string(0) ""

Οδηγός για την καλοκαιρινή φροντίδα του σκύλου σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

11/07/2023

Κάποιες μέρες του καλοκαιριού, μπορεί να αποδειχτούν πολύ ζεστές και ίσως να χρειάζεται να διαχειριστείτε διαφορετικά την φροντίδα του σκύλου σας.

Από την πιο απλή κίνηση που είναι να έχει πάντα δροσερό νεράκι, μέχρι το να αποφεύγετε να πηγαίνετε βόλτες τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, είναι μόνο μερικές από τις συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσετε για να κρατήσετε τον σκύλο σας δροσερό και αυτό το καλοκαίρι αποφεύγοντας να αφυδατωθεί ή να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του.

Να υπάρχει πάντα εύκολα προσβάσιμο δροσερό νερό

Φροντίστε ο σκύλος σας να έχει πάντα στο μπολ του καθαρό δροσερό νερό. Τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι σκύλοι τείνουν να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού, οπότε βεβαιωθείτε ότι το μπολ με το νερό του δεν είναι ποτέ άδειο.
Εκτός από το κρύο νερό στο σπίτι, εξασφαλίστε ένα μπουκαλάκι στις βόλτες για να μπορεί να πίνει όποτε το έχει ανάγκη. Η συχνή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική κατά την διάρκεια της βόλτας ή της άθλησης για να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του σκύλου σας. Κάντε μικρά διαλείμματα από το παιχνίδι, πηγαίνετε στη σκιά, αφήστε τον πιστό σας φίλο να ξεκουραστεί και να ρίξει ρυθμούς για λίγο.
Προσέξτε μόνο γιατί η υπερβολική χορήγηση νερού μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και πολλές φορές εμετό.

Αποφύγετε τις βόλτες κατά την διάρκεια του μεσημεριού

Κάποιες μέρες του καλοκαιριού μπορεί να μην είναι τόσο ζεστές και να έχει συννεφιά. Τότε μπορείτε να πάτε βόλτα με τον σκύλο σας ότι ώρα θέλετε. Αν όμως η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή και τα επίπεδα της υγρασίας αυξημένα, αποφύγετε να βγείτε βόλτα τις μεσημεριανές ώρες. Προτιμήστε είτε τις πολύ πρωινές ώρες είτε τις βραδινές τότε που η θερμοκρασία είναι σε φυσιολογικά για τον σκύλο σας επίπεδα. Επίσης προτιμήστε διαδρομές που να υπάρχει σκιά και αποφύγετε την καυτή άσφαλτο γιατί μπορεί να πάθουν έγκαυμα οι πατούσες του.

Παιχνίδια στο νερό

Ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να δροσιστεί ο σκύλος σας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι το κολύμπι. Προγραμματίστε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν νερό και είναι σίγουρο ότι ο σκύλος σας θα τις λατρέψει. Αν έχετε αρκετό χώρο μπορείτε να τοποθετήσετε μια μικρή πισίνα στο μπαλκόνι ή την αυλή σας για να κάνει τις βουτιές του ο χνουδωτός σας φίλος.
Αν ο σκύλος σας είναι μεγάλος σε ηλικία ή έχει ιατρικά προβλήματα, αποφύγετε να τον παίρνετε μαζί σας στην παραλία τις μέρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές γιατί μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του. Αρκεστείτε στο να μείνετε σπίτι και να του βρέξετε τις πατούσες και την κοιλίτσα του για να δροσιστεί.

Αποφύγετε το σπιτάκι του σκύλου

Τα περισσότερα σπιτάκια σκύλων δεν επιτρέπουν την ανανέωση του αέρα, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα στη ζέστη του καλοκαιριού. Εξασφαλίστε τους ένα άνετο, σκιερό μέρος και μπόλικο παγωμένο νερό και προσπαθήστε να μην χρησιμοποιεί το σπίτι του σαν καταφύγιο από την ζέστη. Προτιμήστε, σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες να μην βρίσκεται έξω ο σκύλος καθώς κινδυνεύει να πάθει θερμοπληξία.

Μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας σε σταθμευμένο αμάξι

Μην αφήνετε πότε τον σκύλο σας σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο ακόμα και με τα παράθυρα ανοιχτά. Ακόμα και τις πιο δροσερές μέρες, η θερμοκρασία ενός αυτοκινήτου μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα όταν είναι σταθμευμένο στο ηλιακό φως.
Αν πάτε βόλτα ή ταξίδι με το σκύλο σας, να έχετε πάντα κλιματισμό για να αποφύγετε να νιώσει αποπνικτικά και να λαχανιάσει.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Αν σκοπεύετε να περάσετε μια μέρα στον ήλιο με τον χνουδωτό σας φίλο, προμηθευτείτε ένα καλό αντηλιακό ειδικό για κατοικίδια. Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι παθαίνουν εγκαύματα, ιδίως εκείνα με ανοιχτόχρωμο ή κοντό τρίχωμα. Απλώνετε μια ποσότητα αντηλιακού κάθε 3 με 4 ώρες στις περιοχές με λιγότερη τριχοφυΐα όπως τα αφτιά, η κοιλιά και η μύτη. Ο κτηνίατρός σας θα μπορούσε να σας δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για το σκύλο σας.

Αποφύγετε να ξυρίσετε το τρίχωμά του

Μπορεί να έχετε στο μυαλό σας ότι με το να κουρέψετε το σκύλο σας το καλοκαίρι, θα τον βοηθήσετε να δροσιστεί. Αυτό δεν ισχύει καθώς το τρίχωμα του είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να τον διατηρεί ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Μπορείτε να τον κουρέψετε ελαφρώς αλλά σε καμία περίπτωση μην ξυρίσετε τελείως την γούνα του. Αφήστε έστω και ένα εκατοστό τριχώματος για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα.

Σημάδια θερμοπληξίας

Κάθε φορά που είστε έξω με το σκύλο σας παρατηρήστε την συμπεριφορά και την στάση σώματός του, ώστε να αναγνωρίσετε έγκαιρα αν έχει πάθει θερμοπληξία. Αν για παράδειγμα, ο σκύλος σας θέλει να σταματήσει την βόλτα του ή να κάνει διάλειμμα από την οποιαδήποτε δραστηριότητα, είναι εμφανές σημάδι ότι χρειάζεται ένα μικρό διάλειμμα.
Μία ακόμα ένδειξη ότι ο σκύλος σας χρειάζεται διάλειμμα και ένα δροσερό μέρος να ξεκουραστεί, είναι όταν ξαφνικά σταματάει να κουνάει την ουρά του και απλά την έχει κατεβασμένη βαριεστημένα. Άλλα συμπτώματα θερμοπληξίας είναι και το έντονο λαχάνιασμα, η δυσφορία, ο εμετός και η διάρροια, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο αποπροσανατολισμός και οι επιληπτικές κρίσεις.
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει τις απαιτούμενες οδηγίες.

Μια χρήσιμη συμβουλή είναι, όταν γυρίζετε σπίτι μετά την βόλτα, να βρέχετε με λίγο δροσερό νερό τα πόδια, την κοιλιά και το στόμα του σκύλου σας γιατί εξακολουθεί να διατηρεί την θερμοκρασία του ζεστού εξωτερικού περιβάλλοντος.
Η γλώσσα λειτουργεί στους σκύλους σαν ένα σύστημα ψύξης καθώς μέσω αυτής αποβάλλουν την θερμότητα του σώματος, οπότε βεβαιωθείτε ότι θα πιει δροσερό νερό μετά τον περίπατο.
Η θερμοπληξία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους σκύλους τις ζεστές μέρες, ιδιαίτερα στα κουτάβια ή στους πιο ηλικιωμένους σκύλους, ή με προβλήματα υγείας. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της υπερθέρμανσης και της θερμοπληξίας του σκύλου σας.

Καλοκαίρι είναι, θα περάσει!

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν ακούει ο σκύλος τις εντολές μας

Ο Marley είναι ένας σκύλος γεμάτος αγάπη- Διασώθηκε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ψάχνει ένα σπίτι

Γιατί έχει ανάγκη να διασκεδάζει ο σκύλος – Οι δημιουργικές δραστηριότητες που χρειάζεται