Τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε κάποιον νεοσσό που έχει πέσει από τη φωλιά του
Μυρτώ Τζώρτζου
17/05/2024
Αυτή την εποχή οι φωλιές των πουλιών είναι γεμάτες μωρά πουλάκια, κάποια από τα οποία έχουν κάνει ήδη τα πρώτα τους “βήματα”.
Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, η οποία γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις προβληματική λόγω διαφόρων αστικών κινδύνων για τα πουλιά, όπως οι -πανταχού παρούσες- γάτες αλλά και τα κλαδέματα, μεσούσης της άνοιξης, μια λάθος εποχή για κάτι τέτοιο.
Για αυτό είναι πολύ πιθανό εκεί που περπατάτε να βρείτε έναν νεοσσό που φαίνεται αβοήθητος. Σε μια τέτοια λοιπόν περίπτωση και από τη στιγμή που θέλετε να βοηθήσετε, καλό θα είναι να ακολουθήστε τις οδηγίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, οι άνθρωποι της οποίας είναι οι πλέον αρμόδιοι να σας συμβουλέψουν.
Αν ο νεοσσός που θα βρείτε είναι τραυματισμένος ή αιμορραγεί, επικοινωνήστε με το πλησιέστερο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων για συμβουλές. Αυτοί θα σας πουν τι πρέπει ακριβώς να κάνετε.
Αν δεν είναι τραυματισμένος, προσπαθήστε να καταλάβετε πόσων ημερών είναι. Αν είναι στο πρώτο στάδιο, δηλαδή νεογέννητος ή μέχρι 3 ημερών, ή στο δεύτερο στάδιο, 3 έως 13 ημερών, κοιτάξτε μήπως δείτε τη φωλιά του. Αν την εντοπίσετε, επιστρέψτε σε αυτή το πουλάκι πολύ προσεκτικά. Οι γονείς του δεν θα σας ”μυρίσουν”. Στη συνέχεια παρακολουθήστε από απόσταση. Επέστρεψαν οι γονείς του για να το ταΐσουν εντός 2 ωρών; Αν ναι, τότε τα πράγματα είναι καλά και μπορείτε να είστε περήφανοι που το σώσατε. Αν όμως δεν βρείτε τη φωλίτσα του, κάντε το εξής: Φτιάξτε πρόχειρα μια φωλιά από κλαδιά βάζοντας μέσα ξερά χόρτα. Τοποθετήστε τη προσεκτικά σε ένα κλαδί δέντρου και βάλτε μέσα το πουλί. Μην το πάρετε μαζί σας. Και σε αυτή την περίπτωση δείτε αν θα επιστρέψουν οι γονείς του. Αν όχι, τότε επικοινωνήστε με κάποιο κέντρο περίθαλψης.
Αν ο νεοσσός είναι στο τρίτο στάδιο, δηλαδή μεγαλύτερος των 13 ημερών, δείτε αν είναι σε άμεσο κίνδυνο. Αν είναι, τοποθετήστε τον προσεκτικά σε ένα κοντινό σημείο, για παράδειγμα, σε έναν θάμνο, όπου οι γονείς του μπορούν να τον ακούσουν. Στη συνέχεια απομακρυνθείτε. Κρατήστε μακριά τα κατοικίδια. Αν τώρα ο νεοσσός δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, μην παρέμβετε. Αν και φαίνεται περίεργο, αυτό είναι φυσικό στάδιο και είναι εντάξει. Το πουλί δεν πρέπει να ενοχληθεί. Οι γονείς του είναι κοντά ψάχνοντας για αυτό τροφή.
Τέλος αν βρείτε μια σταχτάρα, τοποθετήστε τη σε ένα ψηλό σημείο. Πέταξε; Αν ναι, μπράβο. Σώσατε ένα απειλούμενο είδος (και ένα από τα γρηγορότερα σε πτήση πουλιά του κόσμου). Αν όχι, μιλήστε άμεσα με το πλησιέστερο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων για συμβουλές.
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Αγίου Κωνσταντίνου 52, Αθήνα, 210 8228704
ΑΝΙΜΑ- Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
Μενελάου 134, Καλλιθέα, 210 9510075