string(0) ""

Βαριέται ο σκύλος σας; Πώς θα το καταλάβετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

05/06/2024

Photo: Shutterstock

Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να σκεφτόμαστε αν ο αγαπημένος μας σκύλος είναι καλά και ευτυχισμένος, αν πονάει κάπου, αν πεινάει ή αν βαριέται.

Δυστυχώς, δεν μπορεί να μας πει τι νιώθει αλλά μπορεί να μας το δείξει. Όταν, για παράδειγμα, πεινάει θα μας πάει στο μπολ του να μας δείξει ότι έχει ανάγκη για φαγητό. Όταν πονάει θα κλαψουρίζει κάνοντας κάποια συγκεκριμένη κίνηση. Όταν είναι χαρούμενος κάνει zoomies και πηδάει πάνω μας γεμάτος ενθουσιασμό.

Τι κάνει, όμως, όταν βαριέται; Υπάρχουν σημάδια που μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να τον βοηθήσουμε να σταματήσει να νιώθει πλήξη;

Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν και θα τα δούμε αμέσως!

Εμφανίζει καταστροφικές συμπεριφορές

Οι σκύλοι είναι σαν τα μικρά παιδιά. Όταν βαρεθούν θα κάνουν τα πάντα είτε για να σταματήσουν να νιώθουν έτσι είτε για να μας τραβήξουν την προσοχή. Οπότε, ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν είναι να καταστρέφουν ό,τι βρεθεί στο διάβα τους. Μπορεί να αρχίσουν να μασάνε τα έπιπλα, να διαλύουν τα παιχνίδια τους, να γρατζουνάνε τους καναπέδες, να τρώνε τους τοίχους. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε και σε αυτή αλλά και στις επόμενες περιπτώσεις είναι να παρέχουμε στον σκύλο μας επαρκή εκτόνωση για να σταματήσει να νιώθει πλήξη και να μην εμφανίσει ξανά τέτοιες συμπεριφορές.

Εμφανίζει επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές

Όταν λέμε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, εννοούμε άσκοπος βηματισμός, κυνήγι της ουράς, υπερβολικό γλείψιμο μιας περιοχής, ξύσιμο ή δάγκωμα. Και μπορεί στην αρχή να μην θεωρήσουμε αυτά τα σημάδια ανησυχητικά, όμως όταν δούμε να γίνονται πιο έντονα θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας γιατί ο σκύλος μας μπορεί πραγματικά να έχει άγχος ή να βαριέται σε σημείο που να αποκτά κι άλλα αρνητικά συναισθήματα.

left arrow
right arrow

Τρώει υπερβολικά

Αυτή είναι μια συμπεριφορά που συναντάμε και στους ανθρώπους. Αρκετοί από εμάς έχουμε την τάση να τρώμε παραπάνω χωρίς να πεινάμε, μόνο και μόνο για να διώξουμε την πλήξη μας μακριά. Αν, λοιπόν, ο σκύλος μας άρχισε να τρώει υπερβολικά, να παρακαλάει για φαγητό ακόμα και αν δεν έχει λίγη ώρα που έφαγε το γεύμα του ή να πηδάει πάνω μας και στο πιάτο μας για να αρπάξει μια μπουκιά από το φαγητό μας, τότε πρέπει να υποψιαστούμε ότι η πλήξη του έχει «χτυπήσει» την πόρτα.

Αλλάζει τις συνήθειες της τουαλέτας του

Αν έχει μάθει να πηγαίνει τουαλέτα έξω και ξαφνικά άρχισε να κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι, τότε ίσως ο σκύλος μας το κάνει αυτό γιατί βαριέται. Φυσικά, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε κάποιες άλλες αιτίες που αφορούν την υγεία και την ηλικία του και ύστερα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι βαριέται. Καλό, λοιπόν, είναι να ζητήσουμε πρώτα τη γνώμη του/της κτηνιάτρου μας και αφού δούμε ότι όλα είναι καλά, να κάνουμε πράγματα για να νιώσει και πάλι χαρούμενος ο πιο πιστός μας φίλος.

Κοιμάται υπερβολικά

Οι σκύλοι κοιμούνται αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα – μπορεί να φτάσουν και τις 14 με 16 ώρες. Ωστόσο, όταν ξεπερνούν αυτές τις ώρες, πρόκειται για ένα ανησυχητικό σημάδι. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε πιθανούς λόγους υγείας. Όταν βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος μας είναι υγιέστατος, τότε μάλλον θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι απλά βαριέται. Μπορεί να τον έχουμε παραμελήσει λίγο, οπότε καλό είναι να σκεφτούμε τρόπους να του τραβήξουμε το ενδιαφέρον και να τον ψυχαγωγήσουμε για να σταματήσει να νιώθει πλήξη.

Αναζητά έντονα την προσοχή μας

Σίγουρα ο σκύλος μας θέλει την προσοχή μας και αγαπά να τον φροντίζουμε, να τον χαϊδεύουμε και να τον έχουμε αγκαλιά. Όταν, όμως, αυτό γίνεται σε υπερβολικό βαθμό τότε πρέπει να υποψιαστούμε ότι το αγαπημένο μας σκυλάκι έχει αναπτύξει κάποια δυσάρεστα συναισθήματα όπως είναι η πλήξη και το άγχος. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες μέρες ή ακόμα και κάποια χρονικά διαστήματα που μπορεί να μην ασχολούμαστε τόσο όσο θα έπρεπε με τον σκύλο μας και γι’ αυτό να νιώθει βαρεμάρα. Ας ασχοληθούμε περισσότερο μαζί του και είναι σίγουρο ότι θα μας το ανταποδώσει με πολλά γλειψίματα και χαρούμενα κουνήματα ουράς.

Συνοψίζοντας

Μπορεί η πλήξη να είναι ένα αναπόφευκτο συναίσθημα, όμως δεν χρειάζεται να το κάνουμε πιο έντονο. Ας αφιερώσουμε, λοιπόν, λίγη ώρα μέσα στην ημέρα μας στον τετράποδο φίλο μας. Ας ασχοληθούμε μαζί του και ας παίξουμε. Δύο βόλτες την ημέρα δεν είναι ικανές να τον κάνουν να μην βαριέται. Ένας σκύλος θέλει τόσο σωματική όσο και πνευματική εκτόνωση. Ας βρούμε τρόπους να του παρέχουμε και τις δύο. Μόνο τότε ο σκύλος μας θα είναι πραγματικά ευτυχισμένος.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι