς καθυστέρηση να τον πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Μετά τη θεραπεία, ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για τη φροντίδα των τραυμάτων του. Ακολουθώντας τις προσεκτικά, θα πετύχετε το να επουλωθούν πιο γρήγορα οι πληγές του. Και οι πιθανότητες επιπλοκών θα είναι πολύ πιο λίγες.

Αν ο σκύλος σας έχει μια σημαντική πληγή ή ράμματα, αναγκαστικά θα καταφύγετε στα γνωστά προστατευτικά κολάρα, τα οποία πρέπει να είναι κατάλληλα για το μέγεθος του ζώου σας και όχι μικρότερα ή μεγαλύτερα. Φαίνεται βασανιστικό και απίστευτα ενοχλητικό, αλλά ένα κολάρο θα μπορούσε να σώσει τον σκύλο σας από πιθανή μια λοίμωξη. Το φυσικό ένστικτο των σκύλων είναι να γλείφουν και να μασάνε το μέρος που πονάνε. Όμως σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, το στόμα τους δεν είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, βακτήρια κτλ. Που δεν είναι φυσικά ακίνδυνα. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί ο σκύλος σας να φτάσει στις πληγές του και ότι μπορεί να φάει άνετα. Εντάξει, δεν θα του αρέσει όλο αυτό αλλά τι να κάνουμε; Πρέπει να το υποστεί.

Δημιουργούμε έναν ασφαλή χώρο

Φτιάξτε στο σπίτι σας έναν ασφαλή χώρο για τον σκύλο σας ώστε αρχικά να μπορεί να κρυφτεί για να νιώθει ασφαλής μετά το σοκ της επίθεσης. Ένα μέρος που δεν θα περνάνε άνθρωποι και άλλα ζώα αλλά θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο φαγητό και τα παιχνίδια του. Βάλτε και κάποιο ρούχο σας εκεί ώστε να μυρίζει μια οικεία μυρωδιά και να σας νιώθει κοντά του.

Ένας ασφαλής χώρος μπορεί να βοηθήσει τους σκύλους που μπορεί να υποφέρουν από φόβο κάθε είδους άβολης κατάστασης, όπως μια ξαφνική καταιγίδα με κεραυνούς ή έχουν άγχος αποχωρισμού. Στο μέρος τους θα νιώθουν πιο ασφαλείς και θα έχουν λιγότερο στρες και φόβο. Εκεί ο σκύλος σας θα ξεκουραστεί και θα αρχίσει να αναρρώνει. Αφήστε τον εκεί όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να επανέλθει. Και καλό είναι γενικά να είστε κοντά του χωρίς να κάνετε πολλή φασαρία. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι γιατί οποιαδήποτε ταραχή θα τον ταράξει περισσότερο. Τέλος μην αλλάξετε την καθημερινή ρουτίνα του, όπως τις ώρες φαγητού και άλλα. Οι αλλαγές σε αυτή τη φάση καλό είναι να αποφεύγονται.

Βοηθάμε τον σκύλο μας να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του

Η επούλωση των τραυμάτων του σκύλου σας είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, σχετικά απλή- σε σύγκριση με την επούλωση των ψυχικών τραυμάτων. Η αυτοπεποίθηση ενός σκύλου είναι κάτι πολύ σημαντικό. Μετά από μια επίθεση, το ζώο σας θα έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και θα διστάζει να κάνει πολλά πράγματα καθώς δεν θα νιώθει σίγουρο και θα φοβάται. Αμέσως μετά από έναν καυγά, τα περισσότερα σκυλιά είναι νευρικά και με πεσμένη διάθεση, καθώς τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) θα έχουν αυξηθεί. Ορισμένα δε ερεθίσματα μπορούν να προκαλέσουν φοβίες που γίνονται μόνιμες. (Φυσικά, μερικά σκυλιά αναρρώνουν εύκολα από μια επίθεση χωρίς να αποκτήσουν κάποιο πρόβλημα.)

left arrow
right arrow

Συμβουλές για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του μετά από μια επίθεση

-Συνήθως συνιστάται να κρατάτε τον σκύλο σας στο σπίτι για λίγες ημέρες, ώστε να ηρεμήσει. Παροτρύνετέ τον να κάνει τις αγαπημένες του καθημερινές δραστηριότητες για να τον κρατήσετε απασχολημένο και να του φτιάξετε τη διάθεση! Συμμετέχετε και εσείς σε αυτές ώστε να νιώσει πιο ευχάριστα και πιο σίγουρα.

-Για τις πρώτες του βόλτες μετά από μια επίθεση, επιλέξτε μέρη που ο σκύλος σας γνωρίζει καλύτερα. Έτσι θα νιώσει πιο άνετα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρότερους περιπάτους για να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του. Να δείτε πώς αντιδράει. Μην πάτε σε πάρκο σκύλων. Κρατήστε τον οπωσδήποτε με λουρί για να αποφύγετε τις πολύ κοντινές συναντήσεις με άλλα ζώα- αλλά και με άγνωστους ανθρώπους.

-Μετά από μια επίθεση, ο σκύλος σας μπορεί να έχει άγχος. Ή ακόμα να αντιδράει σε διάφορα πράγματα, όπως το να αρχίσει να γαβγίζει όταν συναντά άλλους σκύλους. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να τον κάνετε εκ νέου κοινωνικό με τους σκύλους των φίλων σε ασφαλές πάντα μέρος.

-Εάν το πρόβλημα παραμένει, μην το αφήσετε έτσι. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας ή με έναν εκπαιδευτή.

Σχετικά άρθρα

Podcast: Διατροφή- Από κουτάβι σε υγιή υπερήλικα σκύλο

Ποιοι σκύλοι λατρεύουν τον χειμώνα – Οι φυλές που αναζητούν χαμηλές θερμοκρασίες

Η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει ένα κουτάβι να χρησιμοποιεί τις σκάλες