string(0) ""

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που ο σκύλος σας καταπιεί γυαλί

Μυρτώ Τζώρτζου

12/05/2024

Photo: Shutterstock

Είστε στην κουζίνα του σπιτιού σας και πλένετε τα πιάτα. Ο σκύλος σας βρίσκεται λίγο πιο πέρα και απολαμβάνει την παρέα σας. Κάποια όμως στιγμή σας φεύγει από τα χέρια ένα ποτήρι και πέφτει κάτω. Γίνεται χίλια κομμάτια. Δύσκολο να βρεις αμέσως όλα τα κομμάτια του ποτηριού. Τα θραύσματα γυαλιού είναι τώρα παντού και το πάτωμα της κουζίνας σας έχει μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο τοπίο. Ο σκύλος σας έχει ήδη πλησιάσει και σας φαίνεται ότι έχει καταπιεί κάτι. Σας πιάνει πανικός σκεπτόμενοι ότι έχει φάει γυαλί. Τι γίνεται τώρα;

Μερικοί σκύλοι έχουν την κακή συνήθεια να τρώνε διάφορα πράγματα είτε από περιέργεια είτε νομίζοντας ότι είναι φαγητό. Γιατί λοιπόν να μη φάνε και ένα κομματάκι από το σπασμένο ποτήρι; Εδώ θα πρέπει να αντιδράσετε αστραπιαία.

Τι πρέπει να κάνετε πρώτα από όλα αν ο σκύλος σας έφαγε γυαλί

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διώξετε τον πανικό που σας έχει-και δικαίως- κυριέψει ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε τον σκύλο σας. Για αυτό ελέγξτε το στόμα του για τυχόν κοψίματα ή αιμορραγία ώστε να είστε βέβαιοι ότι έφαγε γυαλί.

Να είστε προσεκτικοί όμως την ώρα που εξετάζετε το στόμα του και να μην το πιέζετε καθώς τα κοψίματα πονάνε. Όταν το ζώο βρίσκεται σε κίνδυνο και πονάει μπορεί να αντιδράσει άσχημα. Έχετέ το αυτό στο μυαλό σας. Μπορεί να σας δαγκώσει, κάτι που κάνει ενστικτωδώς. Για αυτό σε καμία περίπτωση μην κάνετε νευρικές κινήσεις και το τρομάξετε περισσότερο.

Στη συνέχεια μιλήστε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να σας συμβουλέψει πάνω σε αυτό. Αν όμως δεν καταφέρετε να βρείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας ή κάποιον άλλο, κάτι που μπορεί να συμβεί αν ζείτε σε κάποια μικρή πόλη ή χωριό, τι κάνετε; Αλλά ας πούμε αρχικά τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος σκύλος φάει γυαλί.

Τι συμβαίνει εάν ένας σκύλος καταπιεί γυαλί

Αυτό που μπορεί να συμβεί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εσείς θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι από πριν με τα πιθανά σενάρια:

1. Κόψιμο στο στόμα και τη γλώσσα

Αν αυτό είναι το μόνο που θα συμβεί, να ξέρετε ότι είναι το καλύτερο σενάριο. Τα κοψίματα στο στόμα και τη γλώσσα βέβαια φαίνονται τρομακτικά επειδή αιμορραγούν πολύ. Ωστόσο, σπάνια είναι σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση ο κτηνίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να επέμβει.

2. Πνιγμός

Ένα θραύσμα γυαλιού μπορεί να προκαλέσει πνιγμό. Ο πνιγμός είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση και απαιτεί άμεση βοήθεια. Τα περισσότερα βέβαια σκυλιά είναι ικανά να βγάλουν αυτό που προκαλεί πρόβλημα. Ένα θραύσμα γυαλιού μπορεί ακόμη και να κολλήσει στο λαιμό προκαλώντας συνεχή βήχα.

3. Γαστρεντερίτιδα

Βασικά, οποιοδήποτε ξένο σώμα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα ανεξάρτητα από το σχήμα, το μέγεθος και το υλικό του. Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του γαστρεντερικού σωλήνα σε αυτό το ξένο σώμα και συνήθως εκδηλώνεται με εμετό, διάρροια, έλλειψη όρεξης, κοιλιακό άλγος, αφυδάτωση και λήθαργο.

4. Διάτρηση εντέρου

Ένα θραύσμα γυαλιού μπορεί να προκαλέσει διάτρηση εντέρου. Ένα διάτρητο έντερο χρήζει άμεσης επέμβασης.

Τι να δώσετε στον σκύλο σας αν καταπιεί γυαλί

Δεδομένου ότι το γυαλί βρίσκεται στο πεπτικό του σύστημα, πρέπει εσείς να το αποτρέψετε από το να κάνει ζημιά. Κάποιες συγκεκριμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στο να προστατευτεί το πεπτικό του σύστημα από τραυματισμούς που ενδέχεται να προκαλέσει το γυαλί. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι πουρές πατάτας, πουρές κολοκύθας ή ένα κομμάτι ψωμί. Οι τροφές αυτές θα σχηματίσουν ένα κουκούλι γύρω από τα θραύσματα γυαλιού, εμποδίζοντας έτσι τις αιχμηρές άκρες τους να τραυματίσουν το πεπτικό σύστημα.

left arrow
right arrow

Τι πρέπει να προσέξω κατά την παρακολούθηση της κατάστασης του σκύλου μου

Τώρα που δώσατε στον σκύλο σας κάποια τροφή που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει ώστε να μη γίνει ζημιά από το γυαλί, μπορείτε να αρχίσετε να τον παρακολουθείτε. Εδώ αξίζει να επαναλάβουμε ότι παράλληλα με αυτά, θα πρέπει να αναζητάτε και κτηνίατρο.

Η επόμενη κίνηση μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστη αλλά επιβάλλεται να γίνει. Ξεκινήστε να εξετάζετε τα κόπρανα του ζώου σας προσεκτικά μήπως δείτε κάτι που γυαλίζει. Πιθανότατα θα είναι το κομμάτι γυαλιού που έφαγε.

Συνεχίστε να παρακολουθείτε τα κόπρανά του για τις επόμενες δύο ημέρες. Εάν δεν δείτε κάτι σε αυτά, μην το αφήσετε. Μιλήστε με κτηνίατρο. Αν δείτε αίμα στα κόπρανά του, αυτό σημαίνει ότι το γυαλί βρίσκεται ακόμα στο σώμα του και πρέπει να κάνετε κάτι για αυτό το συντομότερο δυνατό.

Άλλα συμπτώματα που έχει ένας σκύλος σε μια τέτοια περίπτωση είναι απώλεια όρεξης, εμετός ή λήθαργος. Θα πρέπει επίσης να ανησυχείτε αν δείτε τον σκύλο σας γενικά να δυσφορεί, σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Όλα αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να προκληθούν από το γυαλί που έχει φράξει το πεπτικό σύστημα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο σκύλος σας μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει γυαλί

Πρέπει να προκαλέσετε εμετό στον σκύλο σας;

Αυτό είναι κακή ιδέα. Το θραύσμα γυαλιού μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά καθώς κινείται μέσω του πεπτικού συστήματος με περισσότερη πίεση πίσω του.

Μπορεί να πετάξει από το στόμα ο σκύλος το γυαλί;

Ανεξάρτητα από το πόσο λιχούδης είναι ο σκύλος σας, δεν θα φάει κάτι που τον πονάει. Εάν αισθανθεί πόνο από το γυαλί, ενδέχεται να το φτύσει.

Πόσο καιρό μετά την κατανάλωση γυαλιού αρρωσταίνει ο σκύλος;

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο καιρό μετά την κατανάλωση γυαλιού ένας σκύλος θα αρρωστήσει. Η ακριβής απάντηση εξαρτάται από διάφορες μεταβλητές, όπως το μέγεθος του σκύλου, το γυαλί (ολόκληρο ή θραύσμα) και την ποσότητά του. Με άλλα λόγια οι σκύλοι μπορεί να αρρωστήσουν σύντομα ή μερικές ημέρες αργότερα.

Σχετικά άρθρα

Πώς να συνυπάρξει αρμονικά ο σκύλος σας με το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Podcast: Γιατί ο Άγιος Βασίλης δεν φέρνει κατοικίδια και πώς να το πείτε στα παιδιά

Πυροτεχνήματα των γιορτών – Πώς να διαχειριστείτε την κροτοφοβία του κατοικιδίου σας